Muhtar Mai, a Megbecstelenített
Dátum: 2006. január 16., hétfő, 13:43
Párizsban adta ki Megbecstelenített című könyvét Muhtar Mai, akit a becsületre hivatkozva 2002-ben többen is megerőszakoltak, s aki azóta az igazságért harcoló pakisztáni nők küzdelmének élharcosává nőtte ki magát.

A huszonnyolc éves Muhtar ellen 2002. júniusában elkövetett bűntettre a falu tanácsa adott felhatalmazást. Az indoklás szerint Muhtar öccse szóba elegyedett fiatal lánnyal, akinek befolyásos törzse úgy érezte, hogy az illetőt beszennyezték, és elégtételt követelt. A döntés értelmében többen megerőszakolták a fiú nővérét, Muhtart.

A lány, az írástudatlan parasztok gyermeke, a fenyegetések ellenére úgy döntött, feljelenti támadóit.

„Nemcsak magamért küzdöttem, hanem az ország összes olyan lányáért, asszonyáért, akiken erőszakot követtek el. Pervez Musarraf elnök azt állítja, hogy rossz képet festek az országról. Nekem éppen az ellenkezője volt a célom, mert úgy gondolom, hogy ha egy írástudatlan asszonynak is joga van küzdeni az őt ért igazságtalanság ellen, az az ország dicsőségére válik" - írta a könyvében Muhtar.

A pakisztáni hatóságok végül nyolcezer dollár kártérítést fizettek Muhtarnak, aki az összeget arra használta fel, hogy falujában lányiskolát alapítson.

A fellebbviteli bíróság ugyan felmentette az ügyben érintett tizenhárom férfit, a Legfelsőbb bíróság azonban újra elrendelte letartóztatásukat.

2005-ben az amerikai Glamour magazin Muhtart választotta az év asszonyává.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ