Április 12-én lesz Szkárosi Endre temetése a Farkasréti temetőben
Dátum: 2022. április 7., csütörtök, 17:15

Április 12-én 14 óra 30-kor, Budapesten a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Szkárosi Endre József Attila-díjas költőtől, intermediális művésztől, művészeti írótól, performertől, műfordítótól, egyetemi tanártól - tudtatta a Szépírók Társasága szerdán Facebook-oldalán.

A művészt életének 69. évében érte a halál. Szkárosi Endre 1952-ben született Budapesten, 1971-72-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állam- és jogtudományi karára járt, majd 1977-ben a bölcsészettudományi kar magyar-olasz szakán diplomázott.

Dolgozott a Mozgó Világ szerkesztőjeként majd a Lapkiadó munkatársa volt. Olasz irodalmat tanított a szegedi József Attila Tudományegyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, később egyetemi tanár, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori tanácsának külsős tagja lett.

Hangköltészettel és totális koncertszínházzal is foglalkozott, 1984-ben megalapította a Szkárosi and Konnektor művészeti koncertszínházat. Ő gondozta az Új Hölgyfutár című lap- és revüvállalkozást, amely a hazai párhuzamos kultúra, avantgárd irodalom és művészet nyomtatott, illetve élő színpadi fóruma volt.

Térköltészeti és videó munkáival, versszobrokkal rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon, hangköltészeti alkotásaiból számos felvételt készített, de videóköltészettel is foglalkozott.

Az 1990-es években az angol Towering Inferno és a magyar Spiritus Noister együttessel zenélt. Költészeti-művészeti tevékenységét transzpoézisnak nevezte el.

Szkárosi Endre tagja volt az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület vezetői testületének, és egy darabig Szépírók Társaságának elnöki tisztséget töltötte be.

Művészetét számos díjjal elismerték: 1986-ban Kassák-díjat kapott, a Locus Signi-díjat 1994-ben, József Attila-díjat 2007-ben, Mészöly Miklós-díjat 2012-ben, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 2016-ban vehette át.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ