Hírek
Teltház, megrendítő est - így jellemezte Bálint András csütörtöki Radnóti előadását Burányi Adrienne, a brüsszeli Magyar Kulturális Központ munkatársa.
Hírek
Tizedik alkalommal rendezik meg a Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivált hétfőtől Budapesten; a jubileumi seregszemle alkalmából versszínház nyílik a Merlin Színházban, a költészet szerelmesei verslábak „nyomait” kutathatják a belvárosban, a szervező Magyar Versmondók Egyesülete pedig nemzetközi versmondó rekordot kísérel meg felállítani.
Hírek
Az egyetlen lehetőség című, az Európa Kiadónál megjelent verseskötetéért Lator László költő kapta a Rotary Tabán klub első, 3 millió forint értékű irodalmi díját, amelyet csütörtök este adtak át Budapesten, a New York-házban, a Boscolo Hotelben.
Hírek
A francia Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték oda csütörtökön az irodalmi Nobel-díjat. A svéd királyi akadémia indoklásában "új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának, elkötelezett környezetvédőnek" nevezte a 68 éves írót, a Terra Amata szerzőjét.
Hírek
Hogyan lesz egy csapatnyi laza gimnazistából néhány nap leforgása alatt a fasizmus vonásait hordozó csoport megszállott tagja? Ezt a kérdést járja körül Todd Strasser A hullám című könyve és a belőle nemrégiben készült azonos című film; a témában tartott beszélgetésen a szakértők egyetértettek abban, hogy mindkét alkotás rendkívül fontos kérdéseket vet fel a manipulációval, a konformizmussal és a felelősségvállalással kapcsolatban.
Hírek
André Malraux után 75 évvel Marek Halter francia író elindult Etiópiába Sába királynőjének nyomdokain: az etióp birodalom alapítója legújabb regényének hőse.
Hírek
Edgar Allan Poe születésének 200. évfordulója, 2009. január 19. közeledtével fellángolt a vita az amerikai irodalmi közösségekben arról, melyik város vallhatja magáénak.
Hírek
Felmentették a plágium vádja alól Federico Andahazi magyar származású argentin írót két évvel ezelőtt megjelent regénye, A hódító (El conquistador) ügyében.
Hírek
Tomaľ ©alamun 1941-ben született Zágrábban. Néhány évre rá szülei Ljubljanába költöztek, 1965-ben itt diplomázott művészettörténetből. 1969-től a ljubljanai Modern Galéria tudományos munkatársa, 1971-től a Képzőművészeti Egyetem asszisztense. Jelenleg önálló, szabadfoglalkozású művészként él Ljubljanában, miközben amerikai egyetemeken tart előadásokat a kreatív írásról.
Hírek
Eoin Colfer hatodik kötetet ír Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi regénysorozatához.
Hírek
Mi az írószervezetek szerepe napjainkban, hogyan alakultak az irodalom kommunikációs lehetőségei a diktatúrát követően és mi a kisebbségi literatúra dolga? - egyebek mellett erről hallhat előadást a közönség a Magyar Írószövetség pénteken kezdődő nemzetközi konferenciáján.
Hírek
Két elsőkönyves író is felkerült a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Booker-díj (The Man Booker Prize for Fiction) jelöltjeinek rövidített listájára, miközben az eddig a kitüntetésre nagy esélyesnek számító Salman Rushdie nem jutott be közéjük - jelentették be kedden Londonban.
Hírek
Anna Karenina „atyja”, Lev Tolsztoj orosz író, 180 éve, 1828. szeptember 9-én született Jasznaja Poljanában.
Hírek
Jean-Michel Maulpoix francia költő első magyarul megjelent kötetét, a Kékverseket mutatják be a szerző jelenlétében hétfőn este, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Hírek
Adolf Hitler és fél-unokahúga, Geli Raubal feltételezett szerelmi kapcsolatáról jelentetett meg vakmerő regényt Uwe Bolius osztrák szerző.
Hírek
Vajon milyen emberek az állatok? Tudnak gondolkodni? Vannak érzelmeik? Hallgatnak zenét? Szeretik a forralt bort? Boldogan élnek, vagy senyvednek a teremtés kontraszelektív hulladékgyűjtőjében? Hisznek Istennek? Hisznek Darwinnak? Szeretik a szépet? Szeretik a csúnyát? Szeretik a pénzt? Hazudnak maguknak, vagy kíméletlen őszinteséggel üldözik démonaikat a genetikailag örökölt depresszió sötét labirintusában? Jók vagy gonoszak? Értik a tréfát, vagy csak értékelik? Egymást kínozzák vagy csak önmagukat?Pálfi Norbert biológiájában semmi sem hasonlatos a tudomány álságos romantikájához. Pálfi lepkegyűjteménye nem múzeumi anyag. Ez maga a természet valósága.
Hírek
Stockholmban csütörtökön bejelentik, kinek ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat.
Hírek
Életének 77. évében, hosszú betegség után elhunyt Paavo Haavikko finn költő, dráma- és prózaíró - jelentette be kedden a családja.
Hírek
A 20. századi történelem egyik mitikus dalának, a Lili Marleennek a történetét dolgozta fel Rosa Sala Rose spanyol kutató A szerelem és a halál dala című könyvében. A tanulmánykötethez CD-t is mellékeltek, amelyen a dal különböző változatai hallhatók.
Hírek
Életének 64. évében, csütörtök este otthonában elhunyt Csiki László erdélyi születésű író, költő, műfordító - tudatta pénteken Csiki Kinga.
Hírek
Őszi könyvvásár várja az érdeklődőket a budapesti Ráday utcában péntektől vasárnapig; a rendezvényt versolvasás, filmbemutató, papírbútor-kiállítás és beszélgetések is kísérik.
Hírek
Nyolcvan éve, 1928. szeptember 30-án született a magyar származású Nobel-békedíjas író, a holokauszt-túlélő Eli (Eliezer) Wiesel.
Hírek
Menyhárt Jenőtől már megszokhattuk, hogy sok mindennel foglalkozik: zenészként vezeti az Európa Kiadót, Amerikában viszont eleinte szobafestőként dolgozott, most pedig írt egy könyvet. Az agitátor című kötet arról szól, milyen volt a Greenpeace utcai emberének lenni New York-ban, de az is kiderül belőle, mit gondol a szerző a környezetvédelemről, az evolúcióelméletről, az emberi kapcsolatokról.
Hírek
A sorsolással szerdán délelőtt elkezdődött a kortárs drámaíróverseny a szegedi Regionális Összművészeti Központban, a magyar festészet remekei inspirálta színpadi műveket csütörtökön este már láthatja is a közönség.
Hírek
J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője megnyerte a szerzői jogi pert, amelyet tavaly indított egy rajongója ellen, aki enciklopédiát akart kiadni a művek alapján.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ