J. K. Rowling harca a gyermekekért
Dátum: 2006. február 6., hétfő, 13:21
Magyarországi érdekvédelmi szervezet adatainak felhasználásával küzd a kelet-európai gyermekintézetekben honos ketreces ágyak felszámolásáért J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek világsikerű írója. Rowling a The Sunday Times hírháttér-mellékletében megjelent terjedelmes írásában elsősorban a csehországi és romániai helyzetet ecseteli. Adatai szerint Csehországban a három évnél fiatalabb gyermekek 6 százaléka nevelkedik intézetekben, ami egész Európában a legmagasabb arány, és magasabb még a közép-ázsiai átlagnál is.

Az írónő, akit a fogyatékos kelet-európai gyerekek intézeti körülményeiről néhány éve megjelent, éppen a The Sunday Times által közölt, elborzasztó fotókkal illusztrált riport indított cselekvésre, leírja: levélözönt küldött brit európai parlamenti képviselőknek, sőt a cseh miniszterelnöknek és az államfőnek is. Ennek eredményeként az akkori cseh egészségügyi miniszter azzal felhívással fordult a kórházi igazgatókhoz, hogy 2004 végéig szüntessék be a ketreces ágyak alkalmazását.

Néhány brit lap azt jelentette, hogy a levelek hatására be is tiltották a börtönszerű ágyakat, „én azonban tudtam, hogy ez csak egy rossz vicc, ... abban sem voltam biztos, hogy akár egyetlen ketreces ágyat is felszámoltak" - írja Rowling.

Az írónő szerint e kételyeivel egyetért a szellemi fogyatékkal élők magyarországi központú érdekképviseleti központja, a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC), amely szerint a Csehországban alkalmazott több száz hálós ágy mindegyike a mai napig teljes használatban van, "önhatalmú döntések alapján, bármilyen jogi szabályozás nélkül".

Rowling szerint emellett Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon sem próbáltak soha még csak úgy sem tenni, mintha a hálós ágyak használata nem folytatódna.

Az írás szerint ugyanakkor Románia az a kelet-európai ország, amelyik kész elismerni az gyermekintézetekkel kapcsolatos problémáit, és megnyitotta kapuit azon külföldi szervezetek előtt, amelyek segíteni akarnak. Rowling egy brit európai parlamenti képviselővel együtt ezért Bukarestben indította útjára a múlt hónapban Children's High Level Group nevű gyermekjótékonysági alapját.

Az írónő szerint Romániában még mindig sok a tennivaló, hiszen több mint 30 ezer gyermek van mai is állami intézetekben, de annak figyelembe vételével, hogy Románia mekkora utat tett meg, „nehéz nem elismerni, hogy kisebb csoda történt".

(MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ