Ismét megrendezik a Baka István vers- és prózamondó versenyt
Dátum: 2021. szeptember 21., kedd, 11:10

Ismét megrendezi a Baka István Alapítvány a Kárpát-medencei vers-, énekelt vers- és prózamondó versenyt és találkozót Szekszárdon - közölte az alapítvány az MTI-vel.

Az Én itt vagyok - üzenet Új-Huligániából című rendezvénynek november 13-án és 14-én a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont. Az első napon a versenyt bonyolítják le, másnap a résztvevők a zsűritagok - Fábián Péter rendező, színművész, Merő Béla rendező, Rubold Ödön színművész és Zalán Tibor költő - által vezetett műhelymunkában vehetnek részt, megismerkedhetnek az alapítvánnyal, illetve a Baka család tagjaival - írták.

A versenyre nem hivatásos, középiskolás és felnőtt vers- és prózamondók nevezhetnek október 25-ig egy, az egyetemes magyar irodalomból származó költemény, egy Baka István-vers és egy általa magyarra fordított mű előadásával. A szervezet a határokon túlról is várja a jelentkezőket.

A szekszárdi születésű Baka Istvánt (1948-1995) a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon a kritika. 1975-től tíz verses és több prózai, drámai kötete jelent meg, az orosz irodalom számos kiemelkedő művének tolmácsolása köszönhető neki Puskintól Borisz Paszternakon át Vlagyimir Viszockijig. Munkásságát többek között József Attila- és a Babits- és posztumusz a Mészöly Miklós-díjjal ismerték el, 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Az alapítvány a költő szellemi és tárgyi örökségének közkinccsé tétele érdekében jött létre 1998-ban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Ha nem lennének ellenségeim, ki szedné le rólam a rozsdát?"
Kálvin János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ