Hírek
Immár a Biblia és az őskeresztények egykori nyelvén, arameusul (arámi nyelven) is olvasható a világirodalom egyik klasszikus alkotása, A kis herceg. Antoine de Saint-Exupéry művének új kiadását a heidelbergi egyetem arámi nyelvet hallgató diákjainak közössége, valamint az egyetem szemisztikai intézete gondozta. Az irodalmi mellett a kis kötet megjelenésének politikai hordereje is van - emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Hírek
Macondo városa Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író több regényének, köztük a Söpredéknek és a Száz év magánynak színhelyeként vált ismertté az egész világon. Sokkal kevésbé viszont Aracataca, a falu, ahol Márquez született.
Hírek
Már januárban elkezdi írni, és 2006-ban be is fejezi a hetedik, egyben utolsó Harry Potter-sztorit Joanne K. Rowling, aki olvasóihoz intézett személyes üzenetében bevallotta: nem tudja, hogyan fog élni példátlan világsikerű hőse nélkül.
Hírek
A Magyar Tolkien Társaság J.R.R. Tolkien 114. születésnapján, január 8-án, a Millenáris Parkban szervezi meg hagyományos, Rég várt ünnepély című rendezvényét - nemcsak a Gyűrűk uráért rajongók számára.
Hírek
Hatrészes dokumentumfilmet készít Spiró György Fogság című regénye alapján az Unio Film; a film narrátora maga a szerző - közölte szerdán Albert Györgyi sajtóreferens.
Hírek
Esterházy Péter Javított kiadás című művének a párizsi Gallimard kiadó gondozásában nemrég megjelent francia kiadását méltatta pénteken a Le Monde című francia napilap.
Hírek
2006-ban már nem adják át a Magyar Irodalmi Díjat. A 2001-től évi ötmillió forinttal járó elismerés adományozója, a Magyarország Európában Alapítvány befejezi ezt a programot – írta a Népszabadság. A Göncz Árpád volt államfő elnökletével létrejött alapítvány eredetileg öt évre vállalta a kötelezettséget a díj kifizetésére, ez az időszak pedig letelt. Az alapítvány célja az volt, hogy más új díjak is szülessenek, amelyek átvehetik a szerepet.
Hírek
Három nap múlva, december 15-én, csütörtökön, 20.05 perckor az m1-en követhetik figyelemmel az érdeklődők A Nagy Könyv Döntőjét, azaz a legkedvesebb három regény végső küzdelmét a győzelemért. A műsor szerkesztői elegáns gálaműsorral készülnek a játék tíz hónapot átívelő időszakának lezárására, amely alatt a részt vevők már bizonyították, az olvasás mégsem ment ki a divatból.
Hírek
2005. december 13-án, kedden a budapesti Olasz Kultúrintézetben kerül megrendezésre a Nyelv, irodalom és szemiotika – Ferruccio Rossi-Landi emlékére, halálának 20. évfordulója alkalmából rendezett – kerekasztal-beszélgetés.
Hírek
Az Óbudán, a már nem létező Nád utcában napvilágott látott Hollós Korvin Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából a Széphalom Könyvmûhely újra kiadta a próza- és drámaíró, költő Óbudai búcsú című könyvét.
Hírek
2005. december 15-én, csütörtökön 18-órakor rendezik meg a Műcsarnok előadótermében a Lettre téli számának bemutatóját. A felkért közreműködők: Balla Zsófia, Bíró András, Darvasi László és Szöllősi Adrienne. A Scolar Kiadó a helyszínen a Lettre-olvasók számára kedvezményesen kínálja könyveit.
Hírek
November 24-én, csütörtökön 20.05 perctől az m1-en követhetjük figyelemmel a Nagy Könyv játék első középdöntőjét.
Hírek
2005. november 22-én, kedden 18 órakor, a szegedi Kisszínház Előcsarnokában lesz Egressy Zoltán Portugál című, nyolc drámát tartalmazó kötetének a bemutatója.
Hírek
A nagy könyv játék az interneten folytatódik; az ország kedvenc regényéről rendezett szavazás lezárulta után a program weboldalán a felhasználók párbajoztathatnak regényeket és regényhősöket a könyvek csatájában január végétől.
Hírek
Feltehetően a világ egyik legértékesebb kunyhója Tamás bátyáé: csaknem 1 millió dollárért cserél gazdát. Az új tulajdonos 990 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot fizet szerzeményéért.
Hírek
Az egri zsidóság történetét, a város zsidó polgárságának életét és tevékenységét feldolgozó könyvet mutattak be kedden a hevesi megyeszékhelyen. Az egri zsidóság története 1840-ben kezdődött, amikor az első zsidó férfi, Schwartz István engedélyt kapott, hogy letelepedhessen a városban, ahol azelőtt csak katolikus vallásúak élhettek - idézte fel az elmúlt több, mint másfél évszázad eseményeit Székely Gábor, a Szerencsejáték Rt. elnöke, aki maga is tagja volt az egri zsidó közösségnek.
Hírek
Nagy izgalmat keltett finnországi kulturális körökben, hogy ellopták Mika Waltari 1945-ben írt regényének, a Szinuhe, az egyiptominak kéziratát.
Hírek
Az orosz alsóház második olvasatban is jóváhagyta a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadását.
Hírek
Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye lett Magyarország kedvenc könyve 2005-ben - a csütörtök este zárult szavazás eredményét a Magyar Televízió élő adásában ismertették.
Hírek
Az Allprint Kiadó két új kiadványát ajánljuk a figyelmükbe. Az alábbiakban részletesebb ismertetőt közlünk Mario Alinei Ősi kapocs és Aszlányi Károly Hét pofon című, most megjelent munkájáról.
Hírek
Megjelent a Passage Kiadó gondozásában egy, a gyermekeknek szóló színes képeskönyv, amely a művészet fő területeibe nyújt bepillantást; a festészet, a szobrászat, az építészet, a fényképezés, a filmművészet, a színház, a zene és a tánc világába. A számos illusztrációnak köszönhetően a festmények reprodukcióit, a szobrok és az épületek képeit nézegetve, eltérő korok és civilizációk közt utazva könnyebben kiismerhetjük magunkat a műalkotások és művészek rengetegében.
Hírek
Megjelent a Képes Kiadó gondozásában Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál: A tizennégy karátos autó című képregényalbum felújított változata. A több, mint negyven éves, eredeti tusrajzok mára megsárgultak, néhol hiányossá váltak. Ezeket összegyűjtötték, digitális úton retusálták, s a történeteket most már színes, átdolgozott, kiegészített kiadásban tárják az olvasók elé.
Hírek
A Der Spiegel szerint a drámaíró nem udvarias beszédet mondott a Nobel-díj átvételekor – a manapság már csak politikával, szélsőbalos közírással foglalkozó Pinter nem sokat cicózott –, hanem nekiment Amerikának.
Hírek
József Attila-konferencia Miskolcon. Hat-hét éve. Interjút készítek Beney Zsuzsával. Tudom, hogy a helyi lap hétvégi mellékletben sincs hely rá, de beszélgetés közben egyre erősebb a kísértés bennem, hogy még megkérjem, beszéljen arról a József Attila-versről, amely mostanában foglalkoztatja. Kockázatos a felvetés, hiszen a konferencia már ebédel, zaj van. Beney Zsuzsa azonban szívesen beszél, talán szívesebben is, mint a "miként változott az elmúlt évtizedek József Attila-képe" témáról.
Hírek
2005. november 24-én, csütörtökön 18-órakor a budapesti Olasz Kultúrintézet és budapesti Dante Alighieri Társaság szervezésében kerekasztal-beszélgetés lesz. Ennek során bemutatják Fried Ilona Emlékek városa. Fiume című kötetének olasz nyelvű változatát.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit."
Edmund Burke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ