A költészet napja - Április 11-én rendezik meg a Versmaratont
Dátum: 2023. március 29., szerda, 11:02

Idén is április 11-én, a költészet napján rendezik meg a Versmaratont, amelyen 69 költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét április 11-én - olvasható a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A Versmaraton keretében meghirdetik a Szaval a suli és a HangHordozók-Énekmondók elnevezésű programot is.

A közlemény szerint a megzenésített versek előadói számára meghirdetett HangHordozók - Énekmondók elnevezésű programban az elmúlt években kétszáznál is több kortárs verset zenésítettek meg a pályázók, amelyek közül többet rádiókban is játszottak. A résztvevő szólisták és zenekarok a pénzdíjazású versenyen idén is Az év versei 2022 kötetből válogathatnak műveket. A legjobb pályázókat a zsűri élőben is meghallgatja a döntőben, közönség előtt. A zsűri tagjai: Bonyár Judit (NeoFolk), Csík János (Csík zenekar), Eredics Gábor (népzenész), Likó Marcell (Vad Fruttik) és Váczi Eszter (Váczi Eszter & Quartet). A pályázatok beadási határideje április 28. éjfél.

A Versmaraton keretében hirdetik meg a Szaval a suli elnevezésű pályázatot is, amelyre iskolák, osztályok, diákcsoportok jelentkezhetnek egy kortárs vers közös elszavalásával. A minimum 5 fős csapatok szintén Az év versei 2022 kötetből választhatnak. A szavalásról készült videókat zsűri értékeli, amelynek tagja Erős Kinga író, kritikus, Horváth Szilárd szerkesztő, műsorvezető, Stifner Gábor kulturális újságíró, Csőre Gábor színész és Zsille Gábor költő, műfordító. A pályázat beküldési határideje április 28. éjfél, a győztes csapat az Ünnepi Könyvhét színpadán is fellép.

Idén is megtartják a Költők futása elnevezésű programot, amit április elsején, szombaton rendeznek meg a IX. kerületi Ferenc téren, ahol bárki együtt futhat a 2022 kötetben szereplő költőkkel.

A programokról további információ olvasható a https://magyarnaplo.hu/hirek/2023-03-24/uj-palyazatokkal-indul-versmaraton linken.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ