A magyar költészet napján tartják a Versünnep döntőjét
Dátum: 2024. április 10., szerda, 13:44

Az idei Versünnep nyilvános döntőjére a magyar költészet napján, április 11-én kerül sor a Nemzeti Színházban, ahol a tizenegy legjobb versenyző méri össze tehetségét - tudatták a rendezvény szervezői kedden az MTI-vel.

A közlemény felidézi, hogy a Versünnep Alapítvány versenyprogramjára jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános elődöntőjét április 5-én tartották a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumban.

Mint írják, az innen továbbjutott versenyzők a magyar költészet napján, csütörtökön 18 órától a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán megrendezett döntő részeként mérhetik majd össze tudásukat.

Az év elején meghirdetett versmondó versenyre 30 hivatásos előadóművész jelentkezett a Kárpát-medencéből, határon innen és túlról, a döntőbe a tizenegy legjobb produkció jutott be.

A tájékoztatás szerint a döntő zsűrielnöke Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész lesz, mellette Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, Nagy Barbara Munkácsy Mihály-díjas képzőművész és Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa vesz részt a rendezvényen.

A versenyre kizárólag magyar költők művével lehetett jelentkezni, a hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között idei irodalmi évfordulós szerző - Radnóti Miklós, Hervay Gizella vagy Sziveri János - valamely alkotásának kellett szerepelnie. A különböző díjak mellett az első helyezett Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas képzőművész Versünnep-kisplasztikáját nyeri el.

A mintegy húsz éve működő Versünnep Alapítvány versmondó versenyekkel és egyéb eseményekkel népszerűsíti a magyar kultúrát Magyarországon és külföldön egyaránt. A Versünnep 2024-es eseménysorozatára négy kategóriában jelentkezhettek hivatásos színművészek, előadóművészek és képző intézmények hallgatói, valamint iskolák, civil közösségek, amatőr előadók és formációk.

A megmérettetésre jelentkezni vers- és prózamondás, énekelt vers, vagy versmegzenésítés, képző vagy filmművészeti alkotás kategóriában lehetett. Az iskolák versenyei folyamatosan zajlanak, az amatőr előadók elődöntői június első hétvégéjén lesznek. A Nemzetközi Seregszemlére június közepén kerül sor - olvasható a közleményben.

A Versünnep döntője nyilvános és ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, melyet a www.versunnep.net weboldalon lehet megtenni. A döntőt online a Versünnep Alapítvány Youtube-csatornáján élőben közvetítik - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ