Hírek
Márai-napot rendeznek az író életével és munkásságával kapcsolatos kutatási eredmények összegzésére csütörtökön Budapesten, a Károlyi-palotában – közölték a szervezők.
Hírek
A Goethe Intézetben szerdán adják át a Goethe-érmet Tandori Dezső írónak, miután nem tudott elmenni a hivatalos ünnepségre, amelyet márciusban rendeztek Weimarban. A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemrendjét minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, akik teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi kulturális dialógushoz.
Hírek
Ebéd Trumannal – ez a címe annak az interjúkötetnek, amelyet Lawrence Grobel, „az interjú Mozartjaként" ismert amerikai újságíró készített Truman Capote-tal.
Hírek
Szakmai elismerések átadásával és a kerek születésnapjukat ünneplő írók, költők tiszteletére rendezett irodalmi szalonnal zárul ma a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
Hírek
Torontóban nyilvánosságra hozták azt a 15-ös listát, amely az idei nemzetközi Man Booker-díj jelöltjeit tartalmazza, köztük van Salman Rushdie és Philip Roth is.
Hírek
Az úgy volt – címmel meghirdette meseíró pályázatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, pénteken, a 14. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, a Móra Kiadó sajtótájékoztatóján.
Hírek
Umberto Eco olasz író, esztéta, irodalomtörténész ma sajtótájékoztatót tart és dedikálja legújabb kötetét a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Hírek
Jövő pénteken 14.30 órakor lesz Méhes György író, műfordító temetése Budapesten, a Farkasréti temetőben – adta hírül a Magyar Írószövetség.
Hírek
Koszorúzási ünnepséget tartottak a költészet napján, József Attila születésének 102. évfordulóján a költő budapesti szülőházánál szerdán.
Hírek
Megjelent és a könyvesboltok polcaira került Umberto Eco olasz író új regénye, a Loana királynő titokzatos tüze című kötet – mondta Barna Imre, a könyvet gondozó Európa Könyvkiadó vezetője.
Hírek
Alice Csodaországban címmel meseillusztráció-kiállítás nyílik a Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából hétfőn Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban - mondta Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar szekciójának elnöke.
Hírek
Ötszázharminc történeti, vallástörténeti, irodalmi munkát, folyóiratot és periodikát, kéziratot és szakkönyvet vitt kalapács alá a Honterus Antikvárium péntek esti aukcióján.
Hírek
Országos cigány írószövetség alakult csütörtökön a Pest megyei Taksonyban; a 32 tagú, írók, költők, művészek, közéleti személyiségek által létrehozott szervezet elnökévé Ruva Farkas Pál írót, szociológust, a Roma Magyar Polgári Mozgalom vezetőjét választották.
Hírek
A maga nemében egyedülálló múzeum létesül a magyar nyelv tiszteletére a nyelvújító Kazinczy Ferenc szülőhelyén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban; az építkezés hivatalosan ma kezdődik meg.
Hírek
Április 20-án, pénteken 19-órától lesz a legújabb Képzett társítások – Aegon-estek a Bárkában. Alföldi Róbert vendége ezúttal Szabó T. Anna költő – akinek legutóbb Elhagy címmel jelent meg verseskötete –, Dragomán György író – akinek A fehér király című regénye iránt óriási a külföldi érdeklődés: már 18 külföldi kiadást készítenek elő – és Kenyeres Bálint filmrendező – akinek Before Dawn című rövidfilmje hatalmas siker, eddig 34 rangos nemzetközi fesztiválon ismerték el fő- vagy első díjjal, s megkapta az Európa Filmdíjat is – lesz.
Hírek
Csaknem 55 ezer látogatóval búcsúzik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a kongresszusi központtól, amely tizennégy évig adott helyet az irodalmi rendezvénynek - mondta Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE)igazgatója vasárnap.
Hírek
Esterházy szerint egy hétre világvárossá tették Budapestünket a nagy írók. Ez a mondat laudációjában – amit Umberto Eco tiszteletére adott elő pénteken Esterházy Péter –, szolidan, de kiverte a biztosítékot a jelenlévő Demszky főpolgármesterben. Merthogy szerinte ez a város folyton és mindig is a világé és a színvonalé... De azt vele együtt mindenki örömmel elismerte, hogy Umberto Eco ittléte tényleg óriási dolog! Először jelent meg Magyarországon pódium-beszélgetésen ez a nagy olasz, aki elmondta, hogy ő írói mivoltában sokkal inkább európainak, mintsem igazi taljánnak érzi magát.
Hírek
„A fordítás olyan, mint egy keleti piac, ahol tízért akarnak adni egy szőnyeget, én ötöt mondok, és aztán hétnél megegyezünk” – mondta Umberto Eco olasz író, a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége pénteki sajtótájékoztatóján.
Hírek
Csúcsot döntött a júliusban megjelenő Harry Potter-könyvsorozat befejező kötetére érkezett előrendelések száma a legnagyobb amerikai internetes könyvforgalmazónál – írta pénteken a Reuters hírügynökség.
Hírek
Az író nem egy foglalkozás, aki évente ír egy könyvet, az rabszolga – vélekedett Umberto Eco olasz író, a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége az esemény nyitónapján, csütörtökön rendezett pódiumbeszélgetésen.
Hírek
84 éves korában elhunyt Kurt Vonnegut, a modern amerikai irodalom egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja, a science fictiont filozófiával ötvöző, a társadalombírálatot kesernyés humorral könnyed-derűssé tevő tollforgató.
Hírek
Életének 91. évében kedden Budapesten elhunyt Méhes György író, műfordító – közölte a Magyar Írószövetség.
Hírek
Április 12-én mutatják be Ágens: Kúrós versek című könyvét. A kötetet Babarczy Eszter kultúrtörténész-publicista mutatja be.
Hírek
Lélegzetállító nyelvi bravúrok és későbbi regényeinél több humor, féktelenebb képzelőerő jellemzi Márai Sándor 1930-ban megjelent Zendülők című regényét – írta a The New Yorker magazin abból az alkalomból, hogy a harmadik Márai-regény jelent meg angolul a Knopf kiadó gondozásában.
Hírek
Bár az irodalmi Nobel-díjat amerikai egyetemi tanárok 10 éve tartó próbálkozása ellenére sem sikerült még megkapnia, Bob Dylan költészete immár hosszú ideje tananyag az Egyesült Államok számos felsőoktatási intézményében. Most a rock-bárd azt is megérte, hogy Minneapolisban négynapos tudományos szimpóziumot rendeztek munkásságáról.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Az igazság hatalmas, és győzedelmeskedni fog. Ez rendben is volna, csak az a baj, hogy nem így van. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ