A költészet napja - Kétszáznál többen szavalják Petőfi verseit Orosházán
Dátum: 2023. április 6., csütörtök, 16:28

Kétszáznál többen szavalják Petőfi Sándor verseit a költészet napja alkalmából április 13-án Orosházán - közölte a rendezvény szervezője kedden az MTI-vel.

B. Imre Julianna, az orosházi Petőfi Művelődési Központ kulturális szervezője elmondta, az Árpád-kertben felállított színpadon az Anyám tyúkját, a Nemzeti dalt és a János vitéz elejét szavalják el a helyi és a környék felső tagozatos és középiskolás diákjai Szabó Kimmel Tamás színész vezetése mellett.

Két orosházi oktatási intézményből 240-en jelentkeztek a rendezvényre; de a közös verselésben partnereik a környék (Újkígyós, Nagymágocs és Lőkösháza) ugyancsak Petőfi nevét viselő művelődési központjai is, akik szintén csatlakoznak a rendezvényhez.

Április 13-án este ingyenes felolvasószínházi est lesz az orosházi művelődési központban Petőfi és Arany barátsága témában, Elek Ferenc színész, valamint Hajdú Steve színész és rádiós műsorvezető előadásában.

B. Imre Julianna elmondta, a rendezvényre a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumtól nyertek el támogatást.

A rendezvényekkel az orosházi intézmény tiszteleg a Petőfi-bicentenárium előtt is. Az évforduló apropóján 300 ezer forint pályázati támogatásból felújították a művelődési központ bejárata mellett 1987-ben felavatott Petőfi-szobrot (Rajki László helyi szobrászművész alkotását) és környezetét is.

Az Országgyűlés 2020 decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022-2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének (1823. január 1.) 200. évfordulója alkalmából.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ