Elhunyt Békés József író, dramaturg
Dátum: 2006. január 6., péntek, 20:22
Életének 83. évében elhunyt Békés József Balázs Béla-díjas író, dramaturg - tudatta Békés Gábor, az író fia pénteken.

Békés József első kötete a Három királyok (1959) című novellafüzér volt, amelyből Három Csillag címen film is készült. További tíz prózai műve között szerepel az Ebéd (1982), A temetkező (1986), a Piaci légy (1986) című regény, legutóbbi két munkája a Kiskarácsony (2001) és a Szepi hazatérő lelke (2002) című könyv volt.

A Gádoroson született írónak csaknem tíz színművét mutatták be, egyebek mellett A legbátrabb gyáva (1984) című mesejátékot és a Sándor, József, Benedek (1987) című komédiát, e darabokat külföldi színházakban is bemutatták Kassán, Nagyváradon, Torontóban és Vancouverben.

Békés József forgatókönyve alapján készült az első magyar tv-játék, a Próbáld meg, Deddy (1959). Több mint száz gyermek- és ifjúsági film dramaturgja, tizenegy alkotás nemzetközi fesztiváldíjat nyert. 1959-től a Magyar Televízióban szerkesztőként, dramaturgként dolgozott, évekig vezette a gyermek és ifjúsági dramaturgia osztályt. Olyan kedvelt tv-műsorokat indított el, mint a Ki mit tud?, a Ki miben tudós, a Riporter kerestetik vagy a Halló fiúk, halló lányok!

Munkásságáért 1985-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1986-ban a Piaci légy című könyvéért megkapta az Év Gyermekkönyve YBBI-díjat.

A csütörtökön elhunyt író temetésének időpontjáról a család később intézkedik - tájékoztatott Békés Gábor.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ