Hírek
A mai rohanó világban az embereknek egyre kevesebb ideje jut a nyugodt olvasásra - ezen a gondon segít a hangos könyv, amely kikapcsol és szórakoztat - hangzott el a Kossuth Kiadó szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az Irodalmi fülbevaló címmel induló új sorozatot mutatták be.
Hírek
2006. március 23-án, csütörtökön lesz 19-órakor a Magvető Kiadó könyvbemutatója a Radnóti Színházban. A rendezvényen új kötettel jelentkezik a Nobel-díjas író: a K. dosszié „önéletrajz két hangra", regényes párbeszéd Kertész Imre életéről, szüleiről, szerelmeiről, és arról, hogyan függ össze a saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.
Hírek
Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumpere kezdődött hétfőn a londoni felsőbíróságon, ahová két történész nyújtott be keresetet Dan Brown, A Da Vinci-kód című világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen ötletlopás címén.
Hírek
A fiatal magyar költőnő, Hegedűs Ilona Clarissa című sci-fi versét James B. Baker Award-ra jelölték a 2005. legjobb verse kategóriában. A budapesti Hegedűs Ilona versei elsősorban a sci-fi, a fantasy és a horror műfajába tartoznak, és angol nyelven, brit és amerikai magazinokban jelennek meg.
Hírek
Nyitott versestet rendeznek kedd este az Újlipótvárosi Klub Galériában, ahol bárki felolvashatja saját költeményét, ha kívánja még zenei kíséretet is kap.
Hírek
Bozóki András kulturális miniszter személyesen adta át – utólag – Nádas Péternek a Márai Sándor-díjat pénteken, mivel azt az író a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen nem tudta átvenni – közölte a kulturális tárca. Nádas Péter a díjátadó ünnepség idején külföldön tartózkodott, ezért a kulturális miniszter személyesen vitte el a díjat az író gombosszegi házába – áll a közleményben.
Hírek
Néhány héttel a Sorstalanság című film franciaországi bemutatója előtt Kertész Imre a regény alapján írt forgatókönyvét, valamint a magyar író a közelmúltban franciául megjelent Detektívtörténet című művét méltatta csütörtökön a Le Figaro című tekintélyes francia napilap. Kertész Imre műveinek állandó francia kiadója, a dél-franciaországi Arles-ban található Actes Sud gondozásában jelent meg a múlt év végén a Sorstalanság című regényből készült forgatókönyv, egy héttel ezelőtt pedig a szerző 1977-ben írt műve, a Detektívregény. (A kisregény alapján Vecsernyés János Emelet címmel pár hónapja forgatott nagyjátékfilmet Haumann Péter és fia, Máté főszereplésével.)
Hírek
2006. február 14-én, délután 5-órakor lesz Kovács József hontalan költő József Attila ikonok című kötetének bemutatója a Kossuth Klubban.
Hírek
Magyarországi érdekvédelmi szervezet adatainak felhasználásával küzd a kelet-európai gyermekintézetekben honos ketreces ágyak felszámolásáért J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek világsikerű írója. Rowling a The Sunday Times hírháttér-mellékletében megjelent terjedelmes írásában elsősorban a csehországi és romániai helyzetet ecseteli. Adatai szerint Csehországban a három évnél fiatalabb gyermekek 6 százaléka nevelkedik intézetekben, ami egész Európában a legmagasabb arány, és magasabb még a közép-ázsiai átlagnál is.
Hírek
Január végén új irodalmi folyóirat indul Kilincs címen. Az első számban többek között eddig közöletlen versek is napvilágot látnak Erdély Miklós tollából. Az induló lapban Erdély Miklós versei mellett az Erdély-család többi tagja is képviselteti magát: Erdély György egy verssel, Erdély Dániel egy, a legutóbbi kiállításával kapcsolatos beszélgetéssel. A folyóiratot Szenes Zsuzsa illusztrációi díszítik.
Hírek
Történelmi jelentőségű és precedens értékű döntésként értékelte Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára, hogy az orosz alsóház pénteken végleg jóváhagyta a sárospataki református kollégium könyvtárából származó kötetek visszaadását. Az államtitkár reagálásáról Olt Boglárka, a tárca sajtófőnöke tájékoztatott.
Hírek
Ibsen-kutatók nagy örömére nyolcvan év után megkerült a nagy norvég drámaíró kedvelt fürdőkádja, így az is szerepelhet majd a szerző halálának századik évfordulójára tervezett kiállításon.
Hírek
Megújult a Magyar Könyv Alapítvány kuratóriuma; Bozóki András kulturális miniszter új kuratóriumot bízott meg a magyar könyvkiadás és -kereskedelem megújítására létrehozott alapítvány irányításával - közölte szerdán a szaktárca.
Hírek
Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szerdán megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Hírek
Valódi, az inflációt meghaladó mértékben bővült a könyvpiac tavaly, ugyanakkor az állami támogatás csökkenése miatt drámaian visszaesett a szakkönyvek forgalma - tájékoztatott Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.
Hírek
Rosso José Serrano Cadena tábornok a kolumbiai drogmaffia elleni küzdelem izgalmas történetét írja le a Sakk-matt című világhírű dokumentumregényben, amelyet az Ulpius-ház Könyvkiadó jelentet meg március elején.
Hírek
2006. február 23-án, csütörtökön 17-órakor Andrzej Szczeklikkel, a Katharszisz – a természet és a művészet gyógyító ereje című könyv szerzõjével Szörényi László irodalomtörténész beszélget a Lengyel Intézetben.
Hírek
Véglegessé vált a Balassa Péter-díj kuratóriumának összetétele; az esszé- és tanulmányírói munkáért adományozható művészeti elismerést március 15-én osztják ki először - közölte a kulturális minisztérium.
Hírek
Ismét meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot Balatonfüred városa - közölték csütörtökön Budapesten. Immár 14. alkalommal hirdették meg a Nobel-díjas olasz költő nevét viselő nemzetközi pályázatot, amelyre magyar nyelvű költeményekkel lehet nevezni. Egyúttal útjára indítottak egy, a díjazott versek képi ábrázolására kiírt pályázatot is.
Hírek
Új-Zélandon egy kölcsön könyvet 61 év után vittek vissza a közkönyvtárba, a késedelmi díj több, mint 6 ezer dollárra – több, mint egy millió Ft – rúgott. A The Punch Library of Humour című könyvet 1945-ben kölcsönözték ki Rotorua üdülőváros közkönyvtárából. Marie Sushames 85-ik születésnapján visszavitte a kötetet, amelyet a családi emlékek rendezgetése közben talált meg a házában, és a nem csekély összegű bírságot is kifizette – adta hírül a Rotorua's Daily Post című helyi újság.
Hírek
Hvang Szun-von (1915-2000) világhírű dél-koreai író első magyar nyelvű novelláskötetét Kagylóhéjak címmel kedden 18 órakor mutatják be a Magyar Írószövetség klubjában. Dél-Korea egyik legnépszerűbb írójának életében hét regénye és több mint száz elbeszélése jelent meg.
Hírek
Bemutatkozott a sajtó munkatársainak és ismertette programját szerdán a Tehetséges Magyarország Alapítvány Tanácsa, amelynek 17 tagja van, köztük Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Kertész Imre Nobel-díjas író, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Benke László mesterszakács.
Hírek
Új irodalmi programcsomagot hirdetett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma; a tárca 313 millió forinttal több pénzt szán támogatásra - a tervezett programokat Bozóki András szakminiszter jelentette be a Magyar Kultúra Napja alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szombaton.
Hírek
A fantasztikus magazin- és könyvkiadás szereplőivel, írókkal, műfordítókkal és szerkesztőkkel találkozhatnak az olvasók a Magyar Kultúra Napján, vasárnap a budapesti Millenáris Parkban - tájékoztattak a szervezők.
Hírek
Szabó Magda Az ajtó című regényét méltatta szerdai számában a The Independent tekintélyes brit napilap internetes kiadása. A mű „sokat elárul a huszadik századi Magyarország szenvedéseiről, egy egyszerű, félelem nélküli asszony érzésein keresztül bemutatva". Az idős házvezetőnő, Emerence figurája „felejthetetlen karakter", gazdag és sokszínű, akár a Balzac vagy Dosztojevszkij alkotta szereplők - írja a cikk szerzője, Paul Bailey.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ