Hírek
A Dante Alighieri Társaság, amely az olasz nyelv megőrzésével, terjesztésével foglalkozik az egész világon, kiírt egy versenyt minden rendű és rangú olasz iskola számára. A feladat az Isteni színjáték egy részletének megzenésítése volt rap-stílusban.
Hírek
Világirodalmi vizitek alkalma is a hagyománnyá váló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Két évvel ezelőtt a Nobel-díjas német író, Günter Grass látogatott a magyar fővárosba és dedikált a tavaszi könyvünnepen, 2005-ben Paulo Coelho brazil író volt a díszvendég, idén pedig Jorge Semprúnt üdvözölhetik az irodalom barátai Budapesten.
Hírek
A valaha „spanyol származású francia író”-nak megismert Jorge Semprún – az arisztokrata családba született diplomatagyerekből lett emigráns párizsi filozófushallgató, majd antifasiszta ellenálló, aki a buchenwaldi koncentrációs tábor foglyaként szerzett borzalmas élményeit a huszadik század egyik alapművének számító, legendás regényében, A nagy utazás-ban dolgozta fel.
Hírek
Regényeinek jó ismerői is meglepődhetnek Virginia Woolf Három adomány című kései (1938), de talán legnagyobb ívű és legtágabb perspektívájú esszéjének témaválasztásán, melynek kiinduló kérdését akár ma is feltehetjük: miképp lehet megakadályozni a háborút?
Hírek
Márai Sándor (1900-1989) író emléke előtt tiszteleg az Hommage a Márai címmel megrendezett kiállítás a Home Galériában április 30-ig.
Hírek
Eddig ismeretlen magyar nácivadász 1981-ben írt, a közelmúltban Párizsban kiadott életrajzát méltatta szombaton megjelent számában a Marianne című francia politikai folyóirat.
Hírek
A gyászbeszéd művészet - mondta ki csütörtökön egy kasseli bíróság. A bírák döntése értelmében a gyászszónokot - a muzsikusokhoz és az újságírókhoz hasonlóan - művésznek és publicistának kell tekinteni.
Hírek
Spiró György, író április 4-én ünnepli hatvanadik születésnapját, ebből az alkalomból Széljegyzetek címmel különleges könyvet adott közre a Magvető Kiadó. A kötet a tavaly megjelent Fogság című történelmi regényhez kapcsolódó adalékokat, érdekességeket foglalja egy csokorba.
Hírek
A József Attila identitásai - Alkotáspszichológiai esettanulmány című, nemrég megjelent munkájában a megszokottól teljesen eltérő módon közelít Garai László professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Hírek
Új ösztöndíjat hirdetett meg fiatal műfordítóknak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - közölte a tárca sajtóosztálya. Az irodalmi programcsomag részeként meghirdetett Babits Mihály ösztöndíjra olyan 40 év alatti műfordítók pályázhatnak, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy bölcseleti műveket ültetnek át magyar nyelvre, vagy magyar irodalmat fordítanak más nyelvre- olvasható a tárca ismertetőjében.
Hírek
A görögök és rómaiak híre szerint a holtak az Alvilágba jutnak, ahová sose hatolhat napsütés. Az ókor nagy hőskölteményei nem tartották lehetetlennek, hogy élő is átléphesse a halottak titokzatos világának érckapuját, a mondák állítják, járt odalenn Theseus, járt más hérosz is, vagy kivételes szépségű lantpengetése miatt a feleségét visszakönyörgő Orpheus.
Hírek
Hat kelet-európai könyvet - köztük Kertész Imre és Szabó Magda két regényét - is beválogattak a brit The Independent című napilap könyvdíjának legjobb külföldi regényei közé. Két magyar regény, Kertész Imre Sorstalanság és Szabó Magda Az ajtó című műve is szerepel az Independent Foreign Fiction Prize könyvdíj döntőjének könyvei között.
Hírek
A mai rohanó világban az embereknek egyre kevesebb ideje jut a nyugodt olvasásra - ezen a gondon segít a hangos könyv, amely kikapcsol és szórakoztat - hangzott el a Kossuth Kiadó szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az Irodalmi fülbevaló címmel induló új sorozatot mutatták be.
Hírek
A könyvolvasás élménye más, amikor kezünkben tartjuk az összefűzött kötetet, mint amikor monitorról olvassuk a mondatokat. A nyomtatott betű híveinek ezért sem kell túlzottan félniük az elektronikus könyvtárak terjedésétől.
Hírek
Samuel Beckett pesszimista volt, a szónak abban az értelmében, ahogy Schopenhauer: úgy vélte, hogy az élet nem áldás, és az embernek jobb lett volna meg sem születnie. Az idő végtelenségében életünk múló pillanat csupán, „egy ajtó tere, mely nyílik és bezárul”. Beckett a teremtésben – legyen akár Isten, akár a Természet műve – csak kegyetlenséget és kínt látott.
Hírek
Europoetica sacra címmel nemzetközi költészeti fesztivált, mellette kiállításokat és koncerteket rendeznek április 6-tól, csütörtöktől vasárnap estig a IX. kerületben, a Ráday utcában.
Hírek
Kalapács alá kerül egy egészen ritka Shakespeare-kiadvány: a bárd 36 darabjának első gyűjteményes kiadása. 1623-ban, 750 példányban jelent meg a folio kötet. Viszonylag sok fennmaradt, de többnyire hiányosan, s nem az eredeti kötésben. A július 13-án Londonban árverésre kerülő viszont teljes, ráadásul az eredeti borjúbőr kötésben őrződött meg.
Hírek
Ma ünnepli hatvanadik születésnapját Radnóti Sándor Széchenyi- és József Attila-díjas esztéta, irodalomtörténész, kritikus.
Hírek
Kertész Imrének gyerekkorában egy angol regényalak, Hornblower hajóskapitány volt a kedvenc hőse, Ottlik Gézához pedig bridzskapcsolat fűzte - ezt magától a Nobel-díjas írótól tudhatta meg a budapesti Radnóti Miklós Színház közönsége K. dosszié című új regényének bemutatóján, csütörtök este.
Hírek
A rasszizmus elleni világnap alkalmából bemutatták az EU antidiszkriminációs könyvtárát kedden Budapesten, a Millenáris Fogadóban. A gyűjtemény az unió tagállamaiból rendszerezi a hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozó dokumentumokat.
Hírek
Gárdonyi Géza a mai napig Eger legjobb marketingese - jelentette ki a város polgármestere hétfőn Egerben, a tízmillió forintból felújított Gárdonyi Ház avatásán, majd hozzátette: Egerben valóban nem túlzás Gárdonyi-kultuszról beszélni.
Hírek
Nyolcvanhárom esztendős, már csak két bottal képes járni, nagyot hall, de azért még ma is van ereje felháborodni: Norman Mailert legjobban Amerika hanyatlása, és a George Bush befolyása alá került amerikai nép ostobasága bosszantja.
Hírek
Magyar honlap készült Samuel Beckett születésénk centenáriuma alkalmából, amelynek segítségével az érdeklődők megismerhetik, hogy milyen eseményekkel ünneplik világszerte a XX. századi világirodalom egyik legérdekesebb alakját.
Hírek
Virginia Woolf a modern angol próza, a lélektani regény, a tudatfolyam-technika egyik megteremtője és legnagyobb hatású művelője és a Bloomsbury-kör nevű irodalmi csoport alapítója. Az írónő két regénye jelent meg az Európa Kiadó gondozásában: Az évek és a A világítótorony.
Hírek
2006. március 9-én, csütörtökön 18-órakor lesz Jehuda Koren és Eliat Negev: Lélekben óriások voltunk – A Liliputi Társulat különös története című kötetének dedikálással egybekötött bemutatója a Spinoza-ház színháztermében. A szerzőkkel Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főszerkesztője és Győri László újságíró beszélgetnek.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Hősnek lenni a legrövidebb lejáratú foglalkozás a földön."
Rogers
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ