Hírek
Az Amszterdami Történeti Múzeum kiállításán Anna Frank mindeddig kiadatlan levelei arról tanúskodnak, hogy írójuk független, magabiztos személyiség volt.
Hírek
A világban és idehaza is Kundera mellett talán legnépszerűbb cseh író, Hrabal elbeszéléskötete két alkotói korszakát öleli fel, az 1951 és 56, illetve az 1970 és 76 közöttit.
Hírek
Tisza Kata írásaiban gyakran könyörtelen a hőn imádott férfiakkal, kifacsarja lelküket, boncolgatja szavaikat, méricskéli gesztusaikat, hogy végül megbocsátó lehessen velük, miközben odaveti magát azoknak, akik majd csúnyán kihasználják, félredobják, akikkel elképzelhetetlen az élet, és mégis kellenek.
Hírek
Április 11-én, vagyis ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Lakatos Menyhért József Attila-díjas és babérkoszorús író.
Hírek
Tucatnyi verssuttogó lepte el Mexikóváros metróhálózatát. A különleges kommandók egyfelől követelik a költészet betörési jogát, másfelől pedig kísérletet tesznek a rohanó világ lelassítására.
Hírek
Samuel Beckett, a Nobel-díjas ír szerző, bár nem szerette a hírnévvel járó kényelmetlenségeket, egyáltalán nem az a megátalkodott emberkerülő volt, mint amilyen a híre. Ezt próbálja bizonygatni John Minihan fotós, aki számos emlékezetes portrét készített az 1989-ben elhunyt íróról.
Hírek
A Márai Sándor életműve iránt érdeklődő olvasóközönség számára egész napos rendezvényt tartanak jövő kedden, a költészet napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Hírek
A Dante Alighieri Társaság, amely az olasz nyelv megőrzésével, terjesztésével foglalkozik az egész világon, kiírt egy versenyt minden rendű és rangú olasz iskola számára. A feladat az Isteni színjáték egy részletének megzenésítése volt rap-stílusban.
Hírek
Világirodalmi vizitek alkalma is a hagyománnyá váló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Két évvel ezelőtt a Nobel-díjas német író, Günter Grass látogatott a magyar fővárosba és dedikált a tavaszi könyvünnepen, 2005-ben Paulo Coelho brazil író volt a díszvendég, idén pedig Jorge Semprúnt üdvözölhetik az irodalom barátai Budapesten.
Hírek
A valaha „spanyol származású francia író”-nak megismert Jorge Semprún – az arisztokrata családba született diplomatagyerekből lett emigráns párizsi filozófushallgató, majd antifasiszta ellenálló, aki a buchenwaldi koncentrációs tábor foglyaként szerzett borzalmas élményeit a huszadik század egyik alapművének számító, legendás regényében, A nagy utazás-ban dolgozta fel.
Hírek
Regényeinek jó ismerői is meglepődhetnek Virginia Woolf Három adomány című kései (1938), de talán legnagyobb ívű és legtágabb perspektívájú esszéjének témaválasztásán, melynek kiinduló kérdését akár ma is feltehetjük: miképp lehet megakadályozni a háborút?
Hírek
Márai Sándor (1900-1989) író emléke előtt tiszteleg az Hommage a Márai címmel megrendezett kiállítás a Home Galériában április 30-ig.
Hírek
Eddig ismeretlen magyar nácivadász 1981-ben írt, a közelmúltban Párizsban kiadott életrajzát méltatta szombaton megjelent számában a Marianne című francia politikai folyóirat.
Hírek
2005. februárjában hirdette meg a British Council és az Oktatási Minisztérium középiskolai tanároknak és diákoknak szóló pályázatát irodalmi olvasókörök szervezésére.
Hírek
Pontosan száz éve, 1906. április 13-án (pénteken) született Samuel Beckett ír származású Nobel-díjas költő, író.
Hírek
A Költészet Napján adták át az Aranytíz Meseíró Pályázat díjait. Az ünnepségen részletek hangzottak el a győztes alkotásokból Kökényessy Ági színművész tolmácsolásában, a műsorban közreműködött a Makám Együttes.
Hírek
Április 26-án szerdán, 18-órakor– a Kilincs folyóirat második irodalmi estjén – a kortárs fiatal költőkből álló Telep társulás szerzői olvasnak fel műveikből a Tranzit kávézóban. Az est moderátora Pallag Zoltán.
Hírek
Április 11-én este 7-órakor – a Magyar Költészet Napján –Turek Miklós: Nappal hold kél bennem… - című versszínházi előadásával emlékezhetünk József Attilára a Spinoza-Ház színháztermében.
Hírek
Interaktív online vers rádióműsort indít a Magyar Versmondók Egyesülete (MVE), amely a költészet napja alkalmából szombaton Budapesten tartotta szokásos díjátadó gálaünnepségét.
Hírek
Április 7-én, pénteken 17-órakor kerül sor – az Europoetica Sacra Fesztivál keretében – a budapesti Olasz Kultúrintézetben Giuseppe Conte Ferite e rifioriture (Mondadori, 2006) című verseskötetének és a La casa delle onde (Edizioni Longanesi, 2005) című regényének bemutatójára.
Hírek
A könyvolvasás élménye más, amikor kezünkben tartjuk az összefűzött kötetet, mint amikor monitorról olvassuk a mondatokat. A nyomtatott betű híveinek ezért sem kell túlzottan félniük az elektronikus könyvtárak terjedésétől.
Hírek
Samuel Beckett pesszimista volt, a szónak abban az értelmében, ahogy Schopenhauer: úgy vélte, hogy az élet nem áldás, és az embernek jobb lett volna meg sem születnie. Az idő végtelenségében életünk múló pillanat csupán, „egy ajtó tere, mely nyílik és bezárul”. Beckett a teremtésben – legyen akár Isten, akár a Természet műve – csak kegyetlenséget és kínt látott.
Hírek
Europoetica sacra címmel nemzetközi költészeti fesztivált, mellette kiállításokat és koncerteket rendeznek április 6-tól, csütörtöktől vasárnap estig a IX. kerületben, a Ráday utcában.
Hírek
Kalapács alá kerül egy egészen ritka Shakespeare-kiadvány: a bárd 36 darabjának első gyűjteményes kiadása. 1623-ban, 750 példányban jelent meg a folio kötet. Viszonylag sok fennmaradt, de többnyire hiányosan, s nem az eredeti kötésben. A július 13-án Londonban árverésre kerülő viszont teljes, ráadásul az eredeti borjúbőr kötésben őrződött meg.
Hírek
Ma ünnepli hatvanadik születésnapját Radnóti Sándor Széchenyi- és József Attila-díjas esztéta, irodalomtörténész, kritikus.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó és az elmúlt nap."
Daumer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ