Hírek
61 éves történetében először vál fizetésképtelenné a Magyar Írószövetség; felmondtak hét dolgozójuknak, januártól fővárosi könyvtárukat is kénytelenek bezárni - közölte a szervezet vezetése kedden.
Hírek
A Ráció Kiadó novemberben jelentette meg John Perkins korábban több mint húsz nyelvre lefordított, az Egyesült Államokban óriási visszhangot kiváltott Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai címû sikerkönyvét. A rendkívül izgalmas, olvasmányos önéletírás magyar kiadása Bogár László közgazdász és Magyarics Tamás egyetemi docens (ELTE Amerikanisztikai Tanszék) ajánlásával jelenik meg.
Hírek
Megzavarodás címmel, csaknem negyven évvel a német nyelvű megjelenés után látott napvilágot magyarul Thomas Bernhard osztrák író regénye a Kalligram Kiadó gondozásában.
Hírek
Linn Ullmann norvég író és irodalomkritikus hétfőn Budapestre érkezik; Ingmar Bergman rendező és Liv Ullmann színésznő lánya kedden mutatja be Kegyelem című regényét az Írók Boltjában - közölte a Scolar Kiadó.
Hírek
A fiatal írók József Attila Köre 1982-ben jelentette meg mára ismertté vált kötetsorozatának első darabját, Fasírt – avagy viták a „fiatal irodalomról” címmel (szerk. Dérczy Péter). A sorozat azóta 147. köteténél jár. Legfrissebb darabjait a Műcsarnok előadótermében mutatja be december 1-jén 18-órakor az irodalmi egyesület.
Hírek
December 1-én, pénteken 17-órakor lesz Kalász Márton: Kezdő haláltánc című könyvének bemutatója a a Magyar Írószövetség klubjában. A kötetet Kemsei István költő mutatja be.
Hírek
A Napvilág Íróklub, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapestinfo.EU közös téli ruha- és takarógyűjtést szervez a hideg hónapok előtt.
Hírek
Szeretünk nagy ívű történeteket olvasva megrendülni. Alkalmas könyvvel, alkalmas időben. Kőrösi Zoltán tizedik könyve a Milyen egy női mell? című munka (egy interjúkötet, regények, novellás- és rövidpróza kötetek után), egy családregény - helyesebben: több család regénye.
Hírek
Kilencven éve, 1916. november 22-én hunyt el John Griffith Chaney, aki Jack London néven lett világhírű író.
Hírek
Kilencven éve, 1916. november 21-én született Pécsett Csorba Győző Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító.
Hírek
November 24-én 19-órakor – Képzett társítások címmel – irodalmi-művészeti est lesz a Bárka Színházban. Az est meghívott vendége Pálfi György filmrendező – a számos rangos díjjal elismert Taxidermia című film rendezője – és Parti Nagy Lajos író – akinek nemrég jelent meg régóta várt, új novelláskötete, A fagyott kutya lába – lesz .
Hírek
Száz éve, 1906. november 16-án született Ardeche-ben Henri Charriére francia író, kalandos életű fegyenc, a Pillangó című önéletrajzi könyv szerzője.
Hírek
Különleges kivitelű klasszikusok, első kiadások és sikerkönyvek új kiadásai egyaránt szerepelnek az Európa Könyvkiadó karácsonyi kínálatában – számolt beVeres Sarolta, a kiadó marketingvezetője. Az Európa Könyvkiadó december első hetéig 18 új kötetet és három újabb kiadást jelentet meg az ünnep jegyében.
Hírek
Az Ulpius-ház Könyvkiadó Che Guevara-életműkiadást indít el, amelyben a Magyarországon hosszú ideig tiltólistán szereplő Bolíviai napló mellett egy ritkaságszámba menő fényképeket tartalmazó albumot, a gerilla hadviselés mikéntjéről írott tanulmányt, és egyéb, magyarul eddig nem hozzáférhető írásokat adunk ki a legnevesebb forradalmártól.
Hírek
Tartotta magát ígéretéhez Orhan Pamuk török író, és nem tett politikai utalásokat az irodalmi Nobel-díj közelgő átvétele alkalmából elmondott beszédében Stockholmban, csütörtökön.
Hírek
„Minden műbefogadás (a szövegben kisebb-nagyobb arányban meglévő) esztétikummal történő szembesülés, s minden befogadás egyúttal magában foglal egy legalább minimális szintű és mértékű megértési-értelmezői tevékenységet illetve szándékot.
Hírek
A fegyver férfikézbe való – mégis az 1956-os forradalom bizonyos helyszínein, különböző időpontjaiban és egy-egy feladat ellátásában a nők voltak a főszereplők. Nem csak az élelmezésre, és a sebesültek ellátására kell gondolnunk, vagy arra, hogy a forradalom forgatagában a nők a háttérmunkájukkal segítették a férfiakat
Hírek
Megjelent A Mesélő című kötet, amely Nadine Gordimer Nobel-díjas író ötlete nyomán született meg. A kötetet világszerte neves kiadók karolták fel, akik úgy döntöttek, hogy ha a dzsessz-, pop-, illetve klasszikus zenészek világszerte jótékonysági koncerteket adhatnak, akkor a kiadók és az írók is hozzájárulhatnak az országhatárokat nem ismerő betegség, az AIDS terjedése ellen vívott harchoz.
Hírek
Mind sikeresebb a mobilregény Japánban: a technika és az olvasás irányt egyaránt vonzódó japánok közül egyre többen hagynak fel az újságok és a könyvek lapozásával a tömegközlekedési eszközökön, hogy a praktikusabb új lehetőségre, a mobiltelefon kijelzőjére térjenek át.
Hírek
Hogyan írható le a vámpirizmus mint az emberiség alternatív története? Miért nem élhet az ember vámpír nélkül? Janion szerint „a vámpír a szexualitás maszkja, a hatalom és a test viszonyának metaforája”.
Hírek
1997. február 3-án a prágai Bulovka Kórház egyik ötödik emeleti ablakából kizuhant Bohumil Hrabal világhírű cseh író – adta tudtul a sajtó a szomorú szenzációt. Mi történt? Baleset vagy öngyilkosság?
Hírek
Százkilencvenöt éve, 1811. november 21-én hunyt el Heinrich von Kleist, az első nagy XIX. századi német drámaíró, a romantikus nemzedék egyik zseniális alakja.
Hírek
Az interjúit ugyancsak szűken mérő Jonathan Littell, aki idén elnyerte a legrangosabb francia irodalmi trófeának számító Goncourt-díjat, a párizsi Le Monde-nak nyilatkozva a hétvégén kifejtette: idő és távolság kell annak megértéséhez, miért aratott oly nagy sikert egy volt SS-tiszt első személyben elmondott vallomásaként megírt Les bienveillantes (A jószándékúak) című könyve.
Hírek
Megjelent Balogh Robert Elveszett című regénye, mely az Irodalmi Jelen nemzetközi regénypályázatán harmadik helyezést ért el 283 mű közül.
Hírek
Kilencven éve, 1916. november 15-én hunyt el Henryk Sienkiewicz Nobel-díjas lengyel író.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ ...az emberek szabadságát csak az veheti birtokba, aki megnyugtatja a lelkiismeretüket."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ