Hírek
Június 13-án, kedden 18-órakor kerül bemutatásra Kovács István: Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című könyve a Lengyel Intézetben. Az íróval Kiss Gy. Csaba beszélget.
Hírek
„Egyetlen kérdést nem szabad feltenni, a miértet, amelyre nincs válasz, vagy ha van, én nem ismerem" - mondta Peter Lantos Parallel Lines (Párhuzamos vonalak) című könyvének szombati budapesti bemutatóján.
Hírek
Mintegy 300 új könyvet mutatnak be a csütörtökön kezdődő 77. Ünnepi könyvhéten, amelynek négy budapesti és számos vidéki helyszínein több, mint 1000 író-olvasó találkozóit is szerveznek.
Hírek
Két argentin szerzõ lexikont készített a Spanyolországban és Latin-Amerikában használatos sértõ szavakból.
Hírek
Esemény, persze hogy az. A három kötet, 1510 oldal ott van az asztalon. Nádas egyik író csillagunk. Mégse tudok róla szabályos formában írni – a regény idegesített, lebilincselt, vagy épp le akartam tenni (végleg), de nem tudtam tőle mást csinálni, míg be nem fejeztem. Ezért most töredékesen, mintegy az olvasás folyamatélményét rögzítve fogok róla beszélni. Ami – tudom – nem igazi kritika. Mégis e reading in progress-szel talán tudok valamit érzékeltetni. Mondjuk azt, hogy nem vagyok tisztában se a regénnyel, sem magammal.
Hírek
A Wessely műfordítói díj idei kitüntetettje Szántó Judit. Az elismerés átadására 2006. június 7-én, szerdán 11-órakor kerül sor az Európa Könyvkiadó tanácstermében.
Hírek
Május 25-én csütörtökön 19-órai kezdettel Az Alexandra Könyvesház Pódiumán ismét a Vámos Klub várja hűséges rajongóit és új közönségét. Ezen az estén Vámos Miklós Orbán János Dénes erdélyi költővel beszélget majd.
Hírek
Különös utat járt be Faludy György Karoton című regénye, míg végre eljutott a magyar olvasókhoz is. Bár a mű megjelent Angliában és Amerikában is, egészen mostanáig ismeretlen maradt az itthoniak számára.
Hírek
Novellaíró pályázatot hirdetett az Albannach Skót Kulturális Egyesület, amin bárki részt vehet: nemre, korhatárra, Albannach-tagságra, vagy skóciai családfára való tekintet nélkül.
Hírek
A hangoskönyvek népszerűsítése céljából rendezvénysorozatot indít szombaton a Libri Kereskedelmi Kft., amely az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon elnyerte az év kereskedõje szakmai címet.
Hírek
Megfejtették azt a titkos kódot, amelyet a jogtörténelemben alighanem példátlan módon egy londoni bíró tréfás kedvében az általa hozott ítélet szövegébe rejtett el, méghozzá éppen abba, amely a Dan Brown ellen A Da Vinci-kód című, nemzetközi bestsellerré vált regénye kapcsán indított plágiumpert zárta le.
Hírek
Felavatták Németh László szobrát pénteken Budapesten a II. kerületben; a Csíkszentmihályi Róbert által készített, a Pasaréti út és a Radna utca találkozásánál lévő téren álló alkotás az első egész alakos szobor az íróról.
Hírek
2006. április 26-28. között a budapesti Olasz Kultúrintézet, a szegedi Olasz Kulturális Központ és a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke szervezésében egy gazdag programsorozatra kerül sor a híres olasz elbeszélővel és esszéíróval, Giuseppe Cassierivel.
Hírek
Ha végiggondoljuk: bizony nem kis feladat 1400 verset elolvasni – legalábbis úgy, hogy élvezzük rímei csengését, dallamát, és elgondolkodjunk. No nem azon, amit annak idején, a gimnáziumban kérdezett tőlünk a magyar tanár: mit akart mondani a költő? Nem tudjuk – csak ő tudhatja. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy mit jelent számunkra az adott költemény; mit mond nekünk egy-egy vers, miért szeretjük, miért lapozzuk föl újra és újra, egészen addig, míg belénk nem égeti magát minden egyes sora?!
Hírek
Június 12-én, hétfőn 17-órakor tartják– az Európa Könyvkiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében – Szabó Magda: Békekötés – Hangjátékok és Lator László: A tér, a tárgyak című könyvének dedikálással egybekötött bemutatóját a Károlyi Palotában.
Hírek
Június 8-án 18-órakor lesz az I.A.T. Kiadó elsőkönyves íróinak felolvasóestje a Mucius & Diabolus Kortárs Művészeti Galériában. A rendezvényen részletek hangzanak el Bak Zsuzsanna (képünkön): Tanulmányok, Megyeri Nikolett: Lélekdonor, Czéh Zoltán: A Pókháló csillagkép és Erdődy Kristóf: Üst című kötetéből.
Hírek
Június 10-én 14-órakor tartják a bemutatóját – az Olvasók Boltjában – a Hungarian VisitCard nevű CD-Rom-nak, ami 77 magyar szerző műveit tartalmazza 22 idegen nyelven. A Typotex kiadványát a szerkesztők, vagyis Kukorelly Endre, Karádi Éva és Márton Róza fogják bemutatni a nagyérdeműnek.
Hírek
A düsseldorfi városi képviselőtestület valószínűleg nem fogja rendelkezésre bocsátani a Heine-díjjal járó 50 ezer eurót, így akarván meghiúsítani, hogy Peter Handke, a jeles, de politikai kiállása miatt vitatott osztrák író kapja meg a díjat.
Hírek
Az Alexandra Pódium értesíti kedves Nézőit, hogy a május 26-án este 7-órára meghirdetett beszélgetés Hajdu Szabolcs filmrendezővel elmarad.
Hírek
A szerző, Vadász János a közszolgálat emberi erőforrásainak megújítását mutatja be könyvében. Ez a program, az átfogó közszolgálati reformon belül közel 700 ezer magyar közalkalmazottat (például pedagógust, egészségügyi, szociális, kulturális dolgozót), köztisztviselőt érint személy szerint.
Hírek
2006 áprilisában jelent meg Kőrösi Zoltán új könyve, a Milyen egy női mell?– Hazánk szíve című regény. A könyv mintegy kétszáz év magyar történelmét fogja át a tizenkilencedik század elejétől napjainkig: magyar, morvaországi német, galícia zsidó, szerb sorsok fonódnak össze egy családregényben.
Hírek
Meghalt Somlyó György Kossuth- és József Attila-díjas költő, esszéíró hétfőn hajnalban - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.
Hírek
Müller Péter neve sok útkeresőnek, megvilágosodni, vagy éppen csak boldogulni vágyónak csenghet ismerősen. Az író egy halálközeli élménye után talált rá a lelki békéhez vezető útra, s azóta rendre megjelenő spirituális esszékönyvei - melyek közül például a kínai Ji-Kingre épülő Jóskönyv tizenkét kiadásban, százezres példányszámban talált gazdára – megdöbbentően nagy érdeklődést keltettek.
Hírek
Május 9-én a Typotex Kiadó Tudománytalan csemegék, könnyű és nehéz esetek címmel beszélgetést rendez a Harmadik Kultúra Szalonban. A beszélgetés résztvevői Láng Benedek, Kutrovácz Gábor és Zemplén Gábor. A beszélgetést Votisky Zsuzsa vezeti. A rendezvény helyszíne az Olvasók boltja lesz.
Hírek
2006. április 27-én csütörtökön 18-órától kiadói kerekeasztal beszélgetést tartanak A nőről a Műcsarnok előadótermében. Meghívott vendég lesz Bozsik Péter (Ex Symposion, Nő-Vér), Karádi Éva (Magyar Lettre Internationale, A lányok ott is - blokk), Lovas Ildikó (Üzenet, Nők a periférián), Torma Tamás (Alibi, Urak-Dámák), Szilágyi Szilvia Sissó és Pál Kata (Tűsarok.org).
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ