Debreceni Irodalmi Napok - A figyelem lesz a fő témája a rendezvénynek
Dátum: 2021. november 5., péntek, 6:45

November 8. és 10. között tartják a Debreceni Irodalmi Napokat, amelynek kiemelt témája a figyelem lesz. A rendezvényen adják át az Alföld-díjat is, amelyet hárman kapnak meg: Balajthy Ágnes kritikus, irodalomtörténész, Gál Ferenc költő és Visky András költő, drámaíró.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere irodalmi napok szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: számos érdekes kísérőrendezvény egészíti ki a hagyományos programokat.

Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora felidézte: mai formájában ötven évvel ezelőtt, 1971-ben tartották az első irodalmi napokat, amely az első húsz évben "a hatalom által szorongatott szellemi élet szabadságtágító, közösségszervező" fórumává vált, az utóbbi harminc évben pedig "a szakma és az avatott közönség" által sokra becsült intézménnyé lett.

Az idei irodalmi napok fő témája a figyelem: mire vagyunk figyelmesek, mi irányítja magára a figyelmet, hogyan vívjuk ki mások figyelmét, vagy például, hogy mi a különbség a pásztázó netes figyelem és az irodalomra irányuló figyelem között - ismertette a kurátor.

Hozzátette: a hagyományoknak megfelelően a rendezvény keretében adják át az Alföld-díjakat. A Debrecenben megjelenő Alföld folyóirat nívódíjait 1978 óta ítélik oda azoknak, akik szoros kapcsolatban vannak a lappal, nívós írásokkal rendszeresen publikálnak az Alföldben. Az 1978 és 2020 közötti időszakban 43 alkalommal 123 szerző 130 Alföld-díjat vehetett át, heten kétszer kapták meg az elismerést.

Az idén Balajthy Ágnes kritikus, irodalomtörténész, Gál Ferenc költő és Visky András költő, drámaíró részesül Alföld-díjban - jelentette be Szirák Péter megjegyezve, hogy a pandémia miatt elmaradt rendezvény miatt a tavalyi kitüntetettek - Nádasdy Ádám költő, Balogh Gergő irodalomtörténész és Gerevich András költő - is most veszik át a díjat.

Pogrányi Péter programszervező a kísérőrendezvények sorából kiemelte a Szabó Magda vers-, mese- és prózamondó fesztivált, a 90 éves Debreceni Fotóklub kiállítását, illetve Subicz István grafikusművésznek, Pilinszky János születésének 100. évfordulójára rendezett Senkiföldje című kiállítását. A Méliusz Juhász Péter könyvtárban számos könyvbemutatót is tartanak az irodalmi napokhoz kapcsolódva - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Aki nem kóborol, nem éri el a tengert."
Spanyol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ