Arisztokraták ma
Dátum: 2007. december 6., csütörtök, 21:43
Grófok, bárók és hercegek leszármazottai gyűltek össze a Magyar Állami Operaházban, a róluk szóló könyvbemutatón. Adonyi Sztancs János igényes kivitelű, fotókkal gazdagon illusztrált könyve – amelynek alcíme: 21 főnemes a XXI. században – a ma Magyarországon élő, illetve az országhoz szorosan kötődő arisztokratákról és családjukról szól.

Az újságíró az utóbbi két évben 21 főnemesi családot keresett fel: főhercegeket, hercegeket, grófokat, őrgrófokat és bárókat.

A szerdai könyvpremieren - amelyen Bács Ferenc színművész és Pálffy István tévés műsorvezető működött közre - egyenként mutatták be az eseményen résztvevő arisztokratákat.

A patinás nevek - Pallavicini, Szalay-Berzeviczy, Széchenyi, Teleki, Tisza, Zichy, Battyhyány, Almásy, Benyovszky, Hunyady, Pálffy, Esterházy, Festetics, Habsburg-Lotharingiai, Károlyi - mai viselői közül számosan megjelentek az Operaházban.

Amint azt báró Bánffy Miklós elmondta, volt idő, hogy a patinás név és rang előnynek számított, volt, amikor hátránynak. Ugyanakkor korán önállóságra és felelősségre nevelt - tette hozzá a báró.

Az eseményre eljött többek között gróf Tisza Kata író és őrgróf Pallavicini Zita újságíró - akik, mivel a médiában dolgoznak, talán a legismertebbek - valamint báró Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke és báró Podmaniczky Erzsébet, az Országos Onkológiai Intézet nemzetközi osztályának vezetője, a Magyar Máltai Lovagok kancellárnője.

Az izgalmas kalandok és családi tradíciók mellett leginkább az érdekelte Adonyi Sztancs Jánost - erotikus és gyermekversek ismert szerzőjét, a Szabad Föld újságíróját - hogy miként és miből élnek manapság a főnemesek sarjai? Hogyan látják a jövőt? Kölcsönöz-e nekik tekintélyt a történelmi nevük? Milyen nyomokat hagyott bennük az üldöztetés?

Az Editorial Kft. által gondozott kötetben számos családi legenda és sztori olvasható, amelyek ma már történelmi érdekességek.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ