Hírek
Kertész Imrének gyerekkorában egy angol regényalak, Hornblower hajóskapitány volt a kedvenc hőse, Ottlik Gézához pedig bridzskapcsolat fűzte - ezt magától a Nobel-díjas írótól tudhatta meg a budapesti Radnóti Miklós Színház közönsége K. dosszié című új regényének bemutatóján, csütörtök este.
Hírek
A rasszizmus elleni világnap alkalmából bemutatták az EU antidiszkriminációs könyvtárát kedden Budapesten, a Millenáris Fogadóban. A gyűjtemény az unió tagállamaiból rendszerezi a hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozó dokumentumokat.
Hírek
Gárdonyi Géza a mai napig Eger legjobb marketingese - jelentette ki a város polgármestere hétfőn Egerben, a tízmillió forintból felújított Gárdonyi Ház avatásán, majd hozzátette: Egerben valóban nem túlzás Gárdonyi-kultuszról beszélni.
Hírek
Nyolcvanhárom esztendős, már csak két bottal képes járni, nagyot hall, de azért még ma is van ereje felháborodni: Norman Mailert legjobban Amerika hanyatlása, és a George Bush befolyása alá került amerikai nép ostobasága bosszantja.
Hírek
Magyar honlap készült Samuel Beckett születésénk centenáriuma alkalmából, amelynek segítségével az érdeklődők megismerhetik, hogy milyen eseményekkel ünneplik világszerte a XX. századi világirodalom egyik legérdekesebb alakját.
Hírek
Virginia Woolf a modern angol próza, a lélektani regény, a tudatfolyam-technika egyik megteremtője és legnagyobb hatású művelője és a Bloomsbury-kör nevű irodalmi csoport alapítója. Az írónő két regénye jelent meg az Európa Kiadó gondozásában: Az évek és a A világítótorony.
Hírek
2006. március 9-én, csütörtökön 18-órakor lesz Jehuda Koren és Eliat Negev: Lélekben óriások voltunk – A Liliputi Társulat különös története című kötetének dedikálással egybekötött bemutatója a Spinoza-ház színháztermében. A szerzőkkel Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főszerkesztője és Győri László újságíró beszélgetnek.
Hírek
Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szerdán megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Hírek
Valódi, az inflációt meghaladó mértékben bővült a könyvpiac tavaly, ugyanakkor az állami támogatás csökkenése miatt drámaian visszaesett a szakkönyvek forgalma - tájékoztatott Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.
Hírek
Rosso José Serrano Cadena tábornok a kolumbiai drogmaffia elleni küzdelem izgalmas történetét írja le a Sakk-matt című világhírű dokumentumregényben, amelyet az Ulpius-ház Könyvkiadó jelentet meg március elején.
Hírek
2006. február 23-án, csütörtökön 17-órakor Andrzej Szczeklikkel, a Katharszisz – a természet és a művészet gyógyító ereje című könyv szerzõjével Szörényi László irodalomtörténész beszélget a Lengyel Intézetben.
Hírek
Véglegessé vált a Balassa Péter-díj kuratóriumának összetétele; az esszé- és tanulmányírói munkáért adományozható művészeti elismerést március 15-én osztják ki először - közölte a kulturális minisztérium.
Hírek
Ismét meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot Balatonfüred városa - közölték csütörtökön Budapesten. Immár 14. alkalommal hirdették meg a Nobel-díjas olasz költő nevét viselő nemzetközi pályázatot, amelyre magyar nyelvű költeményekkel lehet nevezni. Egyúttal útjára indítottak egy, a díjazott versek képi ábrázolására kiírt pályázatot is.
Hírek
A gyászbeszéd művészet - mondta ki csütörtökön egy kasseli bíróság. A bírák döntése értelmében a gyászszónokot - a muzsikusokhoz és az újságírókhoz hasonlóan - művésznek és publicistának kell tekinteni.
Hírek
Spiró György, író április 4-én ünnepli hatvanadik születésnapját, ebből az alkalomból Széljegyzetek címmel különleges könyvet adott közre a Magvető Kiadó. A kötet a tavaly megjelent Fogság című történelmi regényhez kapcsolódó adalékokat, érdekességeket foglalja egy csokorba.
Hírek
A József Attila identitásai - Alkotáspszichológiai esettanulmány című, nemrég megjelent munkájában a megszokottól teljesen eltérő módon közelít Garai László professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Hírek
Új ösztöndíjat hirdetett meg fiatal műfordítóknak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - közölte a tárca sajtóosztálya. Az irodalmi programcsomag részeként meghirdetett Babits Mihály ösztöndíjra olyan 40 év alatti műfordítók pályázhatnak, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy bölcseleti műveket ültetnek át magyar nyelvre, vagy magyar irodalmat fordítanak más nyelvre- olvasható a tárca ismertetőjében.
Hírek
A görögök és rómaiak híre szerint a holtak az Alvilágba jutnak, ahová sose hatolhat napsütés. Az ókor nagy hőskölteményei nem tartották lehetetlennek, hogy élő is átléphesse a halottak titokzatos világának érckapuját, a mondák állítják, járt odalenn Theseus, járt más hérosz is, vagy kivételes szépségű lantpengetése miatt a feleségét visszakönyörgő Orpheus.
Hírek
Hat kelet-európai könyvet - köztük Kertész Imre és Szabó Magda két regényét - is beválogattak a brit The Independent című napilap könyvdíjának legjobb külföldi regényei közé. Két magyar regény, Kertész Imre Sorstalanság és Szabó Magda Az ajtó című műve is szerepel az Independent Foreign Fiction Prize könyvdíj döntőjének könyvei között.
Hírek
A mai rohanó világban az embereknek egyre kevesebb ideje jut a nyugodt olvasásra - ezen a gondon segít a hangos könyv, amely kikapcsol és szórakoztat - hangzott el a Kossuth Kiadó szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az Irodalmi fülbevaló címmel induló új sorozatot mutatták be.
Hírek
2006. március 23-án, csütörtökön lesz 19-órakor a Magvető Kiadó könyvbemutatója a Radnóti Színházban. A rendezvényen új kötettel jelentkezik a Nobel-díjas író: a K. dosszié „önéletrajz két hangra", regényes párbeszéd Kertész Imre életéről, szüleiről, szerelmeiről, és arról, hogyan függ össze a saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.
Hírek
Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumpere kezdődött hétfőn a londoni felsőbíróságon, ahová két történész nyújtott be keresetet Dan Brown, A Da Vinci-kód című világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen ötletlopás címén.
Hírek
A fiatal magyar költőnő, Hegedűs Ilona Clarissa című sci-fi versét James B. Baker Award-ra jelölték a 2005. legjobb verse kategóriában. A budapesti Hegedűs Ilona versei elsősorban a sci-fi, a fantasy és a horror műfajába tartoznak, és angol nyelven, brit és amerikai magazinokban jelennek meg.
Hírek
Nyitott versestet rendeznek kedd este az Újlipótvárosi Klub Galériában, ahol bárki felolvashatja saját költeményét, ha kívánja még zenei kíséretet is kap.
Hírek
Bozóki András kulturális miniszter személyesen adta át – utólag – Nádas Péternek a Márai Sándor-díjat pénteken, mivel azt az író a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen nem tudta átvenni – közölte a kulturális tárca. Nádas Péter a díjátadó ünnepség idején külföldön tartózkodott, ezért a kulturális miniszter személyesen vitte el a díjat az író gombosszegi házába – áll a közleményben.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Diplomata az,aki megjegyzi egy nő születésapját, de elfelejti a korát."
Szép Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ