Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban
Dátum: 2007. június 3., vasárnap, 12:34
Hatvankét évvel a II. világháború befejezése után a közvélemény még mindig kevéssé ismeri a német koncentrációs táborokban végzett orvosi kísérleteket - hangsúlyozta Alfred Pasternak, akinek Embertelen kutatás – Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban című könyve a 78. Ünnepi Könyvhétre jelent meg magyarul.

A közvélemény legfeljebb Mengele nevét ismeri, vagy az ikerkutatásokról hallott, holott ezek a kísérletek legfeljebb egy kis részét képezik a történteknek - mondta a Los Angeles-i szülész-nőgyógyász professzor.

Alfred Pasternak különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy hány neves orvosprofesszor vállalt annak idején tevékeny szerepet az embertelen kísérletekben.

Mint mondta, azt könyvelné el sikerként, ha a fiatalok minél nagyobb számban forgatnák a művet, tudnák, hogy mi történt a múltban, mert csak így kerülhető el, hogy azok az események megismétlődjenek.

A könyv foglalkozik a német orvostudomány „náciasításával". Mint Alfred Pasternak írja, a német orvosok először azzal segítették a náci szándékokat, hogy nem álltak ki a hivatásuktól eltiltott zsidó kollégáik mellett, majd azzal, hogy elfogadták azt a nézetet, miszerint a társadalomban vannak olyan emberek - sérültek, fogyatékosok - akik nem méltók az életre.

A sterilizációs programnak 400 ezren estek áldozatul. Az eutanázia-program keretében - amely egyes elmegyógyintézetekben titokban már 1933-tól folyt, de komoly mértékben 1939-től, Lengyelország lerohanása után indult meg - 70 ezer elmebeteget, fejlődésben visszamaradott gyermeket, felnőttet öltek meg. Itt fejlesztették ki a halálos injekciókat és a gázkamrákat. 1941-ben, az eutanázia-program leállítása után e technológiát a Keleten létesített megsemmisítő táborokban honosították meg.

Alfred Pasternak az orvosi kísérleteket három csoportra osztja. Az elsőbe a német hadsereg megrendelésére végzett kísérletek tartoznak, amikor először a világtörténelem során élő embereken próbáltak ki különféle betegségek elleni oltóanyagokat. Ide tartoznak azok a kísérletek, amelyekben a foglyok alsó végtagján különböző mélységű bemetszéseket végeztek, hogy kitapasztalják, hogyan gyógyul, ha egyáltalán beheged a seb, amelybe szemetet, üvegszilánkokat dörzsöltek.

A második kategóriába a német faj felsőbbrendűségét „bizonyító" kísérleteket sorolta a professzor. Antropológiai tárgyú volt Mengele összes kísérlete, de végeztek csontvázvizsgálatokat is, amelyekhez megölték a foglyokat, hogy az izmoktól és minden egyébtől megszabadított csontjaikon különféle méréseket végezzenek.

A harmadik kategóriába a tábori orvosok által végzett kísérletek tartoznak, akik - mint Alfred Pasternak fogalmazott - a legőrültebb ötleteiket próbálták ki a foglyokon. Végeztek homoszexualitás-elleni műtéteket, vizsgálták, hogy mekkora adag fájdalomcsillapító lehet halálos, vagy azt, hogy a meztelen foglyok meddig bírják étel-ital nélkül a tűző napon.

A könyv utolsó fejezete 184 olyan német orvos életrajzát tartalmazza, akik részt vettek a kísérletekben.

A mű angol nyelvű kiadása tavaly jelent meg az Akadémiai Kiadó gondozásában, a magyar nyelvű változat a kiadó idei könyvheti újdonságai között szerepel.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-08-18 08:25 | Válasz erre | #3
Leírtad a kulcsszót: ÖNKÉNTES alapon. És ha jól tudom díjazásért cserébe. Nos, a nácik foglyaitól nem hiszem, hogy megkérdezték-e valaha, ők is akarnak-e a beteg kísérleteik alanyai lenni...És itt ugye állati beteg kísérleztek is folytak, nem csupán a tudomány és az emberiség érdekében. Mint amikor egy őrült a kezébe kap egy játékot, amivel szabadon azt csinálhat, amit csak akar...nos igencsak felpörgött az a beteges, torz fantázia.

Eutanázia: én is mellette vagyok. Láttad a Belső tenger című Amenabar filmet a zseniális Javier Bardemmel a főszerepben. Az eutanázia a témája, megtörtént eset alapján, gyönyörű, megrázó és elgondolkodtató mozi!

mazsola 2010-08-17 14:45 | Válasz erre | #2
Hűha. Ez most eléggé vegyes gondolatokat szült bennem. Már csak azért is, mert egészségügyben dolgozom, ezért talán kicsit "zakkantabb" nézeteim vannak.
Először is, igyekszem megszerezni a könyvet, bár nem túl sok időm van olvasni a két műszakos munkarend mellett.
A cikket olvasva egy film jutott eszembe, amit nagyon rég, és nem az elejétől láttam. Egy magyar orvosnőről szólt, akit Mengele kényszerített, hogy segítse őt a kísérleteiben. Később Gisella Pearl néven élt, és írta le a viszontagságait. Érdekes, és megdöbbentő volt.
Pont ez a kettősség van bennem a kísérletekkel szemben is. Egyrészről elítélem őket, de tudom a folyamatot...mivel jár egy gyógyszer, kozmetikum előállítása, forgalomba helyezése. Sajnos nem elég a kezdeti, sejt szintű felfedezés. Ezért követik az állat, majd néha elmaradhatatlan emberen végzett tesztek. Szerencsére ezek, ha jól tudom ma már önkéntes alapon működnek. Kísérletekre sajnos szükség van...mert ha nem lennének, és úgy kerülnének ki vegyszerek,gyógyszerek a forgalomba...nagyságrenddel nagyobb kárt okoznának ( pl. Contergan babák).
De! Nem gondolnám, hogy minden áron, mindent véghez kellene vinni, embertelenül, egy másik lényt kínozva, esetleg megölve ezáltal. (beleértve az állatokat is)
Szerencsére ezek ma már ellenőrzött körülmények között folynak.

Amit anno csináltak az szerintem nem orvosi célú kísérletezés volt, hanem valami unatkozó, perverz, beteg ember szórakozása. Sajnálom, hogy nem talált más...amivel játszhatott volna.

Az eutanázia kérdése pedig ismételten más, és hosszú téma lenne. Én nem vagyok ellene.

élet 2010-05-21 12:05 | Válasz erre | #1
Szörnyű ez az egész, ugyanakkor - feltételezem, bár rémes maga az ötlet is, de próbálok tényszerű maradni - akár fejlődést is hozhattak eredményeikkel az orvostudománynak. De ezek között a kísérletek között főként beteg, embertelen dolgok voltak, beteg elmék szüleményéből jött ötletek. Ez egy olyan könyv, ami egyfelől érdekelheti az embert, máfelől elborzasztja, elijeszti. Én inkább nem olvasom el. Strucc a homokba dugja fejét. De valóban, élesen tudatosítani kell ezeket a tényeket, hogy soha többet ne történhessenek meg.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ