Hírek
Szerdán helyezik végső nyugalomra a 89 éves korában vasárnap elhunyt Nobel-díjas orosz írót, Alekszandr Szolzsenyicint a moszkvai Donszkoj-kolostorban.
Hírek
A világ csaknem minden eddig írt és ezután alkotott könyve elérhető lesz mindenki számára egy egyszerű ráklikkeléssel.
Hírek
Csaknem két évvel Oriana Fallaci, az iszlámot bíráló olasz írónő halála után posztumusz regényt jelentetett meg tőle a milánói Rizzoli Kiadó. Az "Un capello pieno di cilige" (Egy cseresznyékkel teli kalap) című regény szerdán került a könyvesboltokba Olaszországban.
Hírek
A világ legrégebbről fennmaradt kéziratos Bibliájának első részletei digitalizált változatban csütörtöktől már olvashatók az interneten – jelentette be hétfőn a Lipcsei Egyetemi Könyvtár.
Hírek
Horvát könyveshajó indul útjára Crikvenicából szombaton és Makarska lesz a végállomás augusztus 1-én.
Hírek
Tíz év börtönt kapott könyvtári kölcsönzésért egy 34 éves férfi az Egyesült Államokban, mivel örökre "elkölcsönözte" a kivett könyveket, lemezeket.
Hírek
Pablo Neruda eddig ismeretlen verseinek jutott birtokába egy chilei gyűjtő - írta egy chilei napilap.
Hírek
Megrongálták Hans Christian Andersen (1805-1875) dán író koppenhágai sírját.
Hírek
Verssel "büntetik" a szabálysértő autósokat az uljanovszki közlekedési rendőrök hétfőtől négy napon át.
Hírek
Száznyolcvanezer fontért (54 millió forintért) kelt el kedd este egy londoni árverésen Jane Austen Emma című regénye első kiadásának egy példánya, amelyet az írónő barátnőjének dedikált.
Hírek
A The New Yorker című amerikai lapban jelent meg Vlagyimir Nabokov eddig ismeretlen novellája, amelyre két évvel ezelőtt találtak rá a washingtoni kongresszusi könyvtárban ra. Fia, Dimitrij fordította angolra a művet, amelyet most a lap közölt.
Hírek
Sánta Ferenc Kossuth-díjas írótól, a Magyar Írószövetség örökös tagjától ma délután 14 óra 30 perckor vesznek végső búcsút a budapesti Farkasréti temetőben.
Hírek
Sánta Ferenc Kossuth-díjas írótól, a Magyar Írószövetség örökös tagjától június 20-án, pénteken 14 óra 30 perckor vesznek végső búcsút a budapesti Farkasréti temetőben – tudatta a Magyar Írószövetség hétfőn.
Hírek
Életének kilencvenedik évében vasárnap este Moszkvában elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin világhírű orosz író.
Hírek
Dragan Velikic szerb író, egyúttal Szerbia bécsi nagykövete érdemelte ki az idei Közép-Európa-díjat és a vele járó 7200 eurót (1 millió 650 ezer forint).
Hírek
Az 1948-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából Teleki Blankának, az európai nőnevelés előfutárának a párizsi Montparnasse temetőben nyugvó földi maradványait Magyarország hazaszállítja, és várhatóan október 6-án, a nemzeti gyásznapon újratemeti Martonvásáron - mondta Párizsban Hiller István.
Hírek
A zöld Olivetti Lettera 22, Oriana Fallaci írógépe, műemlék lett.
Hírek
Hetvenhét éves korában pénteken elhunyt Anatolij Prisztavkin orosz író, az elnök kegyelmi ügyekben illetékes tanácsadója - adta hírül az Eho Moszkvi rádió.
Hírek
J.R.R. Tolkien feleségének címzett képeslapot talált egy építési vállalkozó A Gyűrűk Ura szerzője bontásra ítélt házának kiürítése közben.
Hírek
Egy Tel-Avivi lakásban évtizedeken át rejtegetett dokumentumok fényt deríthetnek Franz Kafka életének rejtélyeire.
Hírek
Dragomán György A fehér király című kötete került az osztrák közszolgálati rádió és televízió, azaz az ORF júliusi sikerlistájának élére.
Hírek
Elhunyt Lenka Reinerová, az egykor legendás német nyelvű prágai irodalmi élet utolsó képviselője; a 92 éves írónőt péntek este prágai otthonában érte a halál.
Hírek
Karinthy Frigyes születésnapjához kötődően, június 25-ét ezentúl a magyar humor napjaként ünnepelje a hazai színházi szakma és a közélet – javasolta a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kalmár József rendező. A magyar humor első alkalommal megtartott ünnepének tiszteletére Humorvosság címmel rendeznek gálaestet a Játékszínben szerda este.
Hírek
Sánta Ferenc Kossuth-díjas írótól, a Magyar Írószövetség örökös tagjától péntek délután vettek végső búcsút családtagjai, barátai és tisztelői a budapesti Farkasréti temetőben.
Hírek
A színház és a film világába is bepillanthatnak a Magyar Író Akadémia (MÍA) ősszel induló mesterkurzusainak diákjai; a filmrendezők mesterkurzusán például olyan szerzők avatják be a hallgatókat műhelytitkaikba, mint Bacsó Péter, Koltai Lajos, Makk Károly, Tímár Péter, vagy Török Ferenc, míg Kornis Mihály a hétköznapi életben fontos kérdéseket vet fel képzésein – közölte Oroszlán Éva programvezető.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ