Csütörtökön kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Nemzeti Táncszínházban
Dátum: 2022. október 14., péntek, 7:02

Csütörtökön kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Nemzeti Táncszínházban, a Millenáris parkban; a vasárnapig tartó rendezvényen több mint 80 programmal, könyvújdonságokkal, zenei produkciókkal, Nádas Péter ihlette várossétákkal, gyermek- és fenntarthatósági programokkal várják az érdeklődőket.

Az eseményt az idén új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Bookline támogatásával rendezik meg - olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a nemzetközi sikerkönyvek szerzői mellett a hazai irodalom fontos szereplői is új kötettel érkeznek, és itt ünnepli 10. évfordulóját Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvsorozata.

A fesztiválon találkozhat először a magyarországi közönség Mohamed Mbougar Sarr-ral, a legrangosabb francia irodalmi elismeréssel, a Goncourt-díjjal 2021-ben kitüntetett szenegáli íróval, továbbá a Margó vendége lesz Timothy Garton Ash író, történész, akit a Time magazin 2005-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott, valamint a Fabian Risk-krimisorozat szerzője, Stefan Ahnhem is. Új kötetével Norvégiából érkezik a fesztiválra a klímakérdést feszegető A méhek története szerzője, Maja Lunde, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger is - áll a közleményben.

Mint írják, az eseményre új könyvével érkezik többek között András László, Babiczky Tibor, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Csabai László, Darvasi László, Durica Katarina, Fliegauf Gergely, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Gurubi Ágnes, Gyurkovics Tamás, Havasréti József, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Maros András, Molnár. T. Eszter, Pál Dániel Levente, Peer Krisztián, Réz Anna, Rubin Eszter, Spáh Dávid, Szöllősi Mátyás és Tóth Réka Ágnes.

Az eddigi hagyományt folytatva, a fesztivál első napján adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat.

A könyvbemutatók után esténként koncertek várják az érdeklődőket. A fesztivál nyitónapján, csütörtökön ad koncertet a Magashegyi Underground. A produkció gerincét a Titkos életem című album adja, amelynek dalait Tóth Krisztina verseire írták, ezért a költő is csatlakozik a színpadon a zenekarhoz.

A fesztivál második napján a Fran Palermo dalszerző-énekesének első magyar nyelvű, kortárs irodalmi ihletésű formációja, a Henri Gonzo és a Papírsárkányok lép fel. A koncertsorozatot szombaton a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev koncertje zárja.

A koncerteken túl Nádas Péter 80. születésnapját ünneplő városi séták is helyet kaptak a programban. Az író szövegein keresztül az érdeklődők új perspektívából fedezhetik fel Újlipótvárost és a Svábhegyet. A fesztiválon mutatják be a Károlyi Csaba és Nádas Péter egy éven át tartó beszélgetéssorozatából készült interjúkötetet.

Az idei Margó első két napján kora délutántól, hétvégén pedig már délelőttől egymással párhuzamosan, négy színpadon zajlanak az események. Szombat délelőtt gyerekprogramokkal, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjével várják a családokat. Vasárnap délelőtt a Bookline Zöld fenntarthatóságról szóló beszélgetésein fellép Orvos-Tóth Noémi, stand-up előadásával Litkai Gergely, de szó lesz fenntartható divatról, a társadalmi szerepekből következő egyenlőtlenségekről és transzgenerációs traumákról.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idei utolsó programja Nyáry Krisztián Így szerettek ők című, tíz éve megjelent könyvéről szól. A magyar írók és költők szerelmeinek történeteit Bartsch Kata és Friedenthal Zoltán előadásában ismerheti meg a közönség.

További információk a programokról a margofeszt.hu címen érhetők el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ