Iris Murdoch 90 éve született
Dátum: 2009. július 13., hétfő, 13:22
Kilencven éve, 1919. július 15-én született Iris Murdoch angol írónő, a pszichológiai, morális és szexuális témák nagymestere, akinek tragikus életéről néhány éve nagysikerű film készült.

Az angol-ír családból származó írónő Dublinban látta meg a napvilágot. Tisztviselő apjától a könyvek szeretetét, énekes anyjától a zene iránti rajongást örökölte. Londonban nőtt fel, Oxfordban irodalmat, majd Cambridge-ben filozófiát hallgatott, látogatta Ludwig Wittgenstein előadásait is. A II. világháború idején belépett a kommunista pártba, de hamar kiábrándult az ideológiából. A háború után az ENSZ Segélyezési és Újjáépítési Hivatalánál dolgozott, 1948-tól Oxfordban, majd Cambridge-ben tanított.

A francia egzisztencialista Jean-Paul Sartre filozófiáját tanulmányozva fogott maga is íráshoz, mert mondanivalójának kifejezéséhez immár szűkösnek érezte a filozófia kereteit. Murdoch a lét legnagyobb szenvedésének a bizonytalanságot, a világ esetlegességét és az individuum magányosságát tartotta. Hősei szabadságra, szerelemre, az igazi valóság megismerésére vágynak, de az életükben bekövetkező erőszakos vagy irracionális fordulat hatására rádöbbennek, hogy szabadságuk nem létezik. Képtelennek bizonyulnak az életben maradáshoz szükséges megismerésre és a szerelemre, miközben elviselhetetlen szenvedést raknak környezetükre. Az intellektuálisan kifinomult műveket gyakran fekete humorral átszőtt melodráma lengi át, s Murdoch gyakran alkalmaz szimbólumokat, a fantasy elemeit, s többféle értelmezésre ad lehetőséget.

Több mint 50 regénye közül a leghíresebb az 1954-ben megjelent A háló alatt, a "társadalmi kalandregénynek" elkeresztelt művet a 20. század legkiemelkedőbb alkotásai közé sorolják. 1978-ban kapta meg az angol nyelvű irodalom legjelentősebb kitüntetését, a Booker-díjat A tenger, a tenger című regényéért, amely a szerelem és a veszteség témáját dolgozza fel. Élete utolsó szakaszában regényeit egzisztencializmusán kívül a túláradó miszticizmus hatotta át, amely nehezen érthetővé teszi a műveit. 1995-ben jelent meg utolsó regénye, a Jackson dilemmája, amelynek írásakor már az Alzheimer-kórral küszködött (tüneteit először az írói ihlet elapadásának tulajdonította). Iris Murdoch 1999. február 8-án halt meg.

Munkásságáért 1987-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát. Életéről 2001-ben Iris címmel készült film, amelyben a fiatal, életerős és társaságot kedvelő írónőt Kate Winslet, az Alzheimer-kórtól gyötört, gondozásra szoruló idős asszonyt Judi Dench játszotta. A férjét alakító Jim Broadbent alakításért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ