25 éve halt meg Paul Géraldy
Dátum: 2008. március 8., szombat, 14:56
1885. március 5-én született Párizsban Géraldy Le Fevre néven, és 1983. március 10-én halt meg Paul Géraldy francia költő. Alig huszonnyolc évesen adta közre a Toi et Moi (Te meg Én) című kötetét, amely versek esetében szokatlan módon bestseller lett. Titka Baranyi Ferenc szerint az volt, hogy „a szerelem mindenki által megélt fázisairól póztalan, csevegő stílusban volt bátorsága vallani.”

A kötet Rónay György szerint „egy férfi udvarlásai, esdeklései, monológokban a nőhöz a szerelem különféle alkalmaiban és helyzeteiben”. Áradozás, Idegesség, Szomorúság, Összebékülés, Csetepaté, Megszokás, Finálé – egy kapcsolat természetrajza 23 fejezetben. Géraldy könnyed, szellemes író lévén az érzelmet olykor az érzelgősség határán finom iróniával tudta vegyíteni. Magyarországon a művet Kosztolányi Dezső fordítása tette népszerűvé 1925-ben.

Géraldy később számos színművet és néhány regényt írt, darabjait könnyed, csevegő stílus jellemzi, az Európában uralkodó francia színpadi irodalom naturalista irányzatát, nyerseségét ekkor szorította ki valami új szentimentalizmus. Magyarul több színműve is megjelent: az Ezüstlakodalom, a Szeretni, A nagy fiúk, a Róbert és Marianne (Kosztolányi Dezső fordításában) és a Krisztin, Zilahi Lajos átültetésében.

Le prélude című regényét 1922-ben írta, a magyar fordítás 1941-ben jelent meg. Újabb verseskötetet 1960-ban Vous et Moi címen írt, de a Toi et Moi témáját ismétlő versciklus már nem érte el az előd sikerét. Ezek már nem hevesen udvarló költemények, hanem nagyon is elégikus őszikék. A fordító Baranyi Ferenc a Ti és én címet adta ennek a könyvnek, de több helyen olvasható az Ön és én fordítás is. A férfi és a szerelem címmel 1951-ben aforizmagyűjteménye is megjelent, 1961-ben Colette regényének színpadi átdolgozását adták ki Három érzelmes komédia címmel.

Géraldy csaknem száz évet élt, 1983. március 10-én hunyt el a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben, ennek ellenére nem sok életrajzi adat maradt róla. Az irodalomtörténet mostohán bánik vele, ennek ellenére élőbb, mint sok más, ismertebb és elismertebb kortársa. A szerelmes idézetek gyűjteményeinek állandó szereplője, ott van az esküvőkön, idézik egymásnak a szerelmesek.

(MTI-Panoráma - Takáts Annamária, Sajtóadatbank)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
mrolgyay 2016-10-28 06:02 | Válasz erre | #3
Ja! És még valami!
Kosztolányi Nagyon Jól eltalálta a versek alapattitűdjét és dal-szerű hangzatát!

És még egy érdekesség:

K. D., és P. G. ugyanabban az évben születtek: 1885-ben. Nem különleges 1beesés? :-)

mrolgyay 2016-10-28 05:53 | Válasz erre | #2
http://mek.oszk.hu/00300/00387/00387.htm

mrolgyay 2016-10-28 05:50 | Válasz erre | #1
Én, a magam részéről a "Te meg Én" c. hallatlanul és halhatatlanul zseniális könyvecskéjét olvastam Paulnak.

(ÉLETEM HATALMAS ÉS MINDMÁIG E!G!Y!E!T!L!E!N! NAGY SZERELMÉTŐL KAPTAM AJÁNDÉKBA:-)
-- ÍGY NAGYON-DE NAGYON FONTOS A SZÁMOMRA EZ A KIS VERS-FÜZÉR!!

Az irodalomtörténet mostohán bánik Géraldyval? Valóban? Igaz lenne ez a kijelentésük? SAJNOS IGEN!

Még az olyannyira -- és méltán! -- elismert Nagy Magyar Géniusz -- Hegedüs sem vette fel a "Világirodalmi arcképcsarnok" c. -- egyébként -- KIVÁLÓ könyvébe!! PEDIG, HA VALAKINEK: PAUL GÉRALDYNAK MINDENKÉPPEN OTT LENNE A HELYE!!!, ebben a Nagyszerű Művészeket felsorakoztató-bemutató életrajz-esszé-csokorban!!!
A magam Igazságát megvallva: NEM IS ÉRTEM! az általam olyannyira tisztelt és Nagyra Becsült Hegedüs Gézát!! (HALLATLAN "VÉTEKNEK" TARTOM EZT A "KIHAGYÁST"!!!)

ÉS MÉG EGY NYAMVADT MAGYAR-NYELVŰ WIKIPÉDIÁJA SINCSEN! SÚLYOS HIBA!!!

Ennek viszont tiszta szívemből ÖRÜLÖK!!!:-) :"...élőbb, mint sok más, ismertebb és elismertebb kortársa. A szerelmes idézetek gyűjteményeinek állandó szereplője, ott van az esküvőkön, idézik egymásnak a szerelmesek."

Idővel, szeretném majd az összes Lírai Alkotását elolvasni ---- mert a Te meg Én 1Xűen LENYŰGÖZÖTT!!!!!! MINDANNYIUNKNAK AJÁNLOM EZT A KÖNYVECSKÉT!

Üdvözlettel: olgyay
Utóljára módosítva: 2016-10-28 05:52

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ A félszemű sokkal tökéletlenebb a vaknál, mert tudja, mije hiányzik."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ