Janikovszky Éva-díj Marék Veronikának és Alföldi Róbertnek
Dátum: 2007. április 23., hétfő, 20:16
Marék Veronika meseírónak és Alföldi Róbert színművésznek adományozták az első alkalommal odaítélt Janikovszky Éva-díjat – közölte a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány hétfőn, az átadási ünnepséget megelőzően.

A Kossuth- és József Attila-díjas író nevét viselő elismerést Janikovszky Éva születésnapján, egyben a könyv és a szerzői jogok napján adják át.

A díjjal a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének humánus, életszerű helyzeteit bemutató művészeti alkotások létrehozóit, előadóit jutalmazzák.

Marék Veronika életművéért, Alföldi Róbert pedig a Kire ütött ez a gyerek? című Janikovszky-műből készült film rendezéséért részesült az elismerésben. A kisplasztika Janikovszky Éva portréját és az alkotó híres Mercedes írógépét ábrázolja.

Marék Veronika méltatásában az alkotó grafikusi, írói, bábművészi és rajzfilmes munkáját, valamint műveinek gyermekközeliségét emelték ki.

Alföldi Róbert az indoklás szerint ötletesen vitte filmre a Kire ütött ez a gyerek? című, a felnőttek és gyerekek közötti szerepcserét bemutató írást.

A Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány célja a 2003-ban elhunyt írónő emlékének, szellemi hagyatékának ápolása, a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakítása.

A szervezet elnöke Janikovszky János, a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Móra Könyvkiadó vezetője.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ