Tamás bátya kunyhója aranyat ér
Dátum: 2005. december 28., szerda, 16:31
Feltehetően a világ egyik legértékesebb kunyhója Tamás bátyáé: csaknem 1 millió dollárért cserél gazdát. Az új tulajdonos 990 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot fizet szerzeményéért.

Tamás bátya, a Harriet Beecher-Stowe amerikai írónő által életre keltett regényhős valós személy volt, alakjául egy bizonyos Josiah Henson szolgált. Henson rabszolgának született 1789. június 15-én Marylandben, s tizennyolc éves kora előtt háromszor adták el. 1830-ig sikerült megtakarítania 350 dollárt, amelyért a szabadságát akarta megváltani, ám amikor átadta a pénzt gazdájának, az ezer dollárra srófolta fel a „vételárat". A becsapott Henson feleségével és négy gyermekével megszökött, átjutott Kanadába, ahol egy közösséget alapított, amelyben volt rabszolgákat tanította gazdálkodni. 1849-ben megjelentetett önéletrajza ihlette meg Harriet Beecher-Stowe-t.

A Washington közelében lévő, farönkökből összetákolt kunyhót, ahol Josiah Henson rabszolgaként lakott sorstársaival, az elmúlt kétszáz év alatt számtalanszor átépítették, kibővítették, így kevéssé emlékeztet az eredeti lakra. Tulajdonosa, egy bizonyos Greg Mallet-Prevost a kunyhóért és a mellette álló házért, ahol „Tamás bátya" egykori gazdája élt, 990 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot kért. A nevezetes épületeket végül Montgomery kerület vásárolta meg, bár az üzletet a hírek szerint csak január végén ütik nyélbe.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
G. B. Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ