Hírek
Elhunyt Láng István erdélyi származású író, aki életének utolsó három évtizedében Hollandiában alkotott és Stephan Lang néven vált közismertté.
Hírek
Visszavonták a legnagyobb példányszámban eladott könyvnek járó díjat a pulai könyvvásáron, mert a Gola istina (Meztelen igazság) című sikerkönyv szerzője - művésznevén Nives Celzijus - egykori kurtizán.
Hírek
Amatőr írók mutatkoznak be azon az irodalmi esten, melyet a Kaukázus zenekar közbenjárásával rendeznek meg december 21-én, este nyolctól a Hunnia moziban. A Kaukázus Civil Közösség mintegy három éve hozta létre a MERTE nevű „független fél-irodalmi" blogot. Az ehhez az internetes naplóhoz csatlakozott alkotók műveit adják elő a 21.-i esten.
Hírek
„Ady Endre értéke nem változik, a politika ellenben minden pillanatban más és más lehet. Egy tisztulatlan és művészetet felejtő korban ezzel a megjegyzéssel is tartozom emlékének.” – írta egykor a kortárs Kosztolányi Dezső. Azóta sokan érezték úgy, hogy tartoznak valamivel a modern magyar lírát megújító költő emlékének.
Hírek
Négyszáz éve, 1608. december 9-én született Londonban John Milton angol költő, az Elveszett Paradicsom című vallásos eposz szerzője.
Hírek
December 8-án ünnepli hetvenedik születésnapját Tandori Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító, intermediális grafikus.
Hírek
Soha nem látott nehéz helyzetbe került az amerikai könyvkiadás, a nagy kiadók jelentős forgalomcsökkenésről számolnak be, és átszervezéssel, elbocsátásokkal válaszolnak a válságra - írta a csütörtöki The New York Times.
Hírek
Az utolsó Harry Potter-regényhez kapcsolódó mesekönyv jelenik meg csütörtökön világszerte, amelynek bevételét teljes egészében jótékony célokra fordítja az író, J. K. Rowling.
Hírek
Közeli hozzátartozói, barátai, pályatársai és tisztelői, az irodalmi és társadalmi élet képviselői kísérték utolsó útjára csütörtökön Kaposváron, a Keleti temetőben Takáts Gyula költőt, írót, műfordítót.
Hírek
A Londonban élő Gömöri György költő, esszéista második angol nyelvű verseskötetét, a Polishing October címűt mutatták be kedden este a londoni Magyar Kulturális Központban.
Hírek
Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka (L,ombra del serpente) című könyvének ítélte az Anfora Centroeuropea díj második fokozatát a milánói Anfora könyvkiadó. Az első díjas a szlovén Ciril Kosmac lett - közölte a Római Magyar Akadémia kedden.
Hírek
December 18-án csütörtökön18-órakor lesz Kovács József Hontalan: Sziklagrafikák című versesköetének bemutatója a Rátkai Klub színháztermében.
Hírek
Legújabb, 13 novellából álló könyvével, a Rögtön alkony utánnal (Just After Sunset) Stephen King újra foglyul ejti a feszült, különös, morbid olvasmányokat kedvelő olvasókat.
Hírek
Együtt dedikálta Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! című kötetét Psota Irén Kossuth-díjas színművész, illetve Mesterkurzuson című DVD-jét Müller Péter író hétfőn a budapesti Madách Színház Tolnay Szalonjában.
Hírek
Szepes Mária íróra emlékeznek születésének 100. évfordulóján, vasárnap Budapesten; az Uránia Nemzeti Filmszínházban a vetítések mellett könyvbemutatóval és teakóstolóval várják az érdeklődőket.
Hírek
Januárra halasztották az Europeana, az európai digitális multimédia-könyvtár újraindítását, miután a november 20-i megnyitás utáni órákban a szerverek nem bírták az érdeklődők hatalmas rohamát, a számítógépes rendszer összeomlott.
Hírek
Két kiemelkedően sikeres aukcióval a háta mögött új szenzációval állt elő az Alexandra Antikvárium, midőn megjelentette első ajánlójegyzékét. Az Új Magyar Athenas című kiadvány 554 tétellel, benne 215 metszet, 30 plakát, 209 kötet és 90 kézirat, igazi ritkaságok gyűjteménye.
Hírek
Egy kelet-európai árvákat támogató alapítványnak ajánlotta fel új könyvéért kapott tiszteletdíját J.K. Rowling. A Bogár Bárt meséi című mesekönyvet egyszerre 20 országban majd 8 millió példányban dobták piacra a héten. A skóciai Edinburgh-ben élő szerző maga mutatta be új művét 200 helyi kisiskolásnak egy teadélután keretében.
Hírek
Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibor József Attila- és Kossuth-díjas költőt, írót pénteken Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az altemplomban elhelyezett ravatalnál a családtagok mellett barátok, tisztelők is elhelyezték az emlékezés virágait.
Hírek
Több évtizedes késéssel ugyan, de immár magyarul is olvasható a forgatókönyvírás egyik alapművének tartott Egri Lajos-kötet, A drámaírás művészete. A magyar származású alkotó által az Egyesült Államokban írt könyv a Vox Nova Produkció és a Műegyetemi Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon.
Hírek
Kilencven éve, 1928. december 1-jén hunyt el Kaffka Margit író, költő, a Nyugat első nemzedékének egyik legjellegzetesebb képviselője.
Hírek
Megérkezett a világ leggyönyörűbb és legdrágább könyvének tartott, kézzel készült, márványborítású kötet a világ egyik legnagyobb közkönyvtárába, a New York Public Librarybe, ahol bárki megnézheti a 31 kilogramm súlyú alkotást.
Hírek
A költő születésének 125. évfordulóján, szerdán avatták fel Marton László szobrászművész Babits Mihály-szobrát Budapesten. A Vérmezőn, a Bugát lépcsőnél álló, egy "idézetfallal" kiegészített emlékmű Babits első köztéri szobra Budapesten - hangsúlyozta az alkotás leleplezése előtt Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.
Hírek
December 4-én, csütörtökön 19-órakor kezdődik a következő AEGON est a Nemzeti Síznház Gobbi Hilda színpadán. Alföldi Róbert vendége ezúttal Gellert Tamas Svédországban élő író és Almási Tamás filmrendező lesz. Az esthez a zenei aláfestést David Yengibarjan szolgáltatja tangóharmonikán.
Hírek
Beszélgetések Woody Allennel címmel újabb könyv jelent meg a híres amerikai rendező-színészről. Szerzője Eric Lax, aki a világ legszerencsésebb emberének tartja magát, mivel úgy véli: ő beszélget a legtöbbet Allennel.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ