Hírek

Négy év után vett részt újra a megújult párizsi könyvvásáron Magyarország a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a párizsi Liszt Intézet közreműködésével.

Hírek

Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, színműíró, műfordító, egykori kulturális miniszter, a Magyar Televízió korábbi művészeti vezetője, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és az Európai Akadémia tagja - tudatta az MTA hétfőn az MTI-vel.

Hírek

Visszaigazoló szelvényeken olvasható verssorokkal, közösségi videóval és nyereményjátékkal is népszerűsíti a magyar verseket a Szerencsejáték Zrt. hétfőtől öt napon keresztül, a magyar költészet napja alkalmából.

Hírek

Április 11-én, a költészet napján rendezik meg a Versmaratont, amelyen hatvanegy költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben.

Hírek

Zala megyében felolvasóesteket és szavalóversenyt rendeznek a költészet napja alkalmából, valamint kötetbemutatóval és kulturális műsorral is készülnek az ünnepre.

Hírek

Egynapos irodalmi kavalkáddal ünneplik a költészet napját április 10-én a fővárosi Akvárium Klubban és az előtte lévő téren.

Hírek

A Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév alkalmából 2022-ben megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota közönségforgalmi és kiállítóterei, a Petőfi-kiállítás, valamint a kert is - hangzott el hétfőn Budapesten, a terveket bemutató sajtótájékoztatón.

Hírek

Az életének 93. évében, március 11-én, Budapesten elhunyt Galgóczy Árpád József Attila-díjas költőt, írót, műfordítót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - közölte a tárca az MTI-vel pénteken.

Hírek

Ismét meghirdeti a Janikovszky Éva meseíró pályázatot 7-16 éves gyerekek számára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közösen, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával.

Hírek

A háború és béke témaköre is bekerült a Nemzeti VERSeny felhívásába a Kelet-Európában kialakult háborús konfliktus, az Ukrajnában zajló események hatására - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Hírek

Az idén is meghirdeti a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó- és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-áig várják a nevezéseket.

Hírek

Rászoruló irodalmárok számára nyújt szociális támogatást a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE); a pályázók egyszeri, legfeljebb bruttó százezer forint összegű hozzájárulást igényelhetnek március 7-ig.

Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából.

Hírek

Elkészült Csukás István (1936-2020) író, a nemzet művésze síremléke a Farkasréti temető művészparcellájában a költészet napjára - tudatták Csukás István örökösei kedden az MTI-vel.

Hírek

Szabó Marcell kapja az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat, a költő, műfordító többek között Antonin Artaud, Maurice Blanchot, Roland Barthes és Francis Ponge műveit fordította magyarra - tudatta a Hazai Attila Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

Hírek

Április 29-én 14 órai kezdettel, Budapesten a Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Galgóczy Árpád József Attila-díjas költőtől, műfordítótól - tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.

Hírek

Április 12-én 14 óra 30-kor, Budapesten a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Szkárosi Endre József Attila-díjas költőtől, intermediális művésztől, művészeti írótól, performertől, műfordítótól, egyetemi tanártól - tudtatta a Szépírók Társasága szerdán Facebook-oldalán.

Hírek

Hetven éve, 1952. április 2-án (egyes források szerint 1-jén) hunyt el New Yorkban Molnár Ferenc, a világszerte ismert és kedvelt magyar színműíró, A Pál utcai fiúk című regény szerzője. Az MTVA-Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Életének 69. évében kedden elhunyt Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, intermediális művész, művészeti író, performer, műfordító, egyetemi tanár - erősítette meg az MTI-nek szerdán a Szépírók Társasága, amelynek 2018-tól 2021-ig elnöke volt.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1897. március 23-án született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. Az MTVA Sajtóarchívum portréja:

Hírek

Negyven éve, 1982. március 19-én (egyes források szerint 20-án) hunyt el Jékely Zoltán posztumusz Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Kilencvenhárom éves korában pénteken elhunyt Galgóczy Árpád József Attila-díjas költő, műfordító - tudatta a család az MTI-vel.

Hírek

Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas dalszerző, énekesnő lesz a Várkert Irodalom Nagyok nagyjai című sorozatának első vendége február 28-án - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

Idén is tizenhárom fiatal költő, író, irodalomtudós részesül Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjban.

Hírek

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői végső búcsút vettek Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától hétfőn a Farkasréti temetőben.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ