A könyvek csatája folytatódik
Dátum: 2006. január 2., hétfő, 10:26
A nagy könyv játék az interneten folytatódik; az ország kedvenc regényéről rendezett szavazás lezárulta után a program weboldalán a felhasználók párbajoztathatnak regényeket és regényhősöket a könyvek csatájában január végétől.

A nagy könyv program szervezői arra számítanak, hogy a 2005 februárban kezdődött és decemberben zárult játék egy „hosszan tartó, felfelé ívelő folyamat" kezdete, és az olvasást népszerűsítő műsorok, rendezvények utórezgései sokáig tartanak.

A nagy könyv programiroda szerint a folytatásra a tavaly alakult több mint kétezer vidéki és fővárosi olvasókör adhat garanciát. A könyvtárak visszajelzései is arra utalnak, hogy a program nem ért véget: több tízezer könyvtárlátogató érezte át a közös programok, könyves beszélgetések, író-olvasó találkozók örömét.

A tervek szerint a www.anagykonyv.hu internetes oldal január végétől 24 órás „online könyvtárosként" segít majd abban, hogy arra érdemes regényeket ajánljon olvasásra.

A „könyvek csatájában" a felhasználók versenyeztethetnek egymással regényeket, és mindenki online olvasónaplót vezethet. A szavazás sem ér véget: a voksok alapján alakulnak ki azok a tematikus könyvlisták, amelyekből minden olvasó értesülhet a többiek kedvenc olvasmányairól.

Mint A nagy könyv játék szervezői korábban közölték, a telefonos és sms-szavazatokból befolyt bevételt a programiroda könyvtárak támogatására fordítja. Az összeg a kulturális minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatását egészíti ki: a pénzekből az év elején valamennyi regisztrált könyvtár gyarapíthatja állományát.

Az olvasást népszerűsítő játék döntőjében Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve nyerte el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet. A második Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye lett, a harmadik legtöbb szavazatot Szabó Magda Abigél című műve kapta.

A játék hatására az előző évhez képest majdnem egyötödével nőtt a kölcsönzések, és hosszú évek óta először növekedett érzékelhetően a beiratkozások száma a könyvtárakban. A nagy könyv internetes oldalát március óta csaknem egymillióan látogatták meg; a világhálón összesen 30 ország olvasói érdeklődtek a program iránt; az oldalon 1.800 fórum működik. (MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ