József Attila, a „ magyar Rimbaud"
Dátum: 2006. január 12., csütörtök, 13:46
Franciául a közelmúltban megjelent összes verse kapcsán az „örök szerelmes" és Magyarországon a politika által sokáig kisajátított forradalmi költőként mutatta be József Attilát csütörtökön a Libération című párizsi napilap. – Tavaly októbertől kapható a francia könyvesboltokban József Attila Aimez-moi (Szeressetek engem) című összes verse franciául, amelyet a Phébus Kiadó Kassai György és Jean-Pierre Sicre szerkesztésében jelentetett meg.

Az elmúlt hónapokban a legjelentősebb francia folyóiratokban elismerő visszhangot kiváltó, több mint hétszáz oldalas kötetet a francia baloldali újság másfél oldalas méltatásban mutatta be. Az írást Fejtő Ferenc történésznek és írónak, a költő egykori munkatársának és barátjának kommentárja kíséri.

Az elemzés a kötetben található, több mint ötven oldalas életrajzból merítve - amelyet Jean Rousselot írt - József Attila kilenc öngyilkossági kísérlete felől közelíti meg az örök szerelmes költő munkásságát. Magánéleti csalódásai mellett a versidézetekkel tarkított írás „a született európai, velejéig magyar forradalmár" költészetében a másik fontos elemnek a politikus vénát tartja. A méltatás kiemeli: a magyar iskolákban kötelezően tanított József Attilát a kommunista vezetés megpróbálta kisajátítani, de mára a „magyar Rimbaud" megtalálta igazi helyét az irodalomban.

Jean-Pierre Thibaudat szerint az 1938 óta Párizsban élő Fejtő Ferenc egyike azoknak, akik a legtöbbet tették azért, hogy a halála után József Attilára ragasztott „a rendszer költője" címkét elfelejthessük.

A költő egykori munkatársa a Szép Szó című irodalmi folyóiratnál együtt töltött időszakot megidézve a Bartók Bélával való együttműködésről beszélt a francia újságban. Elmondása szerint a zeneszerző egyszer azt mondta József Attilának, hogy ő az a magyar költészetnek, ami Bartók a magyar zenének.

Fejtő emlékei szerint a háború után a Magyar Kommunista Párt delegációjával Párizsba látogató Lukács György azzal vádolta meg őt, hogy negatív hatása miatt távolodott el József Attila a párttól. Az alig egy tucat kommunista verset író idealista költő valójában a Moszkva utasítására a német kommunisták és nácik által a szociáldemokrata kormány megdöntésére szervezett közös fellépés ábrándította ki a kommunizmusból - hangsúlyozta Fejtő, aki szerint az általa nagy gyereknek tartott barátja jóslata bevált: József Attila ma egész népét tanítja.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ