Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora
Dátum: 2022. május 18., szerda, 15:32

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel elindult a V4-es könyvvásárok sorozata.

A pozsonyi BRaK Book Festival nem egy hagyományos könyvvásár, hiszen annak ellenére, hogy zömmel könyvkiadók vettek részt rajta, leginkább mégis az Ünnepi Könyvhéthez hasonlítható - idézi fel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Beszámolójuk szerint a részben szabadtéri rendezvényen a könyves standok mellett színpadi és előadótermi programokon mutatkozhattak be szerzők, kiadók és olyan szervezetek, mint a PKÜ.

Az ügynökség a The Continental Literary Magazine című, negyedévente jelentkező, angol nyelvű irodalmi magazin bemutatójával készült a fesztiválra. A kerekasztal-beszélgetés közönségének soraiban újságírók, szerzők és kiadók mellett a vásár főszervezője, Frantisek Malík is helyet foglalt.

A The Continental Literary Magazine küldetése, hogy bemutassa a közép-európai országok irodalmát az amerikai olvasóknak. Az eddig megjelent két lapszámban négy szlovák szerző is publikált, így a pozsonyi bemutató különös jelentőséggel bírt nemcsak az olvasók, de az alkotók körében is - hangsúlyozta a PKÜ.

A pozsonyi lapbemutatón az ügynökség egyik munkatársa, Garajszki Margit beszélgetett a lap két szerzőjével: a szlovák Silvester Lavríkkal és a lengyel, ám Pozsonyban élő Weronika Gogolával; az eseményt Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalmi szakmai igazgatója vezette fel.

A V4-es könyvvásárok sorozata május 23-án Varsóban, júniusban pedig Prágában folytatódik. Emellett Sepsiszentgyörgyön, az elsőként szervezett Sepsibookon, majd a budapesti Ünnepi Könyvhéten is több programmal megjelenik a PKÜ.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ