Országszerte megemlékeznek a 100 éve született Mészöly Miklósról
Dátum: 2021. január 20., szerda, 17:04

Országszerte megemlékeznek Mészöly Miklós Kossuth-díjas író születésének 100. évfordulójáról: a szülővárosában, Szekszárdon kedden meghirdetett emlékév jegyében több konferenciát rendeznek munkásságáról, újabb kötetek jelennek meg róla, irodalmi sétákkal, filmekkel idézik fel műveit.

Szekszárdon az önkormányzat a Mészöly Miklós Egyesülettel közösen meghirdetett emlékév programjaként - a járványhelyzet miatt május 19-re halasztva - rendezi meg a Mészöly-emléknapot, júniusban pedig a Szekszárdi magasiskola nevű íróakadémiát - mondta a programokat ismertető szekszárdi sajtótájékoztatón Gyurkovics János, a város alpolgármestere.

Az önkormányzat 13 millió forintot fordít az emlékév eseményeire; három kötet megjelentetését tervezik, a Porkolábvölgyben tavaly elkészült Mészöly-tanyához irodalmi sétákat szerveznek, lesznek felolvasóestek, könyvbemutatók, filmvetítések, ősszel pedig Családáradás címmel családi fotókból rendeznek kiállítást. 2022 januárjában Mészöly-mellszobrot is állítanak a városban - tette hozzá.

A kiadni tervezett kötetek a korábban Szekszárdon Mészöly-mesék dramatizálására kiírt pályázat munkáit, az íróakadémia alkotóinak és tanárainak Mészöllyel kapcsolatos szövegeit, illetve a fotókiállítás katalógusát tartalmazzák majd.

Szolláth Dávid irodalomtörténész, a centenáriumi programok országos koordinátora azt mondta: az évforduló jó alkalom arra, hogy az 1945 utáni magyar irodalom egyik legjelentősebb mestere ismét a figyelem középpontjába kerüljön.

Határon innen és túl számos konferencia, folyóirat foglalkozik az író életművével. Kolozsváron az Erdélyi Múzeum Egyesület a magyar kultúra napján Mészölyt állítja a központba, a Babes-Bolyai Tudományegyetem konferenciája Mészöllyel és a szintén száz éve született Pilinszky Jánossal foglalkozik majd - sorolta.

Marosvásárhelyen a Látó című folyóirat azzal készül, hogy minden egyes számában lesz az íróval kapcsolatos közleménye, Nyitrán májusban a Konstantin Filozófus Egyetem a Veszprémi Egyetemmel együttműködve rendez konferenciát Közép-Kelet-Európáról mint kulturális konstrukcióról. Tanácskozást tervez a Miskolci Egyetem: a Bölcsészettudományi Kutató Központ Irodalomtudományi Intézete konferenciájának fő témája Mészöly világirodalmi kapcsolatai lesznek.

Pécsen a Jelenkor című folyóiratnak már megjelent a Mészöllyel foglalkozó, tematikus száma, amelynek január 27-én lesz az online bemutatója. A Műút című miskolci folyóirat tavaly ősszel jelentkezett egy Mészöly-Térey-számmal, és idén év végére szintén tervez Mészöly-kiadványt. Lesznek Mészöllyel kapcsolatos irodalmi események Győrben és Szegeden is.

A Mészöly-műveket kiadó Jelenkor a magyar kulturális élet száz képviselőjét kéri fel arra, válasszanak egy-egy Mészöly-mondatot, amelyeket internetes felületeken tesznek közzé. A Mészöly-hagyaték jelentős részét őrző Petőfi Irodalmi Múzeum emlékkiállítást és illusztrációs fesztivált tervez, a Magyar Művészeti Akadémia tanulmánykötet kiadására készül.

Az irodalomtörténész megemlítette azt is, hogy a Városmajorban - Mészöly Miklós és felesége, Polcz Alaine lakásának környékén és a Film című kisregény helyszínén - Márton László és Zoltán Gábor író vezet majd irodalmi sétát.

A sajtótájékoztató után az önkormányzat és az egyesület képviselői megkoszorúzták az író Bezerédj utcai szülőházán 2004-ben elhelyezett emléktáblát. Szolláth Dávid - akinek nagyszabású Mészöly-monográfiája a napokban jelent meg -, itt többek között arról beszélt, hogy Mészöly olyan korban élt, amikor a legrosszabbak voltak a feltételek arra, hogy valaki modern, európai író legyen. A Rákosi- és a Kádár-korszakban az írók jelentős része kompromisszumra kényszerült, Mészöly azonban ezeket nem kötötte meg, ő volt "az az ember, aki nem volt hajlandó félni".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ