Hírek
Szabó Magdától ma vesznek búcsút szülővárosában, Debrecenben; az író hamvainak egyik felét a helyi köztemetőben, földi maradványainak másik részét december 10-én Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezik végső nyugalomra.
Hírek
Képzeletdús személyiségének köszönhetően az év szórakoztatójának választotta J. K. Rowlingot az Entertainment Weekly című amerikai magazin.
Hírek
Liszt Ferenc utolsó napjai címmel magyarul is megjelent a jeles brit zenetudós, Alan Walker könyve, amelyben Liszt egyik növendéke, Lina Schmalhausen korábban kiadatlan naplóján keresztül mutatja be a nagy zeneszerző halálának körülményeit.
Hírek
Szabó Magda írónőtől csütörtökön szülővárosában, Debrecenben, a régi városháza földszinti előcsarnokában felállított ravatalnál vesznek búcsút tisztelői.
Hírek
Megnyílt a világon a legtöbb, mintegy ötvenmillió náci iratot tartalmazó archívum a németországi Bad Arolsenben.
Hírek
Posztumusz irodalmi „rossz szex"-díjjal tüntette ki Norman Mailert a Literary Review című amerikai irodalmi folyóirat.
Hírek
A mai kisgyermekek mindennapjaiban egyszerre megférnek a hagyományos gyermekdalok és játékok, a számítógépes nyelvezet, régi mesék és új történetek, csuhé baba és kindertojás, a körülöttük lévő világ modern elemei. Ezt az új összhangot keresik mai költők gyermekszemüveggel írt, friss verseivel, ritmusjátékokkal, sok-sok zenével és tánccal.
Hírek
Az arany iránytű (The Golden Compass) című díjnyertes fantasyregény egy időre lekerült az Ontario tartománybeli Halton körzetében lévő könyvtárak polcairól, miután panasz érkezett a szerző ateista nézetei miatt.
Hírek
Az Ördöggörcs kirobbanó sikere után a veszélyes „második” helyett az első könyvének tekinti Karinthy Márton A vihar kapuja című most megjelent kötetét. Ebben „Marci” főiskolai rendezőosztályának életén keresztül pillant vissza az 1968–1973 közötti korszakra, s benne önmagára.
Hírek
November 24-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Jókai Anna Kossuth- és József Attila-díjas író.
Hírek
A Karácsonyi Könyvvásár egyik szenzációja lehet Kőrösi Zoltán, a kortárs magyar irodalom egyik ismert és elismert alkotója; tíz kötetes, József Attila-díjas író és Burger Barna, a kortárs hazai fotográfia egyik legkitűnőbb mesterének közös könyve. Kettejük rendhagyó együttműködéséből jött létre ez az album, rendkívüli erejű szövegek és mesteri fotográfiák különleges könyve, amiben Kőrösi Zoltán prózái Burger Barna fotográfiáival alkotnak szerves egységet.
Hírek
Elhunyt Szabó Magda író, a Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas alkotót kilencvenéves korában kerepesi otthonában, hétfőn délután 4 órakor, olvasás közben érte a halál – tudatta az alkotó titkára, Tasi Géza. Az írónőt az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), valamint a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később intézkednek.
Hírek
Az Ulpius Kiadó Mihancsik Zsófia fordításában adta ki idén a véres politikai gyilkosságot generáló szomáliai politikusnő, Ayaan Hirsi Ali könyvét, Az engedetlen címmel. A borítón egy másik nagy harcos, a még mindig fatvával – bárki bárhol megölheti – sújtott és ezért sok éve védett, jó darabig bujkálni kényszerült, nemrég lovaggá ütött Salman Rushdie dicséri őt, aki szerinte „szenvedélyes, kihívásokkal teli”.
Hírek
Színházi életünk ismert szereplője, Szinetár Miklós rendező legújabb könyve sok mindenről szól operán innen és operán túl. Színes tudósításokat sorakoztat fel külföldi operafesztiválokról, valamint tanulmányokat ad közre színházról, műfajokról, operáról, operettről.
Hírek
Budapesti látogatásának legkimerítőbb programját kezdte csütörtök délután fél ötkor Salman Rushdie indiai születésű brit író, aki régi és új kiadású köteteit dedikálta olvasóinak.
Hírek
Régi és új köteteiről, munkamódszeréről, India egykori brit gyarmati státuszáról és ennek hatásairól beszélt Salman Rushdie indiai születésű világhírű brit író csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Hírek
Salman Rushdie indiai születésű világhírű brit író ma Budapesten dedikál és sajtótájékoztatót tart magyar nyelvű életmű-sorozatának elindítása alkalmából.
Hírek
Egészségi problémája miatt nem lesz jelen Doris Lessing angol írónő Stockholmban a Nobel-díjak idei átadásán – jelentette be szerdán a Nobel alapítvány.
Hírek
A napokban került a könyvesboltokba a nemzetközi írósztár, Salman Rushdie életmű-sorozatának első öt darabja. Ebből az alkalomból, az Ulpius-Ház Kiadó meghívására, november 28-án Budapestre érkezik a világ egyik leghíresebb és legtitokzatosabb írója, Salman Rushdie.
Hírek
Spiró György Álmodtam neked című novelláskötete 1987-ben jelent meg először. A már akkor nagy sikerű könyv bevallottan életrajzi jellegű novellákat tartalmazott. A 2000-ben megjelent, azonos című kötet kiegészült néhány azóta született, hasonló jellegű novellával. A szerzőtől megszokott éleslátás és fanyar humor az új írásokból sem hiányzik. A 2007-es kiadással a kortárs magyar irodalom barátai új köntösben, igényes kivitelben tehetik könyvespolcukra Spiró egyik legnépszerűbb munkáját.
Hírek
Vérfertőzés, pedofília, kínzás tölti ki a legutóbbi évek legsokkolóbb regényét, amelynek szerzője, Alain Robbe-Grillet, a francia „új regény" nagy öregje, álnokul a Szentimentális regény címet adta, holott érzelmeknek nyomuk sincs benne.
Hírek
A vak murmutér címmel jelent meg Parti Nagy Lajos költő és Banga Ferenc grafikus új kötete, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.
Hírek
November 30-án, pénteken 19-órától Nádas Péter író és Jovánovics György szobrászművész lesznek Alföldi Róbert vendégei a Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című rendezvénye, amit ezúttal is a Bárka Színházuban tartanak. E különleges estén a zenét a Trio Midnight szolgáltatja.
Hírek
A világ építményeit a magasból – fentről, az égből – látni sokáig elérhetetlen, mitikus álom volt egy halandó számára. Csak az istenek voltak képesek egyetlen tekintettel átfogni az emberek alkotásait, s felmérni azoknak a tájaknak a kiterjedését, amelyekbe ezek az épületek illeszkedtek.
Hírek
Az irodalmi Nobel-díj ez évi kitüntetettje, Doris Lessing angol író életműsorozatának első két regényét jelenteti meg karácsonyra az Ulpius-ház kiadó – közölte a könyvkiadó.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ