Exupéry kis hercege arámi nyelven
Dátum: 2006. január 3., kedd, 12:04
Immár a Biblia és az őskeresztények egykori nyelvén, arameusul (arámi nyelven) is olvasható a világirodalom egyik klasszikus alkotása, A kis herceg. Antoine de Saint-Exupéry művének új kiadását a heidelbergi egyetem arámi nyelvet hallgató diákjainak közössége, valamint az egyetem szemisztikai intézete gondozta. Az irodalmi mellett a kis kötet megjelenésének politikai hordereje is van - emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Közel-Kelet országaiban élő keresztény kisebbségre, amely kitartóan őrzi az arámi nyelv hagyományait, ugyanis nagy nyomás nehezedik a többségi muzulmán lakosság, illetve a török nacionalizmus részéről. Az ókori arameus nyelv egyik változatát ma is beszélik keresztények Nyugat-Szíria három falujában, Maalula és Dzsubaddin térségében. Amúgy pedig a szír-arámi nyelv, amely a héberrel, az arabbal és egy sor kihalt nyelvvel - például az akkád-babilonival - együtt a sémi-hámi nyelvek családjába tartozik, a szíriai keresztények szent nyelvének számít. A szír-arámi nyelvet használják Törökország délkeleti részében is, ahol - törökül - süriyani a neve.

A szír keresztények jelentős része az utóbbi évtizedekben elhagyta ősei földjét, és Szíria, Törökország, Libanon és Irak nagyvárosaiba költözött, illetve Európába vagy Amerikába emigrált. Törökország délkeleti régiójában az oszmán birodalom végnapjaiban még mintegy 100 ezer keresztény élt. Számuk mára néhány ezerre apadt.

Az elköltözöttek közül azonban újabban sokan visszatérnek szülőfalujukba. A szír-keresztény diaszpóra tagjai között az identitás megőrzése szempontjából roppant fontos eszköznek számít az arámi nyelv ápolása - írta a FAZ.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ