Elhunyt Békés József író, dramaturg
Dátum: 2006. január 6., péntek, 20:22
Életének 83. évében elhunyt Békés József Balázs Béla-díjas író, dramaturg - tudatta Békés Gábor, az író fia pénteken.

Békés József első kötete a Három királyok (1959) című novellafüzér volt, amelyből Három Csillag címen film is készült. További tíz prózai műve között szerepel az Ebéd (1982), A temetkező (1986), a Piaci légy (1986) című regény, legutóbbi két munkája a Kiskarácsony (2001) és a Szepi hazatérő lelke (2002) című könyv volt.

A Gádoroson született írónak csaknem tíz színművét mutatták be, egyebek mellett A legbátrabb gyáva (1984) című mesejátékot és a Sándor, József, Benedek (1987) című komédiát, e darabokat külföldi színházakban is bemutatták Kassán, Nagyváradon, Torontóban és Vancouverben.

Békés József forgatókönyve alapján készült az első magyar tv-játék, a Próbáld meg, Deddy (1959). Több mint száz gyermek- és ifjúsági film dramaturgja, tizenegy alkotás nemzetközi fesztiváldíjat nyert. 1959-től a Magyar Televízióban szerkesztőként, dramaturgként dolgozott, évekig vezette a gyermek és ifjúsági dramaturgia osztályt. Olyan kedvelt tv-műsorokat indított el, mint a Ki mit tud?, a Ki miben tudós, a Riporter kerestetik vagy a Halló fiúk, halló lányok!

Munkásságáért 1985-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1986-ban a Piaci légy című könyvéért megkapta az Év Gyermekkönyve YBBI-díjat.

A csütörtökön elhunyt író temetésének időpontjáról a család később intézkedik - tájékoztatott Békés Gábor.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ