Kiss Dávid kapta idén a Makói Medáliák díjat
Dátum: 2023. április 12., szerda, 18:19

Kiss Dávid kapta idén Medvék bolygója című verseskönyvéért a Maros-parti város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat, amelyet kedden adtak át - tájékoztatta a kuratórium az MTI-t.

Orcsik Roland költő, műfordító, kritikus méltatásában úgy fogalmazott: Kiss Dávid az első, Medvék bolygója című - a Napkút kiadó gondozásában tavaly megjelent - kötetében igen határozott hangon, gondosan kidolgozott versnyelven, markáns képiséggel, biztos formaérzékkel mutatja be az antropocén korszak apokaliptikus világát.

Roppant izgalmas, ahogyan Kiss Dávid a szerelmi költészetet gondolja újra a poszthumanizmus, a mitikus szimbólumok, az archetípusok, a tudományos nyelvezet eszköztárával. A kötet igazán meglepő és inspiratív vonása azonban a közép-európai családfakutatás, amely nem pusztán a transznacionális "anyanyelv" felfedezését, a személyes horizont családtörténeti kitágulását eredményezi, hanem az adott geopolitikai térség törésvonalait is érzékelteti. Ez az, ami egyértelműen kiemelte Kiss Dávid első kötetét, ám nemcsak a tavalyi, hanem általában az elsőkötetesek, sőt, a fiatal magyar költészet mezőnyéből - hangsúlyozta a kritikus.

A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész által készített, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Kiss Dávid 1988-ban született Sopronban, Budapesten él. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban érettségizett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott politológus szakon. Verseit 2015 óta rendszeresen publikálja. A Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör tagja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ