Hírek
November 5-én jelenik meg Szendi Gábor új könyve Isten az agyban címmel! A női nem evolúciós megközelítése (A nő felemelkedése és tündöklése) után az isten-élmények állnak a tudományos gondolkodás középponjában.
Hírek
Újabb németországi kitüntetésben részesül Kertész Imre.
Hírek
Bálint Ágnes, a hazai televíziózás gyermeki szívű és -képzeletű nagyasszonya 86. születésnapja után egy nappal, október 24-én elhunyt.
Hírek
A Barankovics István Alapítvány pályázatot hirdet irodalmi ösztöndíjra olyan fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi vagy szociográfiai munkájukhoz kérnek támogatást 2009-re. (Az ösztöndíj egy naptári évre szól.)
Hírek
A magyar írók szerepe a forradalomban nagyobb annál, mint amit a krónikák feljegyeztek. A forradalom gyutacsa az irodalmi művekben rejlett, nem volt hajlandó hazudni egyetlen tisztességes író sem – mondta Ágh István költő csütörtökön a Magyar Írószövetség székháza előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen.
Hírek
Megjelent Londonban Gabriel García Márquez első „engedélyezett életrajza”. A Nobel-díjas kolumbiai író életét Gerald Martin brit szerző elevenítette fel a Bloomsbury kiadó gondozásában.
Hírek
Október 21-én a pécsi székesegyházban újratemetik Janus Pannoniust, az első kiemelkedő magyar lírikust, a hazai latin nyelvű humanista költészet megteremtőjét és legnagyobb alakját.
Hírek
Először kapta képzőművész a német könyvszakma rendkívül tekintélyes békedíját. A német könyvkereskedők 1950-ben alapított, hagyományos békedíját idén a Németországban született, de Franciaországban élő és alkotó festő, illetve szobrászművész, a 63 éves Anselm Kiefer vehette át vasárnap a német alkotmányozás bölcsőjének számító frankfurti Paulskirchében. A díjat - szintén hagyományosan - a frankfurti nemzetközi könyvvásár utolsó napján adják át.
Hírek
Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban nem egyszerűen jelentős összegű irodalmi díjat alapított, hanem különleges, hazánkban egyedülálló díjkonstrukciót hozott létre azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő művészi teljesítményeket, s felhívja a figyelmet az alkotókra, mindezt úgy, hogy erősítse a művészeti ágak közötti nyitást, az egymás iránti érdeklődést is.
Hírek
Korán kezdődött a nap a Frankfurti Könyvvásáron a Német Könyvdíj legutóbbi nyertese, Uwe Tellkamp számára: "már" fél tizenegykor kénytelen volt helyet foglalnia a ZDF közszolgálati televízió híres kék pamlagján, hogy kérdezgessék és felolvasson díjnyertes művéből, A toronyból.
Hírek
Az olasz rendőrség bejelentette: komolyan veszi és kivizsgálja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a hírhedt camorra - a maffia nápolyi változata - minél hamarabb ténylegesen le akar számolni Roberto Savianóval, a Gomorra című leleplező könyv szerzőjével.
Hírek
Milan Kundera, a világhírű cseh író fiatal korában valószínűleg feljelentette a kommunista állambiztonságnak egyik egyetemi kollégiumi lakótársnője barátját, aki a nyugati hírszerzés számára dolgozott. Az érintett fiatalember ezután 14 évet ült a kommunista rendszer börtöneiben. Kundera határozottan tagadta és csalásnak minősítette a hírt.
Hírek
Rajzoló írók a címe annak a kiállításnak, amely Lisszabonban a Belém Kulturális Központban látható november 2-ig.
Hírek
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Ezekiel Mphahlele dél-afrikai író, akinek nevét elsősorban az apartheid rendszer viszontagságait is bemutató, színes önéletrajzi írásából ismerhette meg a világ.
Hírek
Jevtusenko orosz költőt jutalmazza az idén hatodszor odaítélt, rangos Gabriele d'Annunzio költészeti díj, amelyet az olaszországi Chieti-pescarai Egyetem irodalmi fakultása alapított.
Hírek
Másfél évszázada még konflisok, omnibuszok keringtek Pest-Budán, utána rövid ideig a lóvasút volt a legdivatosabb. De miután 1873-ban létrejött Budapest, világvárossá válását nem csak a hatalmas beruházások, „égbe kiáltó” építkezések, no és az ezek nyomában feltörő kulturális pezsgés segítette elő.
Hírek
Egy nappal 86. születésnapját követően, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója – tudatta a család.
Hírek
Hihetetlen mese a sztálini éráról címmel olvasható méltató írás Szabó Magda Az ajtó című könyvének montenegrói megjelenése alkalmából a Vijesti című podgoricai független napilapban.
Hírek
Csaknem minden ötödik könyvet elloptak a frankfurti nemzetközi könyvvásáron, ami rekord. A szervezők hétfőn közzétett hivatalos mérlege szerint a látogatók a kiállított mintegy 3000 könyvnek csaknem 20 százalékát ellopták.
Hírek
Norman Mailer 38 eddig nem publikált levelét jelentette meg a The New Yorker című amerikai hetilap Michael Lennonnak, a szerző hivatalos életrajzírójának gondozásában.
Hírek
Az olasz Roberto Saviano, a Gomorra című leleplező maffiakönyv szerzője - egyben a könyvből készült film forgatókönyvírója - megkapta a legjobb külföldi irodalmi filmadaptációért járó díjat a frankfurti könyvvásáron.
Hírek
Durván húszmillió forintnyi kárt okoznak Budapest közkönyvtári hálózatának az olvasók évente, miközben tavaly 172 millió forintot költhetett új dokumentumok beszerzésére. Egyre több könyvet lopnak a könyvtárból, van, aki listával a zsebében megy könyvet lopni - írja a Népszabadság pénteki számában.
Hírek
Roberto Saviano, a nápolyi maffiáról szóló világsikerű könyv, a Gomorra szerzője el akarja hagyni Olaszországot, miután kiderült, hogy a legnagyobb helyi maffiacsalád, a Casalesi klán még karácsony előtt meg akarja ölni.
Hírek
Hasítás címmel rockantológiát jelentetett meg a Magvető kiadó: 26 mai magyar szerző írt novellát a rockzenével kapcsolatos személyes élményeiről. A megidézett előadók között szerepel a Rolling Stones, az Európa Kiadó, a Pink Floyd, az Alphaville, a Nirvana, a Sex Pistols, a Neurotic, Frank Zappa, a King Crimson, Jimi Hendrix, Elvis Presley, a The Doors és a Beatles.
Hírek
Milan Kundera, a világhírű cseh író fiatal korában valószínűleg feljelentette a kommunista állambiztonságnak egyik egyetemi kollégiumi lakótársnője barátját, aki a nyugati hírszerzés számára dolgozott. Az érintett fiatalember ezután 14 évet töltött el a kommunista rendszer börtöneiben.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek"
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ