Szombaton és vasárnap tartják a Radnóti Miklós Vers- És Prózamondó Versenyt
Dátum: 2022. november 4., péntek, 6:50

Négy év kihagyás után újra megrendezi a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És Prózamondó Versenyt szombaton és vasárnap a Győri Nemzeti Színházban.

A Magyar Versmondók Egyesületének csütörtöki közleménye szerint a Radnóti Biennálé a költő munkásságára emlékezik 1944 novemberében történt kivégzésének évfordulója idején.

A programok központi eleme lesz a versmondó verseny, amelyre idén Nyíregyházától a vajdasági Bácsfeketehegyig különféle településekről negyven versenyző érkezik. A résztvevők Radnóti művei mellett a klasszikus magyar költészetből és kortárs költőktől is tolmácsolnak majd verseket.

Az ifjúsági versmondók, a 16-21 évesek a Radnóti-diplomáért, a felnőttek a Radnóti-díjért indulnak, de kiosztják a versmondókat felkészítő tanároknak, irodalmat népszerűsítő személyeknek járó Radnóti-díjat is.

A zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete négy Radnóti-díjas művésze foglal helyet: Lutter Imre előadóművész, költő, a zsűri elnöke, Pataki András rendező, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Tóth Zsóka előadóművész, közművelődési szakember és Wiegmann Alfréd rendező.

A Győri Nemzeti Színházban zajló programok szombat délelőtt 10 órakor kezdődnek. Szombat délután megemlékezést és koszorúzást is tart az egyesület Melocco Miklós Radnóti-szobránál Abdán, ahol a költőt társaival együtt kivégezték a magyar nyilasok - olvasható a közleményben.

Szombat este a Komédiás Étteremben kötetlen versbeszélgetések várják az érdeklődőket. Vasárnap délután pedig Devecsery László, Lovass Adél és Lutter Imre asszociációs verseinek új gyűjteménye, a Triangulum bemutatója lesz. Az új kötet december elején kerül a könyvesboltokban.

A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság 1971-ben alapította a Radnóti-díjat, amelyet költőknek, illetve versmondóknak, valamint versmondókat felkészítő tanároknak, irodalomnépszerűsítő személyeknek ítélnek oda a Magyar Versmondók Egyesületével együtt.

A díj célkitűzései között a költő emlékének ápolásán túl a kortárs magyar költészet támogatása, népszerűsítése, valamint az irodalmi alkotók munkájának segítése áll.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ