Hírek
Ha a világon eladott összes Harry Potter-kötetet egymás mellé fektetnék, azok 1,6-szor érnék körül a Földet az Egyenlítő vonalán, amelynek mentén egy Forma 1-es autó teljes sebességgel egy hétig száguldana – szemléltette a sorozat sikerét a varázslótanonc történeteit megjelentető brit Bloomsbury kiadó az utolsó, hetedik kötet közelgő megjelenése kapcsán.
Hírek
Václav Havel drámaíró, a cseh ex-államfő visszanyerte íráskedvét, és húsz év után új színdarabbal jelentkezett.
Hírek
Százharminc éve, 1877. július 2-án született Hermann Hesse Nobel-díjas német író. Sokoldalú művészetében a különböző kultúrák és vallások elemei keveredtek, ami részben a családi háttérből is eredeztethető.
Hírek
Azt ugyan nem mondhatjuk, hogy „már a régi görögök is”, de ahogy Fábri Péter író – az Artijus Irodalmi Alapítvány Véleményező Bizottságának részéről – elmesélte, Beaumarchaise, a francia sikerszerző pár száz évvel ezelőtt bizony megalapította az első jogvédő irodát. Ez is mutatja, hogy a művészek nem élhetetlen széplelkek, hanem önérdekeikért harcolni is tudó, gazdasági tényeket szem előtt tartó emberek. Akiknek mindig küzdelem volt az életük jogaik érvényesítésért.
Hírek
120 éve, 1887. június 24-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom legeredetibb egyénisége.
Hírek
Budapestre látogatott Faiza Guéne első könyve magyar változatának megjelenése alkalmából. A 20 éves algériai származású, Párizs külvárosában élő lány Soha sehol senkinek című kötetével 2004-ben az év nagy felfedezettjeként robbant be a francia irodalmi életbe.
Hírek
A könyvhéten jelent meg Rapai Ágnes ötödik verseskötete: „Mindenhol jó” címmel. Ajánlójában a szerző a következőt írja: „Kedves olvasó, ötödik verseskötetemet tartod a kezedben, több mint tíz év termését. A könyvbe az 1996-ban Láng Olivér néven írt verseimet is beválogattam, de a fiúszerepet hamar meguntam, és visszatértem magamhoz. A nyolcvanas évek romantikus korszakát felváltotta verseimben a távolságtartó, gyakran gúnyos hang, amely jelenlegi költészeteszményemhez közelebb áll.”
Hírek
Bródy Jánostól, Lovasi Andrástól, Ákostól és Hobótól is tanulhatnak dalszövegírást a Magyar Író Akadémia (MÍA) ősszel induló mesterkurzusának diákjai; a bestselleríró mesterkurzuson pedig olyan szerzők avatják be a hallgatókat műhelytitkaikba, mint Farkasházy Tivadar, Nemere István és Tisza Kata – tájékoztatott az íróakadémia.
Hírek
„Kézenfekvõ a hasonlóság: Goethe Eckermann unszolására megírta a Költészet és valóságot. Ez a könyv az Ön Költészet és valósága?
Hírek
Június 3-án lenne 60 éves Balassa Péter József Attila-díjas kritikus, esztéta, irodalomtörténész.
Hírek
Papp Tibor Avantgárd szemmel című könyvsorozata 2004-ben megjelent első darabjában a szerzőnek a kortárs magyar költészetről, irodalomról szóló kritikáit, tanulmányait adtuk közre. A mostani, második kötetben Papp Tibor folytatja irodalomtörténeti kalandozását és kortársainak, művészbarátainak bemutatását.
Hírek
Tizennégy kortárs magyar író vall műhelytitkairól a Hogyan írunk mi? címmel megjelenő kötetben; a Magyar Író Akadémia oktatóinak esszéit egybegyűjtő kiadvány a 78. Ünnepi Könyvhétre lát napvilágot – közölte az íróakadémia.
Hírek
Három nő: a Szerkesztőnő Budapesten, a Művésznő és az Üvegezőnő Újvidéken azonos nevet viselnek. Ez a tény meghatározza mindhármuk életét. Eleinte nem tudnak egymás létezéséről, azonban fokozatosan egymást keresztezi életük csillagpályája. Felfedezik egymást, és ez megváltoztatja életüket. Egymás életét kezdik élni.
Hírek
Ismét vitát váltott ki a lengyel kormányban az iskolai kötelező olvasmányok listája. A miniszterelnök irodalmárokkal akar konzultálni, aztán személyesen dönt az ügyben – írja a Dziennik című napilap.
Hírek
J.K Rowling Harry Potter című könyvsorozatának hetedik, egyben utolsó darabja az Amazon on-line könyvszolgáltatásában rekordot ért el: mintegy 1,6 millió előmegrendelést vettek fel rá a könyv július 21-i megjelenése előtt.
Hírek
Harminc éve, 1977. július 2-án hunyt el a svájci Montreux-ben Vladimir Nabokov orosz származású amerikai író, a Lolita szerzője.
Hírek
185 éve, 1822. június 25-én hunyt el Ernst Theodor Amadeus Hoffmann német író, zeneszerző, grafikus, a német romantika legnagyobb hatású alakja.
Hírek
A tükör görbe, vagy az élet játszik velünk? Az apró szilánkokból összeálló kép bepillantást enged a XXI. Század emberének életébe.
Hírek
A Harry Potter-sorozat befejező kötetének árát a bolthálózatok és az internetes áruházak annyira leszállították, hogy számos független könyvkereskedőnek alig lesz haszna a várva várt világsikerből, legalábbis angol nyelvterületen.
Hírek
A brit fogadóirodák egy pennyt sem adnak többé J. K. Rowling világhírű regényhősének, Harry Potternek az életéért: a játékosok ugyanis mind arra tettek, hogy a varázslótanonc meghal a regényfolyamot befejező kötetben.
Hírek
A 78. Ünnepi Könyvhét és a 6. Gyermekkönyvnapok kínálatára „fantasztikusan sokan" voltak kíváncsiak, ez annak a jele, hogy a könyvkiadás mennyire meg tudja szólítani a magyar embereket - hangsúlyozta az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója a könyvhét zárónapján, hétfőn.
Hírek
Június 7-én, csütörtökön 19-órakor lesz – a Lengyel Intézet, az Európa Kiadó és a Nyitott Műhely szervezésében – az az irodalmi est, ahol Pawel Huelle: Castorp című könyvéről a szerzővel Márton László író beszélget.
Hírek
Átadták a minőségi kiadványokat elismerő Szép Magyar Könyv 2006 verseny díjait és a minőségi könyvesboltok Hermész-díját csütörtökön Budapesten, a 78. Ünnepi Könyvhét nyitónapján.
Hírek
Az ünnepi könyvhét a magyar irodalom hű tükre – mondta a csütörtökön kezdődő, a kortárs literatúra seregszemléjeként számon tartott rendezvényről Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója kedden Budapesten.
Hírek
Xavier Radek meg akarja ismerni a zsidók szenvedését. Szokatlan elhatározás, hiszen nagyapja „hithű” náci volt, családja ebben a szellemben nevelte, a fiatalember mégis úgy dönt, hogy ő lesz az, aki megszabadítja a zsidókat.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ