A Szabadok Testvérisége
Dátum: 2008. június 3., kedd, 9:50
Gerlóczy Márton az Ulpius-ház Kiadó felfedezettje. A 2008-as Ünnepi Könyvhétre megjelenő A Szabadok Testvérisége a harmadik regénye. A 2003-óta több tízezres példányszámot elért Igazolt hiányzás a maga kíméletlen őszinteségével és egyéni hangjával egy generáció alapkönyve lett.
A regény nemcsak itthon keltett feltűnést, de megjelenése óta külföldön is sikervárományos. Második könyve, a Váróterem megerősítette Gerlóczy ismertségét.
 
A Szabadok testvériségé-ben a szerző tőle szokatlan hangot üt meg: ősi toposzok (Verne, kalózok, tenger) nyomán keresi a jelen megváltást, keresi a kapaszkodókat és az előzményeket a kor megértéséhez (elviseléséhez), melynek szülöttje.  

A Szabadok Testvérisége – így nevezték számkivetett közösségüket a 17. századi karibi szigetvilágban tanyát vert kalózok. Mai utódaik, Gilbert és társai köztünk élnek, a zsúfolt és nyomasztó nagyváros az otthonuk. Akárcsak kortársaik zömének, nekik is elegük van az egyhangú hétköznapokból, torkig vannak a középszerűséggel, a fásult és megtört emberekkel, az uniformizált örömökkel, a menthetetlen sorsokkal.

Ami egy jó heccnek indul, amit négy barát mámoros részegségben elhatároz, végül valóra válik: hajóra szállva maguk mögött hagyják eddigi elhibázott életüket, hogy egy kubai kapitány megszöktetésével végül a kalózok jamaikai fővárosában beteljesítsék álmaikat; szabadok legyenek, és beintsenek mindenkinek, aki hátra maradt.

A Libertad fedélzetén azonban minden másként alakul…Fegyveres rablás, tűzharc a parti őrséggel, kokain- és embercsempészet, többrendbeli gyilkosság kerül a bűnlistájukra, és a négy fiatal váratlanul a sűrűjében találja magát; életre szóló döntések, sorsfordító választások közepette, miközben a barátság egyre gyengülő kötelékeibe fogódzkodva próbálják túlélni a kalandot.

Gerlóczy Márton legújabb regénye a világ legszínesebb országaiba viszi el olvasóit, miközben nagyon is rólunk szól. Csak éppen most nem a magyar iskolarendszerrel, hanem a totális reménytelenség és kiábrándultság egyre inkább elhatalmasodó életérzésével száll szembe.

Gerlóczy Márton 1981 augusztusában született Budapesten. A legendás Gerlóczy-család szülötte. Dédapja Áprily Lajos, nagybátyja Jékely Zoltán. Unokatestvére, Péterffy Gergely József Attila-díjas író. De akad a családban néhány képzőművész is: a Váróterem szobrász-nagyapja, Mészáros Dezső, egy nagymama, Gerlóczy Sári festőművész és egy nagynéni, Gerlóczy Bea festőművész.  
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ