Módosították a VII. Nemzeti VERSeny tematikáját
Dátum: 2022. március 4., péntek, 6:00

A háború és béke témaköre is bekerült a Nemzeti VERSeny felhívásába a Kelet-Európában kialakult háborús konfliktus, az Ukrajnában zajló események hatására - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2022-ben hetedik alkalommal hirdette meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét. A Nemzeti VERSeny minden évben előtérbe helyezi az évfordulós költők életművét, valamint jelentős, meghatározó történelmi és irodalomtörténeti eseményekre is reflektál.

A Kelet-Európában kialakult háborús konfliktus, az Ukrajnában zajló események hatására a Nemzeti VERSeny rendezői módosították a tematikát. Amellett, hogy a 250 éve született Kisfaludy Sándor, a 120 éve született Illyés Gyula, a születésének centenáriumához érkező Nemes Nagy Ágnes és a 90 éve született Jókai Anna valamelyikének életművéből szükséges egy verset választani a nevezőknek, a háború és béke témaköre is bekerült a felhívásba.

Nevezni április 30-ig lehet három vers megjelölésével, amelyek (nem magánkiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül egy Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula vagy Kisfaludy Sándor verse, egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse (kivéve a felsorolt évfordulós költőket) és egy kortárs magyar költő szabadon választott verse.

Az utolsó két vers egyikének a háború és a béke témájához kell kapcsolódnia.

A VERSeny fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a zsűriben Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, a VERSeny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező foglal helyet.

A versenyen minden nem hivatásos versmondó részt vehet az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl is.

A nevezők három fordulóban versenyeznek: az első két forduló online zajlik, ahol a zsűri mellett a közönség is tovább juttathat versenyzőket. Az első fordulóban a három közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni. A második fordulóban a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a három közül, versklip formájában, a járványügyi helyzetre tekintettel akár otthoni környezetben.

A két online forduló után az élő döntő a Nemzeti Színházban lesz október 15-én és 16-án. A közönség előtt zajló eseményt a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán élőben közvetítik. Itt a továbbjutóknak a versklipjeik vetítése mellett két verset kell előadniuk.

A háború sújtotta területeken élő vagy onnan menekülő, a döntőbe jutó versenyzők Nemzeti Színházba utazását segíteni fogják a szervezők.

További részletek a www.vers.hu/nemzetiverseny oldalon, a Nemzeti Színház honlapján és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán olvashatók.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ