Indul a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja
Dátum: 2022. január 8., szombat, 8:20

Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.

Az ügynökség kommunikációs igazgatóságának pénteki közleménye szerint az Irodalmi Karaván olyan irodalmi roadshow, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl "utaztatják" az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

"Több célt kapcsoltunk egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, amelyet személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni. Emellett érdekel minket, hogy a meghívott alkotók miként gondolkodnak a nyelvről és nyelvekről, egymásról, egy-egy klasszikusunkról, egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. Minden művészet befogadása élmény, ezt mi kicsit megcsavartuk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény" - idézte Pál Dániel Leventét, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatóját a közlemény.

Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója azt emelte ki, hogy egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra: más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg általa, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Hozzátette: céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja, hogy legyen élő, irodalmi párbeszéd - határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván első útja januárban Székelyföldre vezet a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Január 25-től 28-ig négy napon keresztül négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők. A meghívott vendégek között lesz Bartis Attila marosvásárhelyi születésű író, Bogdán Zsolt csíkszeredai származású színművész, Bereményi Géza író, rendező, Szöllősi Mátyás író, fotográfus, valamint Sárik Péter zeneszerző, zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négynapos utazást a szervezők videón rögzítik, az elkészült filmet oldalaikon teszik közzé.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Amikor fiatalabb voltam, mindenre emlékeztem, akár megtörtént, akár nem."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ