Szinuhénak lába kelt
Dátum: 2005. december 26., hétfő, 15:59
Nagy izgalmat keltett finnországi kulturális körökben, hogy ellopták Mika Waltari 1945-ben írt regényének, a Szinuhe, az egyiptominak kéziratát.

A regény megjelenésének 60. évfordulójára rendezett kiállításról emelte el az eredeti szöveget két fiatalember. A kamerák ugyan állandóan a könyvet tartalmazó vitrinre szegeződtek, de az egyik tolvaj beállt a kamera és a vitrin közé - és amikor ellépett onnan, a féltve őrzött darabnak már hűlt helye volt.

A rendőrség arra gyanakszik, hogy a kéziratot egy magángyűjtő megbízásából lopták el. Ezt a véleményt osztja a Mika Waltari-társaság elnöke is, aki az El País című spanyol napilapnak elmondta: az írónak sok rajongója van, köztük olyanok is, akik nagy összegeket készek áldozni céljaikért.

A kéziratnak, amely a finn írószövetség tulajdona, van ugyan egy digitális változata a kulturális archívumban, de az eredeti eltűnését mindenki pótolhatatlan veszteségnek tartja.

Az író 10 évig végzett kutatásokat az egyiptomi Középbirodalomról, mire megírta könyvét, amelyben a főhős Szinuhe Ehnaton fáraó orvosaként szerepel. A könyvet 32 nyelvre fordították le és Kertész Mihály Az egyiptomi címmel 1954-ben filmet is készített belőle.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ