A szolidaritásra hívja fel a figyelmet a Szépíró-fesztivál
Dátum: 2021. május 12., szerda, 14:41

Május 19-én rendezik meg a Szépíró-fesztivált; az idei rendezvény egyik célja, hogy felhívják a figyelmet írók, költők, irodalmárok kilátástalan anyagi helyzetére és a velük való szolidaritásra.

E cél érdekében jött létre a Szépírók Szociális Alapja abban a tudatban, hogy a leghatékonyabb segítség az önszerveződés és az adományozás. Az alap mottója: Tartsuk egymást a pályán! - olvasható a Szépírók Társasága MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, évente rendeznek tematikus fesztivált. Az elhangzó beszélgetések, felolvasások, társművészeti események nemcsak a szakma, hanem a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tartanak.

Mint kiemelik, a járvány miatt másodszor kényszerülnek a digitális térben összehozni a szerzőket és a közönséget, megpróbálva legyűrni ennek hátrányait és kihasználni előnyeit.

Május 19-én, szerdán 17 órától Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága alelnökének beköszöntője után Babarczy Eszter, Grecsó Krisztián, Józsa Márta, Spiró György és Tompa Andrea Németh Gábor moderálásával vitatják meg azt, hogyan jelenik meg az irodalmi életben és az irodalmi művekben a szolidaritás fogalma.

A beszélgetésen szó lesz arról is: hogyan számíthatnak egymásra írók és olvasók, kinek mit jelent a szépirodalom teljesítménye a bezárkózott és hagyományos kapcsolatrendszerét elveszíteni tűnő világban, miként lehet felhangosítani az írók szavát a közéleti zajban.

A közleményben kiemelik: a Szépírók Társaságának célja, hogy a különböző városokban, régiókban élő tagjaik alakítsanak Szépíró-köröket, és legyenek minél közvetlenebb szereplői és alakítói a helyi kulturális életnek - ezáltal aktívabban vegyenek részt a társaság tevékenységében is.

A Szépíró-fesztiválon 18 óra 30 perctől a Marosvásárhelyi Szépíró-kör online rendezvényén Szkárosi Endrének, a társaság elnökének felvezetője után Demény Péter, Káli Király István, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor estje hozza el a rendezvényre az erdélyi város irodalmi közéletének és alkotóinak újdonságait.

"A marosvásárhelyi pályatársak bemutatkozása után a Szépírók Társasága rendszeresíti a helyi Szépíró-körök bemutatkozó estjeit, és az ő segítségükkel is igyekszik napirenden tartani közös ügyeinket - köztük az egymással való szolidaritást" - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ