Hírek
Néhány héttel a Sorstalanság című film franciaországi bemutatója előtt Kertész Imre a regény alapján írt forgatókönyvét, valamint a magyar író a közelmúltban franciául megjelent Detektívtörténet című művét méltatta csütörtökön a Le Figaro című tekintélyes francia napilap. Kertész Imre műveinek állandó francia kiadója, a dél-franciaországi Arles-ban található Actes Sud gondozásában jelent meg a múlt év végén a Sorstalanság című regényből készült forgatókönyv, egy héttel ezelőtt pedig a szerző 1977-ben írt műve, a Detektívregény. (A kisregény alapján Vecsernyés János Emelet címmel pár hónapja forgatott nagyjátékfilmet Haumann Péter és fia, Máté főszereplésével.)
Hírek
2006. február 14-én, délután 5-órakor lesz Kovács József hontalan költő József Attila ikonok című kötetének bemutatója a Kossuth Klubban.
Hírek
Magyarországi érdekvédelmi szervezet adatainak felhasználásával küzd a kelet-európai gyermekintézetekben honos ketreces ágyak felszámolásáért J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek világsikerű írója. Rowling a The Sunday Times hírháttér-mellékletében megjelent terjedelmes írásában elsősorban a csehországi és romániai helyzetet ecseteli. Adatai szerint Csehországban a három évnél fiatalabb gyermekek 6 százaléka nevelkedik intézetekben, ami egész Európában a legmagasabb arány, és magasabb még a közép-ázsiai átlagnál is.
Hírek
Január végén új irodalmi folyóirat indul Kilincs címen. Az első számban többek között eddig közöletlen versek is napvilágot látnak Erdély Miklós tollából. Az induló lapban Erdély Miklós versei mellett az Erdély-család többi tagja is képviselteti magát: Erdély György egy verssel, Erdély Dániel egy, a legutóbbi kiállításával kapcsolatos beszélgetéssel. A folyóiratot Szenes Zsuzsa illusztrációi díszítik.
Hírek
Történelmi jelentőségű és precedens értékű döntésként értékelte Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára, hogy az orosz alsóház pénteken végleg jóváhagyta a sárospataki református kollégium könyvtárából származó kötetek visszaadását. Az államtitkár reagálásáról Olt Boglárka, a tárca sajtófőnöke tájékoztatott.
Hírek
Ibsen-kutatók nagy örömére nyolcvan év után megkerült a nagy norvég drámaíró kedvelt fürdőkádja, így az is szerepelhet majd a szerző halálának századik évfordulójára tervezett kiállításon.
Hírek
Megújult a Magyar Könyv Alapítvány kuratóriuma; Bozóki András kulturális miniszter új kuratóriumot bízott meg a magyar könyvkiadás és -kereskedelem megújítására létrehozott alapítvány irányításával - közölte szerdán a szaktárca.
Hírek
Mintegy nyolc millió forintos kár érte az Országos Széchényi Könyvtárat, mert egy nem használt vízvezeték megrepedt és több ezer dokumentum elázott. Monok István, a könyvtár főigazgatója elmondta: a csőtörés még múlt vasárnap, január 8-án történt, a vezeték a negyedik emeleti könyvfeldolgozó osztályon repedt meg, egy beépített szekrény mögött.
Hírek
Párizsban adta ki Megbecstelenített című könyvét Muhtar Mai, akit a becsületre hivatkozva 2002-ben többen is megerőszakoltak, s aki azóta az igazságért harcoló pakisztáni nők küzdelmének élharcosává nőtte ki magát.
Hírek
Az alábbiakban három, az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelenő könyvről közlünk részletesebb beszámolót. A kiadó a közeljövőben jelenteti meg többek között David Baldacci: Államérdek és az Órajáték és Albert Camus: A száműzetés és az ország című munkáit.
Hírek
Spanyolország és a spanyol irodalom lesz idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál fővendége, amelyre január 16-ig várják a kiállítók jelentkezését. Tizenharmadik alkalommal nyílik meg a fesztivál, amely évről-évre a könyvbarátok tízezreit vonzza. A kínálat idén is pazar: közel 200 standon, több mint 200 magyar és 25 országból 500 külföldi kiállító könyveit ismerhetik meg az érdeklődők.
Hírek
A nagy könyv játék az interneten folytatódik; az ország kedvenc regényéről rendezett szavazás lezárulta után a program weboldalán a felhasználók párbajoztathatnak regényeket és regényhősöket a könyvek csatájában január végétől.
Hírek
Feltehetően a világ egyik legértékesebb kunyhója Tamás bátyáé: csaknem 1 millió dollárért cserél gazdát. Az új tulajdonos 990 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot fizet szerzeményéért.
Hírek
Új-Zélandon egy kölcsön könyvet 61 év után vittek vissza a közkönyvtárba, a késedelmi díj több, mint 6 ezer dollárra – több, mint egy millió Ft – rúgott. A The Punch Library of Humour című könyvet 1945-ben kölcsönözték ki Rotorua üdülőváros közkönyvtárából. Marie Sushames 85-ik születésnapján visszavitte a kötetet, amelyet a családi emlékek rendezgetése közben talált meg a házában, és a nem csekély összegű bírságot is kifizette – adta hírül a Rotorua's Daily Post című helyi újság.
Hírek
Hvang Szun-von (1915-2000) világhírű dél-koreai író első magyar nyelvű novelláskötetét Kagylóhéjak címmel kedden 18 órakor mutatják be a Magyar Írószövetség klubjában. Dél-Korea egyik legnépszerűbb írójának életében hét regénye és több mint száz elbeszélése jelent meg.
Hírek
Bemutatkozott a sajtó munkatársainak és ismertette programját szerdán a Tehetséges Magyarország Alapítvány Tanácsa, amelynek 17 tagja van, köztük Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Kertész Imre Nobel-díjas író, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Benke László mesterszakács.
Hírek
Új irodalmi programcsomagot hirdetett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma; a tárca 313 millió forinttal több pénzt szán támogatásra - a tervezett programokat Bozóki András szakminiszter jelentette be a Magyar Kultúra Napja alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szombaton.
Hírek
A fantasztikus magazin- és könyvkiadás szereplőivel, írókkal, műfordítókkal és szerkesztőkkel találkozhatnak az olvasók a Magyar Kultúra Napján, vasárnap a budapesti Millenáris Parkban - tájékoztattak a szervezők.
Hírek
Szabó Magda Az ajtó című regényét méltatta szerdai számában a The Independent tekintélyes brit napilap internetes kiadása. A mű „sokat elárul a huszadik századi Magyarország szenvedéseiről, egy egyszerű, félelem nélküli asszony érzésein keresztül bemutatva". Az idős házvezetőnő, Emerence figurája „felejthetetlen karakter", gazdag és sokszínű, akár a Balzac vagy Dosztojevszkij alkotta szereplők - írja a cikk szerzője, Paul Bailey.
Hírek
Szokatlan reklámkampánnyal harangozzák be az Egyesült Államokban Steven King új regényének megjelenését: a potenciális olvasóknak százezer fenyegető tartalmú SMS-t küldenek az író nevében, és a horror királyának is nevezett szerző hódolói csengőhangként letölthetik King személyes üzenetét is.
Hírek
Sértegetés-lexikonnal rukkolt elő két olasz férfi, Giovanni Casalengo és Guido Toffi. A szerzők 2800 tirádát gyűjtöttek össze Dantétól Boccaccióig, Goldonitól Pasoliniig. Az anyagot azonban nemcsak az irodalom klasszikusainak műveiből szemezték ki, hanem az újságírói és zenei nyelvezetből is. Bekerültek a kötetbe „gyöngyszemek" az internetes fórumokból és naplókból úgyszintén - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Hírek
Franciául a közelmúltban megjelent összes verse kapcsán az „örök szerelmes" és Magyarországon a politika által sokáig kisajátított forradalmi költőként mutatta be József Attilát csütörtökön a Libération című párizsi napilap. – Tavaly októbertől kapható a francia könyvesboltokban József Attila Aimez-moi (Szeressetek engem) című összes verse franciául, amelyet a Phébus Kiadó Kassai György és Jean-Pierre Sicre szerkesztésében jelentetett meg.
Hírek
Húsz éve, 1986. január 4-én hunyt el Christopher Isherwood angol-amerikai író, akinek Isten veled, Berlin című regényéből készült Kabaré című musical és abból az azonos című világsikerű film.
Hírek
Immár a Biblia és az őskeresztények egykori nyelvén, arameusul (arámi nyelven) is olvasható a világirodalom egyik klasszikus alkotása, A kis herceg. Antoine de Saint-Exupéry művének új kiadását a heidelbergi egyetem arámi nyelvet hallgató diákjainak közössége, valamint az egyetem szemisztikai intézete gondozta. Az irodalmi mellett a kis kötet megjelenésének politikai hordereje is van - emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Hírek
Macondo városa Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író több regényének, köztük a Söpredéknek és a Száz év magánynak színhelyeként vált ismertté az egész világon. Sokkal kevésbé viszont Aracataca, a falu, ahol Márquez született.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Hősnek lenni a legrövidebb lejáratú foglalkozás a földön."
Rogers
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ