Hírek
Május 9-én a Typotex Kiadó Tudománytalan csemegék, könnyű és nehéz esetek címmel beszélgetést rendez a Harmadik Kultúra Szalonban. A beszélgetés résztvevői Láng Benedek, Kutrovácz Gábor és Zemplén Gábor. A beszélgetést Votisky Zsuzsa vezeti. A rendezvény helyszíne az Olvasók boltja lesz.
Hírek
2006. április 27-én csütörtökön 18-órától kiadói kerekeasztal beszélgetést tartanak A nőről a Műcsarnok előadótermében. Meghívott vendég lesz Bozsik Péter (Ex Symposion, Nő-Vér), Karádi Éva (Magyar Lettre Internationale, A lányok ott is - blokk), Lovas Ildikó (Üzenet, Nők a periférián), Torma Tamás (Alibi, Urak-Dámák), Szilágyi Szilvia Sissó és Pál Kata (Tűsarok.org).
Hírek
2006. április 27-én, csütörtökön este 7-órakor az Alexandra Pódium színpadán – a Vámos-klub keretében – Vámos Miklós vendége Karafiáth Orsolya költőnő lesz. A programra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Hírek
Csökkenőben van a könyvolvasók és -vásárlók aránya, mégis bővül a könyvpiac, növekszik a könyvekre költött összeg - állapította meg Bernáth Anikó, a TÁRKI kutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál pénteki rendezvényén.
Hírek
A Magvető, az Athenaeum és a Corvina kiadó számos újdonságot: világirodalmi remekműveket, igényes szórakoztató olvasmányokat, informatív kultúrtörténeti munkákat és érdekes történelmi tárgyú köteteket jelentet meg az április 20-23. között megrendezendő, 13. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából.
Hírek
Április 20-án, 17-órakor lesz a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megrendezett Elsőkönyvesek Fesztiválján bemutatkozó Jaroslav Pížl estje. A szerzővel Könyvgyűjtők című első regényéről és költészetéről G. Kovács László műfordító beszélget.
Hírek
Újra vízre száll a Pilar, Ernest Hemingway bárkája. A hajó fél évszázada hever a Finca Vigia, az író egykori házának kertjében a Havanna melletti San Francisco de Paulában, és az idő, a nedvesség alaposan kikezdte.
Hírek
Vajon milyen regényt ír a kilencvenes évek lengyel irodalmi újdonságaiban igen jól eligazodó, a médiában is otthonosan mozgó kritikus, a századforduló esztétikai kuriózumaiért rajongó profi irodalomtörténész, ha egyik napról a másikra feladja tudományos karrierjét, eltűnik a világ szeme elől, hogy pár év múlva prózaíróként térjen vissza?
Hírek
Az Amszterdami Történeti Múzeum kiállításán Anna Frank mindeddig kiadatlan levelei arról tanúskodnak, hogy írójuk független, magabiztos személyiség volt.
Hírek
A világban és idehaza is Kundera mellett talán legnépszerűbb cseh író, Hrabal elbeszéléskötete két alkotói korszakát öleli fel, az 1951 és 56, illetve az 1970 és 76 közöttit.
Hírek
Tisza Kata írásaiban gyakran könyörtelen a hőn imádott férfiakkal, kifacsarja lelküket, boncolgatja szavaikat, méricskéli gesztusaikat, hogy végül megbocsátó lehessen velük, miközben odaveti magát azoknak, akik majd csúnyán kihasználják, félredobják, akikkel elképzelhetetlen az élet, és mégis kellenek.
Hírek
Április 11-én, vagyis ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Lakatos Menyhért József Attila-díjas és babérkoszorús író.
Hírek
Tucatnyi verssuttogó lepte el Mexikóváros metróhálózatát. A különleges kommandók egyfelől követelik a költészet betörési jogát, másfelől pedig kísérletet tesznek a rohanó világ lelassítására.
Hírek
Felavatták Németh László szobrát pénteken Budapesten a II. kerületben; a Csíkszentmihályi Róbert által készített, a Pasaréti út és a Radna utca találkozásánál lévő téren álló alkotás az első egész alakos szobor az íróról.
Hírek
2006. április 26-28. között a budapesti Olasz Kultúrintézet, a szegedi Olasz Kulturális Központ és a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke szervezésében egy gazdag programsorozatra kerül sor a híres olasz elbeszélővel és esszéíróval, Giuseppe Cassierivel.
Hírek
Magyarországon közepes minőségű a könyvkiadás, a könyves műhelyeknek ugyanis nincs pénzük a magas előállítási költségű kiadványok gondozására - értett egyet több kiadóvezető a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szombati eszmecseréjén, ahol markáns ellenvélemény is megfogalmazódott.
Hírek
Az év mozi-szenzációjának ígérkezik a Ron Howard rendezte Da Vinci-kód. Dan Brown könyvét olyan világsztárok keltik életre, mint Tom Hanks és Audrey Tautou. A nagy vihart keltett sikerkönyv május 19-én bemutatásra kerülő filmes adaptációja kapcsán ismét feléled majd minden bizonnyal a vita: a könyv vagy a film-e a jobb?
Hírek
Az alábbiakban az Európa Könyvkiadó – a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megrendezett – fesztiválprogramját olvashatják. A rendezvény fesztivál-nagydíjas díszvendége Jorge Semprún lesz.
Hírek
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 23-án, „A könyv és a szerzői jogok" napján mutatják be a fiatal finn író, Ranya Paasonen A nap állása című regényét, amely már számos nemzetközi díjat nyert.
Hírek
Nyolcvannyolc éves korában egy firenzei kórházban meghalt Muriel Spark skót írónő, a második világháború után brit irodalom egyik népszerű képviselője.
Hírek
Április 21-én, pénteken 18-órakor író-olvasó találkozó lesz az Olasz Kultúrintézetben, ahol a résztvevők Federico Moccia olasz íróval, a Három méterrel az ég fölött (Tre metri sopra il cielo) című regény szerzőjével találkozhatnak.
Hírek
2005. februárjában hirdette meg a British Council és az Oktatási Minisztérium középiskolai tanároknak és diákoknak szóló pályázatát irodalmi olvasókörök szervezésére.
Hírek
Pontosan száz éve, 1906. április 13-án (pénteken) született Samuel Beckett ír származású Nobel-díjas költő, író.
Hírek
A Költészet Napján adták át az Aranytíz Meseíró Pályázat díjait. Az ünnepségen részletek hangzottak el a győztes alkotásokból Kökényessy Ági színművész tolmácsolásában, a műsorban közreműködött a Makám Együttes.
Hírek
Április 26-án szerdán, 18-órakor– a Kilincs folyóirat második irodalmi estjén – a kortárs fiatal költőkből álló Telep társulás szerzői olvasnak fel műveikből a Tranzit kávézóban. Az est moderátora Pallag Zoltán.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Semmitől sem félek annyira, mint a félelemtől."
Montaigne
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ