Hírek

Egynapos irodalmi kavalkáddal ünneplik a költészet napját április 10-én a fővárosi Akvárium Klubban és az előtte lévő téren.

Hírek

A Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév alkalmából 2022-ben megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota közönségforgalmi és kiállítóterei, a Petőfi-kiállítás, valamint a kert is - hangzott el hétfőn Budapesten, a terveket bemutató sajtótájékoztatón.

Hírek

Az életének 93. évében, március 11-én, Budapesten elhunyt Galgóczy Árpád József Attila-díjas költőt, írót, műfordítót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - közölte a tárca az MTI-vel pénteken.

Hírek

Ismét meghirdeti a Janikovszky Éva meseíró pályázatot 7-16 éves gyerekek számára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közösen, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával.

Hírek

A háború és béke témaköre is bekerült a Nemzeti VERSeny felhívásába a Kelet-Európában kialakult háborús konfliktus, az Ukrajnában zajló események hatására - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Hírek

Az idén is meghirdeti a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó- és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-áig várják a nevezéseket.

Hírek

Rászoruló irodalmárok számára nyújt szociális támogatást a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE); a pályázók egyszeri, legfeljebb bruttó százezer forint összegű hozzájárulást igényelhetnek március 7-ig.

Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából.

Hírek

Január 24-én 14 óra 30 perckor vesznek végső búcsút Kalász Márton írótól, költőtől, műfordítótól, a nemzet művészétől a Farkasréti temetőben - tudatta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteken az MTI-vel.

Hírek

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 175. évfordulóján a felvidéki Szklabonyán és a Nógrád megyei Balassagyarmaton szombaton és vasárnap; az író szülőfalujában bemutatják az új állandó kiállítást, Balassagyarmaton emlékülést is rendeznek - tájékoztatta az MTI-t a Mikszáth Kálmán Társaság alelnöke.

Hírek

Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.

Hírek

Száz éve, 1922. január 3-án született Budapesten Nemes Nagy Ágnes Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Kiosztották a Térey-ösztöndíjat, amelyben 2022-ben is 45-en részesülnek - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) csütörtökön az MTI-vel.

Hírek

Életének 69. évében kedden elhunyt Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, intermediális művész, művészeti író, performer, műfordító, egyetemi tanár - erősítette meg az MTI-nek szerdán a Szépírók Társasága, amelynek 2018-tól 2021-ig elnöke volt.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1897. március 23-án született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. Az MTVA Sajtóarchívum portréja:

Hírek

Negyven éve, 1982. március 19-én (egyes források szerint 20-án) hunyt el Jékely Zoltán posztumusz Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Kilencvenhárom éves korában pénteken elhunyt Galgóczy Árpád József Attila-díjas költő, műfordító - tudatta a család az MTI-vel.

Hírek

Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas dalszerző, énekesnő lesz a Várkert Irodalom Nagyok nagyjai című sorozatának első vendége február 28-án - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

Idén is tizenhárom fiatal költő, író, irodalomtudós részesül Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjban.

Hírek

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői végső búcsút vettek Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától hétfőn a Farkasréti temetőben.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1897. január 17-én hunyt el Vajda János költő, író, publicista, a "Montblanc-ember", ahogy Ady Endre nevezte. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Százhetvenöt éve, 1847. január 16-án született a Nógrád vármegyei Szklabonyán (ma Sklabiná, Szlovákia) Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, "a nagy palóc". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Tamási Áron-emlékévet indít a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. A 125 éve született székely-magyar író életműve köré szerveződő események január 22-én Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából indulnak.

Hírek

A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Hírek

Elhunyt 87 éves korában Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, író, műfordító, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze - közölte az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Jó ember vagyok, nem haragszom arra, akit megbántottam."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ