Könyv az egri zsidó polgárságról
Dátum: 2005. december 27., kedd, 18:42
Az egri zsidóság történetét, a város zsidó polgárságának életét és tevékenységét feldolgozó könyvet mutattak be kedden a hevesi megyeszékhelyen. Az egri zsidóság története 1840-ben kezdődött, amikor az első zsidó férfi, Schwartz István engedélyt kapott, hogy letelepedhessen a városban, ahol azelőtt csak katolikus vallásúak élhettek - idézte fel az elmúlt több, mint másfél évszázad eseményeit Székely Gábor, a Szerencsejáték Rt. elnöke, aki maga is tagja volt az egri zsidó közösségnek.

Mint mondta: 1944-ig, vagyis a holokausztig a zsidóság fontos szerepet játszott a város életében. A többi között egy kultúrházat, két templomot, kórházat, jesivát és dalárdát működtettek, egyleteket, egyesületeket hoztak létre.

A holokausztot követően azonban 1950-ben megszűnt a jesiva, 1957-ben egy kivándorlási hullámban még a túlélők többsége is távozott és 1978-ban már nem volt ki a minja, vagyis nem volt 10 zsidó férfi a közös imádkozáshoz - mondta fel Székely Gábor.

Orbánné Szegő Ágnes, a mű szerzője, a tiszafüredi könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy a magyar szellemi és gazdasági élet számos meghatározó alakja került ki az egri zsidó polgárság soraiból. Így a többi között Bródy Sándor író és Lukács György, a magyar operatőrök - generációkat oktató - doyenje.

Emlékeztetett arra, hogy a holokauszt során Egerből elhurcolt mintegy kétezer ember közül alig kétszázan élték túl a haláltáborok borzalmait.

A 278 oldalas, fényképekkel gazdagon illusztrált mű egyelőre ezer példányban látott napvilágot.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ