Vári Fábián László kapta a 21. Győri Könyvszalon Alkotói Díját
Dátum: 2022. november 18., péntek, 18:31

Vári Fábián László Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai író, költő, néprajzkutató kapta a Győri Könyvszalon idei Alkotói Díját.

A 21. Győri Könyvszalon pénteki megnyitóján Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője laudációjában elmondta, hogy Vári Fábián László munkásságának a fókuszában a kezdettől az irodalom áll, Kárpátalján a magyarság szellemi örökségéért már egyetemistaként is kiállt.

Az elhallgattatás nem tudta megtörni, "elemi jogérzettel szállt szembe az egypárti irányítású Magyarországon is a zsarnokság tudatmanipulálásával, irodalomtorzításával, szellemi értékrendjével és a magyarságot kívül-belül borzasztó intézkedésekkel" - mondta az irodalomtörténész.

A megmaradás, vagy elpusztulás kérdése közé feszülő nemzeti sorsgondolatokat nem csak kéttucatnyi verseskötetében, hanem szociografikus regényeiben is megfogalmazta - tette hozzá Jánosi Zoltán, emlékeztetve, hogy Vári Fábián László nevéhez ruszin és ukrán műfordítások és a kárpátaljai magyar népköltészet gyűjtése is köthető, néprajzkutatói szerepe is jelentős.

Hozzátette: Vári Fábián László nemcsak a jelenkor magyar irodalmában, hanem a kisebbségekért kiálló európai polgárok küzdelmeiben is meghatározó alakká vált, a kárpátaljai magyarság megtartásáért és erősítéséért, valamint kulturális munkájáért és az egyetemes magyar irodalom gazdagításért 1983 és 2020 között csaknem húsz díjat kapott.

A Győri Könyvszalon Alkotói Díjával a nyugati határszél is kifejezi köszönetét munkásságáért - fűzte hozzá az irodalmár.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy a Győri Könyvszalon a megyeszékhely kulturális palettájának egyik fontos ünnepe.

A polgármester a vasárnapig tartó könyvmustráról elmondta, hogy az ideit kisebb területen rendezik meg a Kisfaludy Károly Könyvtárban, azonban így is több mint félszáz alkotó kap lehetőséget a bemutatkozásra.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Az egyetlen bűn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani – a véleménykülönbség."
Ralph Waldo Emerson
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ