Buda Ferenc lesz a díszvendége a debreceni könyvhétnek
Dátum: 2022. június 1., szerda, 17:02

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, író és műfordító lesz a díszvendége az idei debreceni ünnepi könyvhétnek, amelyet június 9. és 12. között Könyvutcába kéne menni címmel rendeznek meg a Csapó utcai sétáló övezetben - jelentették be a szervezők a helyszínen, sajtótájékoztatón szerdán.

Közleményük szerint Puskás István (Fidesz-KDNP), a cívisváros kulturális alpolgármestere azt mondta, hogy a város történelmének, kulturális identitásának fontos eleme a könyv, a könyvkultúra. Az ünnepi könyvhét jó alkalom arra, hogy a könyvszerető közönség találkozhasson egymással, a legújabb művekkel és a szerzőkkel is - fűzte hozzá.

Szirák Péter, a rendezvény kurátora jelezte: az országszerte zajló ünnepi könyvhét második legnagyobb rendezvénye a debreceni, amely két éve elmaradt, tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt szeptemberben tartották meg.

Az idei könyvünnepen az olvasók a dedikálásokon személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal, mások mellett Kalapos Éva Veronikával, Egressy Zoltánnal, Herczeg Ákossal, Bakó Endrével, Szeles Judittal, Nádori Lídiával és Gyukics Gáborral, de a gyerekeknek lesz zenebölcsi, mesefoglalkozás és interaktív játék is - sorolta a kurátor megjegyezve, hogy Nemes-Nagy Ágnes neve többször felbukkan a programok között, versei az Olvasóligetben hangzanak majd el.

Szirák Péter kiemelte: az idei debreceni ünnepi könyvhét díszvendége Buda Ferenc, aki szülővárosához, Debrecenhez, annak tereihez és szellemiségéhez mindig hűen ragaszkodott. A Bem téren nőtt fel, az Eötvös utcán volt kisiskolás, a városnak éppen abban a cívis - és úgy tűnik: költőket érlelő - szegletében nevelkedett, ahol csaknem negyven évvel később Térey János is. Költői pályájának első egyengetője a legendás Kiss Tamás debreceni költő volt, segítségével már középiskolásként debütált az Alföld irodalmi folyóirat 1955/1-2-es számában.

Hozzátette: forradalmi verseiért az ifjú költőt egy év börtönre ítélték, s szabadulása után nem folytathatta egyetemi tanulmányait. Állást, megélhetést, publikációs lehetőséget keresve Budapestre költözött, ahol tehetségét felismerve Nagy László és Juhász Ferenc mentorálta. Első verseskönyve, Füvek példája címmel 1963-ban jelent meg, gyűjteményes kötete 1992-ben és 2006-ban. Világ, világom címmel 2011-ben adta ki memoárját, amelyben részletesen megemlékezik a debreceni évekről - ismertette Szirák Péter.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Aforizmák
„ A nagyságot az jellemzi, hogy irányt mutat."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ