Petőfi 200 - Konferenciát, szavaló versenyt és énekeltvers-fesztivált rendeznek idén Győrben
Dátum: 2023. február 9., csütörtök, 19:19

Tudományos konferenciát, Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt, valamint énekeltvers-fesztivált is rendez a Petőfi 200 emlékév alkalmából idén a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Győrben - jelentette be az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Horváth Sándor Domonkos elmondta, hogy a Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett programsorozatra harmincmillió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán.

Kiemelte: Petőfi Sándort szoros szálak fűzték Győrhöz, az 1847. január 2-án útjára induló Hazánk című kereskedelmi és szépirodalmi folyóiratban is közöltek tőle verset, a Csalogányok és pacsirták című költeményét.

Petőfi a lap kiadójával, a könyvtár névadójával, Kovács Pállal személyes kapcsolatot is ápolt - tette hozzá.

Sipos Bea, a programsorozat koordinátora elmondta, hogy Az élő Petőfi elnevezésű tudományos konferenciát március 23-án és 24-én rendezik a győri városháza dísztermében.

A kétnapos szimpóziumon Petőfi alakjának, költészetének korszerűségét, a mai ifjúság általi megközelíthetőségét emelik középpontba, emellett Petőfi helyi és megyei vonatkozásait is bemutatják.

A konferencia irodalmi szakértője és a kiadvány szerkesztője Jánosi Zoltán József Attila- díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője.

A Hangzó Petőfi című Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt május 19-én és 20-án rendezik a Kisfaludy Károly Könyvtárban. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet Petőfi költészetének sokszínűségére.

Az előválogató során a pályázók online küldhetik be a produkciójukról készült felvételeket, a zsűri által kiválasztott versenyzők pedig a döntőn személyesen mérettethetik meg magukat.

A versenyre egy Petőfi Sándor-verssel és egy szabadon választott verssel, vagy prózával lehet jelentkezni, három korcsoportban.

A Zengő Petőfi című Énekeltvers-fesztivált szeptember 8-án és 9-én rendezik. A program első szakaszában Kárpát-medencei kortárs költőket kér fel a könyvtár fel olyan versek megírására, amelyek formai vagy tartalmi vonatkozásban Petőfi költészetéhez kapcsolódnak.

A kész műveket Kárpát-medencei verséneklő együttesek, szólisták fogják megzenésíteni, emellett egy új dalt is írnak Petőfi egy általuk választott versére.

Sipos Bea hozzátette, hogy mindhárom programelemből kiadvány is készül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ