Hírek
Kétszázhúsz éve, 1788. január 22-én született Lord Byron, az európai romantikus költészet legkiemelkedőbb, ünnepelt és szidalmazott egyénisége, akinek hatása felmérhetetlen volt a következő nemzedékekre.
Hírek
Az idén sem mulasztotta el hagyományos tisztelgő látogatását az a rejtélyes férfi, aki minden évben január 19-én, Edgar Allan Poe születésnapján megjelenik a baltimore-i temetőben és elhelyez három szál vörös rózsát meg egy fél üveg, jó márkájú konyakot a nagy 19. századi amerikai költő sírján
Hírek
Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Detektívtörténet című korai kisregényét méltatta a pénteki Los Angeles Times a friss angol fordítás alapján.
Hírek
Bojkottot hirdet egy befolyásos iszlám csoport az egyik legnagyobb indiai cégcsoport ellen, ha a tulajdonos nem kér bocsánatot azért, mert vendégül látta Salman Rushdie írót.
Hírek
Önmagával folytatott briliáns párbeszédnek nevezte Kertész Imre K. dosszié című művét csütörtökön közölt kritikájában a Le Monde című francia napilap.
Hírek
A vadnyugat lidércei kísértenek a vidéken, csak hősök nincsenek már – annál több az áldozat. Halott emberek mindenütt: bűnözők, bűnüldözők és olyanok, aki számára haláluk pillanatában sem adatik meg a felismerés, hogy bármi közük lehetne az eseményekhez.
Hírek
Kultúr-, politika-, gasztronómiai történet, irodalmi, filozófiai és képzőművészeti ízesítéssel, valamint némi egészségügyi és misztikus kitekintéssel – mindezt kínálja Kiss Mariann kétkötetes Teakalauz című könyve.
Hírek
Nyolc kategóriában nevezhetnek a könyvkiadók a Szép Magyar Könyv 2007 versenyre, amelyen a könyvesbolti forgalomba került magyarországi, valamint határon túli magyar nyomdákban előállított könyvek versengenek – közölte a kiíró Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).
Hírek
Kati Marton új könyvének magyarországi megjelenése alkalmából Bogyay Katalin az OKM nemzetközi szakállamtitkára az Oktatási és Kulturális Miniszter nevében Pro Cultura Hungarica díjat adott át Kati Marton magyar származású amerikai írónőnek 2008. január 9-én az írónő tiszteletére rendezett díszvacsorán.
Hírek
A Gyűrűk Ura című trilógia írója, J. R. R. Tolkien születésének 116. évfordulója alkalmából tart rendezvényt a Magyar Tolkien Társaság szombaton Budapesten – tájékoztatott a szervezet.
Hírek
Spanyolországban adták ki Pier Paolo Pasolini 1959-ben írt útinaplóját, amelyet Philippe Séclier francia fotós 42 évvel később készített fotói illusztrálnak.
Hírek
A Litera internetes irodalmi portál előszilveszteri partival várja a közönséget vasárnap a Trafó Kortárs Művészetek Házában; az esten neves írók olvassák fel műveiket, az eseményt koncert és parti zárja.
Hírek
Kilencvenhét éves korában a nyugat-franciaországi Saint-Lorent-le-Vieil városában meghalt Julien Gracq francia író.
Hírek
Idén reneszánsz év lesz Mátyás király tiszteletére. Ez a szellemi áramlat olyan képzőművészeti lángelmék kivételes csillagraját eresztette az európai művelődés egére, ami példátlan ebben a kultúrkörben. Magyar viszonylatban ugyanezt mondhatjuk el múlt századi irodalmi nagyjainkról, akik összegezve erejüket egy „fénylő alomba”, az 1908-ban elindult Nyugat című kétheti irodalmi lapba tömörültek.
Hírek
A prágai tavasz eseményeit idézik fel a Színház és emlékezet 1968-2008 című rendezvényen, amelyet pénteken tartanak Budapesten, a Thália Színházban – tájékoztatott a szervező Cseh Centrum.
Hírek
Janicsák István költeményei, Apáti Miklóssal együtt írt duett versei és Janicsák Viktor virágfotói találhatók a Versvirágok című kötetben, amelyet kedden mutatnak be a Műcsarnokban.
Hírek
A görög sorstragédiákhoz hasonlóan borzasztóan sötét, tragikus és feloldozás nélküli történet J. R. R. Tolkien újonnan megjelenő regénye, a Húrin gyermekei, amelyet tavasszal ad közre magyarul az Európa Könyvkiadó – mondta Gálvölgyi Judit fordító.
Hírek
Különleges módon emlékezik meg Robert Burns születésnapjáról az Albannach Skót Kulturális Egyesület: a költő minden elmondott verséért egy pohár whiskyt kap az egyik pesti sörözőben a „dalnok" - közölte Szalay Tamás Lajos elnök.
Hírek
A Reneszánsz Év keretében, Hunyadi Mátyás születésének 565. és trónralépésének 550. évfordulója alkalmából az Aranytíz Művelődési Központ meseíró pályázatot hirdet 30 év alatti fiatalok számára két kategóriában: mesék kicsiknek és történetek nagyobbaknak kategóriájában.
Hírek
Németországi tartózkodásának „iróniájáról", a„"morózus" Magyarországról, és a demokráciáról mint kultúráról beszél Kertész Imre a The Independent pénteki számában.
Hírek
A rá jellemző virtuozitással alkotta meg a labdarúgásáról az egyik leginkább zavarba ejtő könyvet Esterházy Péter – véli kritikájában Pierre Deshusses a Le Monde című francia napilap csütörtök délután megjelent számában.
Hírek
Budapestre látogat a kortárs olasz irodalom egyik kiemelkedő képviselője: Claudio Magris az Olasz Kultúrintézet meghívására csütörtökön és pénteken egyik drámája, valamint könyve bemutatóján vesz részt a magyar fővárosban.
Hírek
A Keresők című képregényről, az eredeti könyvről, a belőle készült rádiójátékról és a TÁP Színházban bemutatott színdarabról beszélgetnek a szerzők az Eduárd Képregényboltban kedden.
Hírek
Így is lehet íróként hírnevet szerezni: a messze földön ismeretlen német író, Tomas Alexander Hartmann felvetette a világ legdrágább – 153 millió euróért kapható – könyvét a beszerezhető könyvek jegyzékébe. A kötet ráadásul mindössze 13 oldalas.
Hírek
Életének 87. esztendejében elhunyt Jaan Kross, a leghíresebb észt író, aki kis híján elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ