Szakonyi Károly Kossuth-díjas író 90 éves
Dátum: 2021. október 25., hétfő, 17:47

Október 26-án lesz kilencvenéves Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, a nemzet művésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Vendéglőscsaládból származik, eredetileg Németh Károlynak hívták. Első irodalmi publikációi után vette fel anyai nagyanyja szülőfalujának nevét, és Szakonyi néven lett ismert író. Számos foglalkozásba belekóstolt, volt segédmunkás, csomagoló, raktáros, anyagbeszerző és kocsikísérő, a Belügyminisztérium polgári alkalmazottja, betanított munkás a Zuglói Kötöttáru Gyárban, majd a Dekorációs Vállalatnál rézkarcügynök, betegellenőr az SZTK-nál. E változatos pálya bőséges élettapasztalatot és alapos emberismeretet szolgáltatott a későbbi művek számára.

Első novellája 1958-ban a Népszabadság egyik decemberi számában jelent meg Kuzmics fusizik címmel, ezután több lap is közölte írásait, és 1961-ben első novelláskötete, a Középütt vannak a felhők is napvilágot látott. Első drámaírói sikere a Nemzeti Színházhoz fűződik, 1963-ban itt mutatták be az Életem, Zsóka című drámáját Domján Edittel, Sinkovits Imrével és Kállai Ferenccel a főszerepben. Az emberi tisztesség és a megalkuvó magatartás konfliktusát feldolgozó darab nagy sikert aratott, mintegy kétszáz alkalommal játszották, eljutott külföldre is.

Szakonyi több évtizeden keresztül dramaturgként tevékenykedett, a Nemzeti Színházon kívül dolgozott a miskolci, a győri, a pécsi és a debreceni színházban is. Elkészítette kedves írói, Dosztojevszkij és Turgenyev több művének színpadi adaptációját, emellett számos saját színművel gazdagította a magyar drámairodalmat. Nagy siker volt az emberi elidegenedés, az elszigeteltség veszélyét megjósló Adáshiba, amelyet számos nyelven játszottak Európában, sőt opera is készült belőle. Hasonlóan sikeres volt a groteszk hangvételű Hongkongi paróka és A hatodik napon című darabja is. Ez utóbbit idén októberben, épp a szerző születésnapján tűzi műsorára a budapesti Rózsavölgyi Szalon Szacsvay László főszereplésével.

Igen népszerűek a saját ifjúkori élményeit, az értelmiség útkeresését, az emberi kapcsolatok mikrovilágát ábrázoló prózakötetei (Porcelán baba, Francia tanya, A prágai szerelmesek, Céllövölde). Televíziós játékaiból is megjelent válogatáskötet Harmincnégy ember címmel, hangjátékait tartalmazzák a Turini nyár, a Homloklövés, az Albérlet és filodendron című kötetei. 1984 és 1990 között a Magyar Nemzet munkatársaként elsősorban tárcákkal jelentkezett, amelyek az Ember az alagútban című kötetében is megjelentek. 2016-ban jelent meg a Rátkay Endre festményeivel illusztrált novelláskötete, A rőt hajú nő.

Szakonyi Károly irodalomszervezői munkássága is jelentős, tagja a Magyar Írószövetségnek és az Irodalmi Alapnak, 1996-tól 2013-ig részt vett a Magyar Művészeti Akadémia munkájában, 2018-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szenior tagjává választották. Tagja a Francia Drámaírók Szövetségének, valamint a hazai Drámaíró Kerekasztalnak.

Munkássága elismeréseként 1970-ben József Attila-, 1974-ben Gábor Andor-, 1995-ben Literatúra-díjat vehetett át. 1997-ben Kossuth-díjjal tüntették ki "prózaírói és irodalmi-publicisztikai tevékenysége elismeréseként", 1991-ben megkapta a Magyar Köztársasági érdemrend középkeresztjét, 2003-ban a Magyar Művészetért Díjat, 2010-ben a Szépírók Társaságának díját. 2020-ban a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ