Hírek
A Nyugat alapításának 100. évfordulójához kapcsolódva felolvasószínházzal, beszélgetés-sorozattal és Nyugat-maratonnal várja az érdeklődőket a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).
Hírek
Antropológusok szerint mégsem Friedrich Schilleré az a koponya, amelyről mintegy 180 éven keresztül azt gondolták, hogy a nagy német drámaíró és költő koponyája.
Hírek
Mai szlengbe írta át Martin Baum brit író Shakespeare 15 művét. A bizarr, akár szentségtörésnek is felfogható ötletnek többek között a Macbeth, a Rómeó és Júlia és a Sok hűhó semmiért esett áldozatul.
Hírek
Kinőtte már jó régen – ezt csak mostanra látták be az illetékesek is – a Kongresszusi Központ szűk termeit ez a könyves fieszta. Április utolsó napjai immár fél emberöltő óta a nyomtatott betűk bűvöletében telnek, és a Fény utcai levegős park, a Ganz hajdani csarnokai épp megfelelőek e családi programnak. Mert hál’ isten, azzá lett!
Hírek
Bret Easton Ellis írásművészetét saját, személyes pokla hitelesíti – méltatta M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó főszerkesztője az Amerikai Psycho szerzőjeként híressé vált amerikai írót, aki csütörtökön vehette át a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat.
Hírek
Kétnapos nemzetközi Pilinszky-konferencia kezdődött pénteken Szombathelyen. A tudományos tanácskozás előtt tartotta alakuló ülését a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Vas Megyei Tagozata, egy egyedülálló kísérlet keretében pedig 1300 gyerek szavalta el egyszerre Pilinszky János Apokrif című versének első részét.
Hírek
Huszonöt éve, 1983. április 15-én – 81 évesen – halt meg Illyés Gyula Kossuth-díjas író, költő, a múlt századi magyar irodalom kiemelkedő alakja.
Hírek
J.K. Rowlingot, a Harry Potter-regényfolyam íróját kimagasló alkotómunkájáért a brit könyvszakma Oscarjának nevezett Galaxy British Book Awards elnevezésű díjával tüntették ki.
Hírek
A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve, 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.
Hírek
Harminc éve, 1978. április 8-án hunyt el Budapesten Rónay György József Attila-díjas író, költő, műfordító, esszéista, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja.
Hírek
Több mint félezer, pontosan 507 tételt árverez április 12-én a Szőnyi Antikváriuma: egy sor irodalmi, kultúrtörténeti, történelmi ritkaságot, régi latin nyelvű és bibliofil kiadásokat, dedikált köteteket, számos helytörténeti, néprajzi – Pest-Budáról, Erdélyről, gyógyfürdőkről – szóló művet, és a mindig érdeklődésre számító, szabadkőművességgel, vadászattal, útleírásokkal foglalkozó, vagy a magyar történelem irredenta megnyilvánulásait tárgyaló kiadványokat.
Hírek
Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja, az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért.
Hírek
Irónia, szépség, történelem, aranycsapat, apa, nagymama, nagynéni, nagybácsi, anya, élet és halál, főként halál, de az nagyon szépen megírva – mindez megjelenik Esterházy Péter új könyvében. A Semmi művészet című, április 14-én megjelenő kötet bemutatója a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz – közölte a Magvető Kiadó.
Hírek
Optimális bináris keresőfák címmel biztos, hogy ír majd egy regényt Esterházy Péter - erről maga az alkotó beszélt a PEN nemzetközi írószövetség New York-i World Voices fesztiváljának zárónapján, vasárnap.
Hírek
A bebörtönzött írók szabadon bocsátását követeli Kínától a PEN nemzetközi írószövetség, amely a héten tartja World Voices elnevezésű fesztiválját New Yorkban.
Hírek
Milánóban 83 éves korában a napokban meghalt Marcello Venturi, világhírű olasz író - értesített Réti György, az író Magyarországon megjelent utolsó könyvének (Júlia, az élő legenda) fordítója.
Hírek
Nagy érdeklődés kísérte Bret Easton Ellisnek, a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének, az amerikai irodalom kultuszfigurájának dedikálását péntek délután a Millenárison, ahol az érdeklődők kígyózó, tömött sorokban várakoztak.
Hírek
Csütörtökön nyitja meg kapuit a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen mintegy 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhetnek meg a látogatók az irodalmi seregszemle négy napja alatt – közölte Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója szerdán Budapesten.
Hírek
Egy kínai szerző különleges témájú sikerkönyve, valamint Esterházy Péter és Grecsó Krisztián új kötetei köré szerveződik a Magvető Kiadó programja a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 24. és 27. között.
Hírek
Hangulatos Babits-esttel indította Szekszárd, a város szülötte, Babits Mihály születésének 125. évében a költőre való megemlékezés ünnepségsorozatát pénteken, a költészet napján.
Hírek
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak pénteken, a költészet napján József Attila szülőházánál Budapesten, a IX. kerületi Gát utcában.
Hírek
József Attila hét versét jelentette meg magyar-olasz kétnyelvű kötetben az Il Faggio milánói kiadó. A költeményeket Tomaso Kemény, az egyik legkiválóbb, magyar születésű olasz költő fordította, címadó versnek a Szépség koldusát választotta. A könyvet pénteken mutatják be a Római Magyar Akadémián – közölte Pócs Dániel, az Akadémia művészeti titkára.
Hírek
Az amerikai díszvendég író, Bret Easton Ellis és a kedvelt, fiatal német szerző, az új kötettel jelentkező Ingo Schultze köré szerveződik az Európa Könyvkiadó programja az április 24-én kezdődő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – közölte a könyves műhely.
Hírek
Április 6-án ünnepli 60. születésnapját Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője.
Hírek
A Maffia-Klub címmel jelenik meg Karafiáth Orsolya első regénye, amely tizenkét nő monológja nyomán kirajzolódó, Agatha Christie nyomdokain járó krimi – közölte az Ulpius-Ház Könyvkiadó kedden.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ