Szombaton és vasárnap tartják a Radnóti Miklós Vers- És Prózamondó Versenyt
Dátum: 2022. november 4., péntek, 6:50

Négy év kihagyás után újra megrendezi a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És Prózamondó Versenyt szombaton és vasárnap a Győri Nemzeti Színházban.

A Magyar Versmondók Egyesületének csütörtöki közleménye szerint a Radnóti Biennálé a költő munkásságára emlékezik 1944 novemberében történt kivégzésének évfordulója idején.

A programok központi eleme lesz a versmondó verseny, amelyre idén Nyíregyházától a vajdasági Bácsfeketehegyig különféle településekről negyven versenyző érkezik. A résztvevők Radnóti művei mellett a klasszikus magyar költészetből és kortárs költőktől is tolmácsolnak majd verseket.

Az ifjúsági versmondók, a 16-21 évesek a Radnóti-diplomáért, a felnőttek a Radnóti-díjért indulnak, de kiosztják a versmondókat felkészítő tanároknak, irodalmat népszerűsítő személyeknek járó Radnóti-díjat is.

A zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete négy Radnóti-díjas művésze foglal helyet: Lutter Imre előadóművész, költő, a zsűri elnöke, Pataki András rendező, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Tóth Zsóka előadóművész, közművelődési szakember és Wiegmann Alfréd rendező.

A Győri Nemzeti Színházban zajló programok szombat délelőtt 10 órakor kezdődnek. Szombat délután megemlékezést és koszorúzást is tart az egyesület Melocco Miklós Radnóti-szobránál Abdán, ahol a költőt társaival együtt kivégezték a magyar nyilasok - olvasható a közleményben.

Szombat este a Komédiás Étteremben kötetlen versbeszélgetések várják az érdeklődőket. Vasárnap délután pedig Devecsery László, Lovass Adél és Lutter Imre asszociációs verseinek új gyűjteménye, a Triangulum bemutatója lesz. Az új kötet december elején kerül a könyvesboltokban.

A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság 1971-ben alapította a Radnóti-díjat, amelyet költőknek, illetve versmondóknak, valamint versmondókat felkészítő tanároknak, irodalomnépszerűsítő személyeknek ítélnek oda a Magyar Versmondók Egyesületével együtt.

A díj célkitűzései között a költő emlékének ápolásán túl a kortárs magyar költészet támogatása, népszerűsítése, valamint az irodalmi alkotók munkájának segítése áll.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ