Elhunyt Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó egykori igazgatója
Dátum: 2023. január 5., csütörtök, 10:46

Elhunyt Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója életének 71 évében - közölte Facebook-oldalán a kiadó szerdán.

A Fidelio portál életrajza szerint Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1977 és 1988 között dramaturgként dolgozott több teátrumban, köztük a Radnóti Miklós Színházban.

Később az Interpress Magazin szerkesztője, 1989-1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. A Magvető Könyvkiadót 1995-2015 között, a Líra Kiadói Csoport 2015-től vezette.

Munkásságát több díjjal ismerték el: 1999-ben Jászai Mari-, 2004-ben Gemini-, 2005-ben Budapestért díjat és A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2017-ben egyik főszereplője volt Enyedi Ildikó Arany Medve díjas alkotásának, a Testről és lélekről című filmnek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ